Відповідно до рішення Комітету про продовження роботи в міжсесійний період 27 серпня 2021 року в с. Чулаківка Херсонської області відбувся виїзний круглий стіл Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на тему «Проблеми реформування зрошення в Україні».

З вітальним словом до присутніх звернувся голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету з питань аграрної та земельної політики Артем Чорноморов.

В роботі круглого столу взяли участь заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Комітету Олег Тарасов, член Комітету Сергій Литвиненко, Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, перший заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Олексій Кузьменков, голова Херсонської обласної державної адміністрації Сергій Козир, голова Херсонської обласної ради Олександр Самойленко, директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко, голова Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун, керівник консультаційних проектів Міжнародної Фінансової Корпорації (IFC) в агробізнесі в Україні Анна Клименко, голова фермерського господарства «Аделаїда» Сергій Рибалко, керівник напряму земельної реформи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) Сергій Кубах, а також інші експерти у сфері зрошення та представники місцевих сільськогосподарських товаровиробників.

Виступи учасників круглого столу були присвячені стратегії розвитку зрошення та водній стратегії в Україні, державній програмі відновлення та розвитку зрошення, значенню Херсонщини в розвитку зрошення, необхідності залучення приватних інвестицій агровиробників у будівництво нових систем зрошення, розробці пілотних проектів управління організаціями водокористувачів. В рамках круглого столу також було презентовано пілотний проект створення об’єднання водокористувачів в Херсонській області.

Заслухавши та обговоривши виступи, учасники круглого столу наголосили на необхідності стимулювання зрошення в Україні та відмітили, що першочерговим кроком є створення законодавчих умов для запровадження інституту організацій водокористувачів (ОВК), які об’єднуватимуть власників (користувачів) земельних ділянок, яким необхідна гідротехнічна меліорація за допомогою відповідної інфраструктури.

У зв’язку з цим учасники круглого столу ухвалили резолюцію про підтримку проекту Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (реєстр. № 5202-д від 13.08.2021) та вирішили звернутися до Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій та груп у Верховній Раді України дев’ятого скликання щодо першочергового розгляду та підтримки зазначеного законопроекту.

Ухвалення Верховною Радою України відповідної законодавчої ініціативи кардинально реформує відносини, що склалися в сфері меліорації земель, і дасть значний поштовх збільшенню площ зрошення.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 березня 2024 16:35
14 березня 2024 18:00
12 березня 2024 15:19
11 березня 2024 20:00
10 березня 2024 12:30
09 березня 2024 08:15
06 березня 2024 19:00
06 березня 2024 17:00
06 березня 2024 12:00
06 березня 2024 11:47