Затверджено рішенням Комітету

від 27 січня 2021 року (протокол № 49)

 

 

 

ЗВІТ

про роботу Комітету Верховної Ради України

з питань аграрної та земельної політики за період роботи четвертої сесії

Верховної Ради України дев’ятого скликання

(вересень 2020 року - січень 2021 року)

 

Відповідно до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання протягом звітного періоду Комітет проводив засідання, в тому числі у режимі відеоконференцій, ініціював та організував проведення нарад та робочих зустрічей, засідання робочих груп.

Протягом четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання до Комітету надійшло 19 законопроектів, з опрацювання яких Комітет визначений головним, та 47 законопроект, до яких Комітет має подати свої пропозиції.

 

За поданням Комітету протягом звітного періоду Верховною Радою України було прийнято 3 Закони України, а саме:

- Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення порядку передачі в оренду водних об’єктів у комплексі з земельними ділянками» від 04.11.2020 № 963-ІХ.

Законом вносяться зміни до Водного кодексу України, законів України «Про оренду землі» та «Про аквакультуру», якими усуваються правові колізії у правовому регулюванні орендних відносин у сфері водокористування, посилення рівня захисту прав сільгосптоваровиробників, фермерських господарств, фізичних осіб-підприємців, які використовують у своєму виробництві зрошувальне землеробство.

- Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» від 05.11.2020 № 985-ІХ.

Законом запроваджуються законодавчі підстави для функціонування Державного аграрного реєстру, як державної автоматизованої інформаційної системи про вітчизняних виробників сільськогосподарської продукції та покращення їх доступу до отримання державної підтримки і державних послуг онлайн.

- Закон України «Про внесення змін до прикінцевих положень Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» з метою стабілізації ринку кормів» від 02.12.2020 № 1033-ІХ.

Законом запроваджується спрощена процедура проходження митного контролю, ввезенням (пересилання) на митну територію України кормів з декларуванням про те, що вони, виготовлені з використанням кормових добавок, зареєстрованих (дозволених) у Європейському Союзі.

 

За поданням Комітету протягом звітної сесії Верховною Радою України прийнято у першому читанні:

- проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України (реєстр. № 2289 від 18.10.2019), метою якого є удосконалення окремих положень щодо регулювання завезення та застосування в Україні незареєстрованих пестицидів, використання залишків пестицидів і агрохімікатів, термін реєстрації яких закінчився, надання можливості застосування, зберігання, торгівлі, рекламування та перевезення залишків препаратів протягом двох років після завершення терміну їх реєстрації.

- проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України (реєстр. № 3987 від 14.08.2020), яким пропонується внести до законів України «Про землеустрій» та «Про Державний земельний кадастр» зміни, якими, зокрема: оновлюється склад відомостей Державного земельного кадастру про державний кордон України; встановлюється, що відомості про державний кордон України вносяться до Державного земельного кадастру відповідно до затверджених документів демаркації (редемаркації, делімітації) державного кордону України; із числа видів документації із землеустрою виключається технічна документація із землеустрою щодо визначення та встановлення в натурі (на місцевості) державного кордону України тощо.

 

Комітетом підготовлені і очікують розгляду Верховною Радою України наступні проекти законів:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості) (реєстр. № 0850 від 29.08.2019). Законопроектом пропонується врегулювати перехід прав користування земельною ділянкою, зокрема, встановити процедуру переходу права користування земельною ділянкою у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розміщені на земельній ділянці;

- проект Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (реєстр. № 3205-2 від 25.05.2020). З метою підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства, законопроектом передбачається створення Фонду часткового гарантування кредитів в сільському господарстві, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами;

