Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин під час роботи четвертої  сесії Верховної Ради України восьмого скликання працював із складом шести підкомітетів, а саме:

-       з питань земельних відносин;

-       з питань удосконалення структури державного управління
в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі;

-                          з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в  агропромисловому комплексі;

-       з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти;

-       з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі;

-       з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами.

 

За звітний період Комітетом проведено 14 засідань, на яких розглянуто
74 проекти законодавчих актів.

 

За поданням Комітету Верховною Радою України прийнято і підписано Президентом України 2 Закони України, а саме:

1.   «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів» від 18.02.2016 № 1012-VIII, метою якого є зменшення корупції в процесі розпорядження земельними ділянками державної та комунальної власності, а також оптимізація процедур проведення земельних торгів;

2.   «Про внесення змін до Закону України «Про фермерське господарство» щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 31.03.2016 № 1067-VIII, яким створюються належні законодавчі, економічні та соціальні умови для забезпечення спрощеного порядку трансформації особистих селянських господарств в сімейні фермерські господарства, спрощується реєстрація та організація їхньої господарської діяльності.

 

3 законопроекти готуються Комітетом до другого читання,
а саме:

Проект Закону «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин», реєстр. № 0906 від 27.11.2014, який спрямований на визначення правових та організаційних засад державного контролю у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, у тому числі побічних продуктів тваринного походження, що не призначені для споживання людиною, благополуччя тварин.

Проектом визначаються основні завдання та принципи державного контролю у зазначеній сфері, органи та система державного контролю, порядок здійснення державного контролю продуктів тваринного походження, а також безпечності тварин, харчових продуктів і кормів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України тощо. Метою законопроекту є гармонізація законодавства України у сфері здійснення державного нагляду (контролю) щодо перевірки виконання законодавства України про безпечність та якість харчових продуктів, кормів, здоров`я і благополуччя тварин у відповідність з Регламентами ЄС № 854/2004, № 882/2004, № 669/2009 та Директивою Ради ЄС № 97/78/EC.

 

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо єдиної правової долі земельної ділянки та розміщеного на ній об'єкта нерухомості)», реєстр № 2027а від 04.06.2015, яким пропонується врегулювати перехід прав користування земельною ділянкою, зокрема, встановити процедуру переходу права користування земельною ділянкою у разі набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розміщені на земельній ділянці. Законопроект сприятиме усуненню колізій та уніфікації процедур, пов’язаних з вдосконаленням порядку переходу права на оренду земельної ділянки, а також процедури припинення права постійного користування у разі набуття права власності на розташовані на ній житловий будинок, будівлю або споруду. Також даний проект має зменшити навантаження на суди, оскільки припинення орендних правовідносин та інших правовідносин землекористування здійснюватиметься у позасудовому порядку.

 

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель», реєстр. № 4355 від 31.03.2016, метою якого є підтримка добровільного об’єднання територіальних громад та надання органам місцевого самоврядування реальних повноважень щодо розпорядження землями комунальної та державної власності в межах та за межами населених пунктів, оптимізація правового регулювання у сфері здійснення державного контролю за використанням та охороною земель.

 

За поданням Комітету очікують розгляду Верховною Радою України
42 законопроекти, підготовлені Комітетом до першого читання.

 

За поданням Комітету очікують розгляду Верховною Радою України
5 законопроектів, підготовлених Комітетом до другого читання, а саме:

 

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства», реєстр. № 2028а від 04.06.2015, яким пропонується внести зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про фермерське господарство», що спрямовані на збільшення кількості нових фермерських господарств та забезпечення їх ефективного розвитку шляхом спрощення процедури утворення таких господарств.

Запропонованими змінами пропонується спростити процедуру утворення фермерських господарств, а саме:

 надати право на утворення фермерського господарства усім громадянам України, незалежно від наявності у них відповідної освіти та досвіду роботи;

законодавчо закріпити статус земельних ділянок фермерських господарств як земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва;

продавати земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них для ведення фермерського господарства виключно на земельних аукціонах;

встановити механізм переоформлення права оренди земельних ділянок, що надані фізичним особам та використовуються для ведення фермерського господарства, на фермерське господарство як суб’єкта господарювання.

 

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримки села», реєстр. № 2089 від 10.02.2015, який розроблено з метою підтримки особистого (підсобного) селянського господарства, усунення несправедливого розподілу додаткової вартості в молочній галузі та зняття напруги в сільській місцевості в умовах зростання безробіття.

