Сьогодні, 13 вересня 2021 року, у м. Одеса в будинку Одеської обласної державній адміністрації відбулось відкриття офіційної частини виїзних комітетських слухань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на тему: «Актуальні питання законодавчого врегулювання функціонування меліоративних систем: практика та перспективи розвитку».

З вітальним словом до присутніх звернувся Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

В ході комітетських слухань виступили заступник Голови Комітету Степан Чернявський, голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, голова Одеської обласної ради Григорій Діденко, заступник Голови Комітету Сергій Рудик, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, В.о. голови Державного агентства водних ресурсів України Олексій Кузьменков, голова підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Олександр Гайду, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, депутат Одеської обласної ради Олександр Денисенко, директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної державної адміністрації Алла Стоянова, голова фермерського господарства «Аделаїда», депутат Херсонської обласної ради Сергій Рибалко, заступник Голови Всеукраїнської аграрної ради Михайло Соколов, керівник напряму земельної реформи, Проект USAID «Програма з аграрного і сільського розвитку (АГРО)» Сергій Кубах, голова Асоціації водокористувачів, депутат Херсонської обласної ради Володимир Хвостов, а також місцеві сільськогосподарські товаровиробники.

В ході виступів було висвітлено питання реалізації 12 пілотних проектів в Одеській області в рамках реалізації Програми відновлення та розвитку зрошення в Україні.

Директор департаменту Алла Стоянова зазначила, що для реалізації зазначених проектів розглядаються разом з науковцями Одеської області питання щодо кліматичних факторів впливу на водні ресурси Одещини, сучасного стану меліоративних систем та впровадження на державних меліоративних мережах області стратегії зрошення і дренажу, ходу підготовки водогосподарських об’єктів, що підвідомчі управлінню БУВР річок Причорномор’я та Нижнього Дунаю та організації наукових робіт з впровадження інноваційних технологій на поливних землях Одеської області.

Також обговорили прийнятий в першому читанні за основу законопроект «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», реєстр. № 5202-д, яким пропонується створити передумови для утримання водокористувачами меліоративної інфраструктури та залучення інвестицій в неї; визначити правовий статус ОВК, унормувати процедуру створення та набуття ОВК прав на об’єкти меліоративної інфраструктури; спростити адміністративні процедури щодо будівництва та експлуатації меліоративних мереж та їх окремих об'єктів; дозволити приватизацію насосних станцій, які не використовуються протягом не менш ніж десяти років, та щодо яких жодна ОВК протягом двох років після прийняття Закону не звернулася із заявою про отримання у власність об’єктів меліоративної мережі, до складу якої входить насосна станція.

Важливою нормою даного законопроекту є питання голосування. При прийнятті ключових рішень в ОВК урівняти рівень впливу як великих, так і дрібних землекористувачів - членів ОВК, а саме: під час голосування на загальних зборах кожен член має один основний голос незалежно від площі земельних ділянок, які перебувають в його користуванні на території обслуговування та додаткові голоси, кількість яких розраховується пропорційно площі земельної ділянки (ділянок) у користуванні члена на території обслуговування до площі території обслуговування організації. Для прийняття рішення зборами необхідно щоб за відповідне рішення було віддано більше 50% як основних, так і додаткових голосів.

Крім того, було зазначено про важливу складову для розвитку зрошення в Україні – це розробка законопроекту про особливості управління магістральними каналами, яким буде створена можливість закласти принципи управління меліоративними системами вищого рівня.

Також, Голова Комітету Микола Сольський звернув увагу, що в подальшому необхідно буде вирішити проблеми консолідації земель.

Учасники комітетських слухань підтримали включення в рекомендації комітетських слухань звернення до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг стосовно розгляду та вирішення питання щодо переходу водогосподарських організацій на 1 клас споживання електричної енергії.

Комітет вдячний усім учасникам заходу за участь у комітетських слуханнях, конструктивне обговорення проблемних питань і висловлені пропозиції щодо шляхів їх врегулювання та сподівається на подальшу плідну співпрацю з представниками виконавчої гілки влади, наукових установ, громадських об’єднань.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Завтра, 14 вересня, комітетські слухання будуть продовжені в Миколаївській області.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 березня 2024 16:35
14 березня 2024 18:00
12 березня 2024 15:19
11 березня 2024 20:00
10 березня 2024 12:30
09 березня 2024 08:15
06 березня 2024 19:00
06 березня 2024 17:00
06 березня 2024 12:00
06 березня 2024 11:47