- проект Закону про ветеринарну медицину та благополуччя тварин (реєстр. № 3318 від 09.04.2020). Метою законопроекту є системне та комплексне регулювання суспільних відносин щодо захисту здоров’я та забезпечення благополуччя тварин, ветеринарної практики, виробництва, обігу та застосування ветеринарних препаратів з урахуванням міжнародних зобов’язань України, зокрема в рамках Угоди про асоціацію з ЄС;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів, що імітують молоко та молочні продукти (реєстр. № 3516 від 20.05.2020). Законопроект покликаний унормувати сфери маркування і реалізації харчових продуктів, що імітують молоко і молочні продукти, що забезпечить право споживачів на отримання повної та достовірної інформації про якість харчових продуктів, дозволить запобігти недобросовісній конкуренції на ринку молока та молочних продуктів, матиме позитивний соціальний та економічний ефект;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств (реєстр. № 4046 від 03.09.2020). Законопроектом пропонується  унормувати склад земельних ділянок фермерських господарств, зокрема, надати право передачі земель, які є у громадян - членів фермерського господарства на праві постійного користування або на праві власності, у власність фермерського господарства; надати право вносити до статутного капіталу фермерського господарства земельні ділянки, що належать фермерському господарства на праві власності або користування.

 

Готуються до розгляду на засіданні Комітету:

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні (реєстр. № 2064 від 05.09.2019). Законопроектом вносяться зміни до земельного законодавства, якими пропонується встановити мінімальний строк у 25 років для користування земельними ділянками під виноградниками або для їх закладання та врегулювати питання відшкодування землекористувачу його витрат, здійсненних на закладення (посадку) та/або догляд за виноградниками, а також завданих збитків у разі дострокового припинення права користування земельною ділянкою;

- проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194 від 01.10.2019). Законопроектом передбачається передача земель державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності та реформування системи управління у сфері земельних відносин, зняття штучних обмежень господарської діяльності для спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу та зменшення ризиків хабарництва та корупції у сфері земельних відносин;

- проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю) (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020). Основним завданням законопроекту є удосконалення визначеного у статті 25 Земельного кодексу України застарілого та такого, що не відповідає вимогам сьогодення, правового механізму приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій.

 

 

Засідання Комітету


За звітний період відбулось 10 засідань Комітету, з яких 1 проведено у режимі відеоконференції. Розглянуто 36 питань, в тому числі 15 законопроектів з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначений головним.

 

Засідання робочих груп, робочі зустрічі, наради


З урахуванням обмежень визначених розпорядженням Голови Верховної Ради України від 12.03.2020 № 151 «IIpo додаткові заходи із попередження виникнення гострої респіраторної хвороби», Комітетом проведено, в тому числі у режимі відеоконференції, ряд робочих зустрічей та нарад з науковцями, експертами, представниками профільних асоціацій, громадських організацій, державних установ з метою обговорення та опрацювання законопроектів в рамках роботи Комітету над запровадженням земельної реформи, з питань спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння, з питання безпечності та гігієни кормів, з питання забезпечення права споживачів на отримання повної та достовірної інформації про якість харчових продуктів, що імітують молоко і молочні продукти, а також проведено, в режимі відеоконференції засідання круглого столу на тему: «Удосконалення взаємодії державних реєстрів та кадастрів в умовах здійснення земельної реформи».


Прийом громадян


Відповідно до пункту 5 розпорядження Голови Верховної Ради України Д. Разумкова від 12 березня 2020 року за № 151 «Про додаткові заходи із попередження виникнення гострої респіраторної хвороби» та розпорядження від 03 квітня 2020 року за № 177 «Про внесення змін до розпорядження Голови Верховної Ради України від 13.03.2020 № 151» особистий прийом громадян народними депутатами України в адміністративних будинках Верховної Ради України призупинено на період дії встановленого в Україні карантину.


Опрацювання вхідної кореспонденції


За період роботи четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2020 року - січень 2021 року) у Комітеті опрацьовано 1345 звернень від народних депутатів України, органів державної влади, громадських організацій та громадян.

Питання організаційно-інформаційного та консультативно-методичного забезпечення діяльності Комітету здійснювалися секретаріатом Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

10 січня 2024 11:15
28 липня 2023 14:38
25 січня 2023 10:43
30 серпня 2022 18:15
26 січня 2022 18:45
19 липня 2021 15:33
18 лютого 2021 12:24
15 липня 2020 18:00
15 січня 2020 18:00
02 липня 2019 18:00