Основним завданням законопроекту є встановлення державного регулювання мінімальних закупівельних цін на незбиране сире товарне молоко другого ґатунку.

 

Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною» (щодо узгодження його положень у сфері поводження з продуктами тваринного походження, що належать до категорії ІІ, з вимогами законодавства ЄС)», реєстр. № 2150а від 23.06.2015, метою якого є узгодження положень Закону в сфері поводження з побічними продуктами тваринного походження, що належать до категорії II, з вимогами законодавства ЄС. 

Завданням законопроекту є створення належних та таких, що відповідають законодавству ЄС, вимог до поводження з побічними продуктами тваринного походження, які належать до категорії ІІ, органічними добривами та покращувачами грунту, а також усунення невиправданих бар’єрів для розвитку тваринницької галузі.

 

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімального строку оренди земельних ділянок сільгосппризначення, на яких проводиться гідротехнічна меліорація»,
реєстр. № 2920 від 20.05.2015,
яким пропонується внести зміни до статті
93 Земельного кодексу України та статті 19 Закону України «Про оренду землі» та встановити строк оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація, не менш як 10 років, а також визначити на рівні законів України обов’язок орендарів сприяти належній експлуатації відповідних меліоративних систем та об’єктів інженерної інфраструктури таких систем на даних ділянках.

 

Проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо правової долі земельних ділянок, власники яких померли», реєстр. № 3006 від 01.09.2015, метою якого є оптимізація процедури виявлення нерухомого майна у складі спадщини, що може бути визнана судом відумерлою, збільшення матеріальної бази місцевого самоврядування за рахунок нерухомого майна, розташованого на території юрисдикції відповідних сільських, селищних, міських рад, яке входить до складу відумерлої спадщини.

 

За ініціативи народних депутатів України – членів Комітету
з делегацією Комітету Німецького Бундестагу було проведено круглий стіл
з питань продовольства й сільського господарства.

У зазначеному заході взяли участь посол ФРН в Україні Д-р Крістоф Вайль, члени Комітету з питань продовольства і сільського господарства Німецького Бундестагу, представники органів виконавчої влади та громадських організацій.

До складу німецької делегації входили: Алоіс Геріг (Християнсько-демократичний союз/Християнський-соціальний союз), голова комітету; Артур Ауернхаммер (Християнський-соціальний союз) – депутат Бундестагу;
Д-р Вільгельм Прізмаєр (Соціал-демократична партія) – депутат Бундестагу;
Д-р Кірстен Такманн (Партія Лівих) – депутат Бундестагу; Д-р Харальд Ебнер (Альянс 90 / Зелені) – депутат Бундестагу; Марго Хаймбах – секретар Комітету; Міхаель Шмідмаєр – радник Посольства; Іріна Кернер – радник Посольства
з економічних питань; Жанна Агасієва – відділ економіки; Д-р Фолькер Зассе – керівник Німецько-Українського Агрополітичного Діалогу                                                                                                                

Під час зустрічі, учасниками круглого столу були обговорені наступні теми:

1. Актуальні питання розвитку аграрної сфери та земельних відносин.

2. Розвиток сімейних ферм в Україні.

3. Сільськогосподарська кооперація (фермерство): напрями і прагнення» та «Генно-модифіковані організми в Україні: чи потрібно це країні?

4. Органічне землеробство: стан, розвиток, спрямування.

5. Перспективи відновлення зрошувального землеробства в Україні.

6. Квоти в практиці міжнародної торгівлі.

За підсумками проведення круглого столу прийнято рішення про подальшу двосторонню співпрацю.  

 

Для обговорення та доопрацювання законопроектів в рамках роботи Комітету було проведено більше п’яти десятків засідань робочих груп та нарад.

Найбільше роботи було проведено над законопроектами:

- «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров'я та благополуччя тварин»,  реєстр. № 0906 від 27.11.2014;

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель», реєстр. № 4355 від 31.03.2016.

 

До секретаріату Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин за період роботи четвертої сесії Верховної Ради України
восьмого скликання
від органів державної влади, громадських організацій та громадян надійшло на опрацювання 1125 документів.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 19:15
25 березня 2024 20:30
21 березня 2024 17:30
20 березня 2024 19:00
20 березня 2024 18:45
18 березня 2024 18:00
18 березня 2024 16:35
14 березня 2024 18:00
12 березня 2024 15:19
11 березня 2024 20:00