Т. Кутовий: Спецрежим ПДВ для аграріїв треба зберегти, поки не будуть напрацьовані інші дієві механізми їх підтримки 

Зареєструвати абсолютно новий законопроект, альтернативний до проекту №3851 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо захисту прав платників податку на додану вартість, в тому числі сільгоспвиробників” запропонував голова парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий під час комітетського засідання. Існуючий нині документ передбачає фактичне збереження спеціального режиму оподаткування ПДВ для сільгосппідприємств до 1 січня 2018 року, а після того - зниження ставки ПДВ на ,,соціально значущі,, продукти харчування та відповідну сільгоспсировину до 7 відсотків. Саме остання норма на думку депутатів може стати на перешкоді проходження проекту через “податковий” комітет. Тому для оптимального врегулювання питання її вирішили вилучити, зареєструвавши альтернативний документ із збереженням інших положень існуючого.  

“Важливість прийняття цього законопроекту і його підтримка саме на аграрному комітеті більше полягає в формуванні позиції аграріїв. Це базове рішення в контексті того, потрапить цей законопроект до зали, чи ні, буде приймати його податковий комітет чи ні. Те, чого я хотів досягнути як голова комітету разом з колегами, це випрацювати якусь спільну позицію, тому що є кілька законопроектів, які були зареєстровані, в кінцевому етапі привели до того, що дійсно позиція аграріїв знову різнилась. І в кожному законопроекті була якась суть, який вторинний сенс. Тому я вважаю, що сьогоднішнє рішення дуже правильне,” - прокоментував прийняте комітетом рішення Тарас Кутовий.  

Окрім згаданого законопроекту у порядку денному було зареєстровано ще чотири документи, які мають на меті вирішення питання спецрежиму оподаткування ПДВ, а фактично його збереження, але до них у парламентарів та експертів було ще більше зауважень технічного характеру. Тому рішення по ним комітет не прийняв. Щодо подальшої долі законопроекту, який планують зареєструвати вже у найближчі дні, Тарас Кутовий прогнозує спротив його проходженню, у тому числі з боку Мінфіну.

 

“Абсолютно очевидно, що супротив буде. І я навіть думаю, що навіть не супротив, а аргументи, пов'язані з наявністю фінансування під режим спеціального оподаткування. Сказати сьогодні, що спецрежим це якась ідеальна формула, я б так не стверджував, і я про це говорив завжди. Але залишити селян сьогодні без підтримки теж не можливо. Бо ситуація яка виникла виглядає наступним чином — маємо 300 млн грн підтримки на відшкодування відсоткової ставки, 50 млн на підтримку тваринництва, а втрати галузі за рахунок скасування спецрежиму — це кілька мільярдів. Тому якщо не говорити про спецрежим, то треба пропонувати галузі абсолютно чіткі видимі прозорі механізми компенсаторні. Їх на сьогодні не запропоновано. Якщо вони будуть запропоновані, можливо буде знята вся напруга навколо цього питання. Для селян був зрозумілий механізм спеціального оподаткування, і ми про нього зараз говоримо на комітеті, знаходимо якусь спільну позицію. Це в тому числі сигнал для уряду, що треба щось робити з цим питанням,” - додав Кутовий.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 15:34
24 квітня 2024 12:45
23 квітня 2024 19:15
23 квітня 2024 11:30
22 квітня 2024 17:30
19 квітня 2024 14:45
19 квітня 2024 14:24
18 квітня 2024 18:45
18 квітня 2024 13:57
17 квітня 2024 16:01