КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

                                                                                                    

 

 

Протокол № 7

 

11  лютого  2015 року

 

Засідання Комітету

 

адреса: вул. Грушевського, 5, конференц-зал, 14.15 год.

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету:  Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Дідич В.В., Дмитренко О.М., Івченко В.Є., Кіт А.Б., Корнацький А.О.,  Кузьменко А.І., Кулініч О.І.,  Люшняк М.В., Мірошниченко І.В., Мушак О.П., Нестеренко В.Г., Хлань С.В.

 

ВІДСУТНІ:   Бакуменко О.Б.,   Бобов Г.Б.,  Давиденко В.М.,   Добкін Д.М., Заболотний Г.М.,  Козаченко Л.П.,   Кучер М.І.,   Лабазюк С.П.,   Лунченко В.В., Мартиняк С.В.,   Негой Ф.Ф.,   Омельянович Д.С.,   Петьовка В.В.,   Юрчишин П.В.

 

 

Від секретаріату Комітету присутні:  заступник завідувача  секретаріату Комітету Ванівський Б.С., головні консультанти Коляда О.М., Усата Р.Ю., Чернишенко І.І., консультант Корякіна І.І., спеціаліст І категорії Кантур С.В.

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.     Про проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо правового режиму земель колективної власності», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1465 від 15.12.2014 р.)

2.     Про проект Закону «Про садівництво громадян», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1467 від 15.12.2014 р.)

3.     Про проект Закону  «Про   внесення   змін   до   статті   121   Земельного кодексу  України  (щодо  набуття права власності на земельні ділянки)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1874 від 28.01.2015 р.)

4.     Про проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання корупції у сфері земельних відносин», внесений народними депутатами України Заболотним Г.М., Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1906 від 02.02.2015р.)

 

 

1

 

СЛУХАЛИ: інформації народного депутата України Івченка В.Є. та голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О. про проект Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо правового режиму земель колективної власності», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1465 від 15.12.2014 р.)

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є визначення чітко унормованого інструментарію правових засад переоформлення права на землі колективної власності для юридичних осіб – спадкоємців колективних сільськогосподарських підприємств, а також на землі загального користування в садівницьких товариствах.

Зокрема, земельні ділянки, які до введення в дію Земельного кодексу України (2001 р.) були надані у колективну власність і знаходяться під пасовищами, сінокосами, господарськими шляхами та прогонами, лісосмугами й іншими угіддями, використання яких визначено відповідною землевпорядною документацією для товарного сільськогосподарського виробництва, підлягають передачі правонаступникам - в разі його реорганізації, а випадку їх відсутності – до комунальної чи державної власності.

Земельні ділянки загального користування, що перебувають у колективній власності садівницьких товариств, підлягають переоформленню в спільну сумісну власність цих товариств.

Законопроектом пропонується здійснити правове врегулювання переходу прав на земельні ділянки колективної власності у випадку переходу прав на будівлі та споруди, що розташовані на вказаних землях. Також вирішується питання щодо передачі у комунальну власність земельних ділянок під пасовищами, сінокосами, шляхами, які виникли внаслідок паювання, та інших угідь, що розташовані чи плануються, відповідно до розробленої землевпорядної документації, на землях колективної власності.

В свою чергу, голова підкомітету з питань земельних відносин Корнацький А.О. зазначив, що запропоновані законопроектом зміни порушують права землевласників, а також створюють перешкоди для нормальної діяльності сільгосптоваровиробника.

На його думу даний законопроект доцільно відхилити.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Люшняк М.В., який підтримав позицію голови підкомітету Корнацького А.О. щодо відхилення даного законопроекту.

Також по цьому питанню виступила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Рутицька В.В., яка зазначила, що міністерства не підтримує дану законодавчу ініціативу.

 

За результатами обговорення прийняття рішення по даному питанню перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

2

 

СЛУХАЛИ: інформації  народних  депутатів  України  Кириленка  І.Г. та  Івченка В.Є.  про  проект  Закону  «Про  садівництво   громадян», внесений народними депутатами України Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1467 від 15.12.2014 р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом визначається відповідний термінологічно-понятійний апарат, врегульовуються питання щодо приватизації земельних ділянок, організації землекористування садівницьких товариств, використання і охорони земель, врегулювання внутрішніх майнових відносин, надання статусу постійного помешкання і території тимчасового проживання та відпочинку на території садівницьких товариств, вирішення спорів та порядок ліквідації садівницьких товариств тощо.

Прийняття даного законопроекту дасть можливість впорядкувати організацію використання земельних ділянок громадян – членів колективного садівництва та земель загального користування садівницького товариства.

 

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Кутовий Т.В, народні депутати України – члени Комітету: Корнацький А.О., Хлань С.В.

Також по цьому питанню виступила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Рутицька В.В., яка зазначила, що позиція міністерства – направити даний законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В обговорені прийняли участь запрошені представники Національної академії  аграрних  наук  України:  Третяк  А.М. –  член-кореспондент  НААН директор ННІ  економіки  та  екології  природокористування  Державної екологічної  академії  післядипломної  освіти  та  управління;  Новаковський Л.Я., – д.е.н., професор, академік НААН, заступник директора з наукової роботи комунального підприємства «Київський інститут земельних відносин».

 

За результатами обговорення прийняття рішення по даному питанню перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

3

 

СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Івченка В.Є. та голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О. про проект Закону «Про внесення змін до статті 121 Земельного кодексу України (щодо набуття права власності на земельні ділянки)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1874 від 28.01.2015 р.)

В інформації народного депутата України Івченка В.Є. зазначалось, що даний законопроект спрямований на створення стабільних умов функціонування фермерських господарств через врегулювання відносин власності на землю. Передача земель, що нині перебувають у користуванні фермерських господарств у приватну власність їх членів забезпечуватиме спадковість у веденні фермерської діяльності, унеможливлюватиме адміністративний тиск на фермерів, пов’язаний з вимогою переоформлення права постійного користування земельною ділянкою на право власності або право оренди без відповідного законодавчого та організаційного забезпечення

Голова підкомітету з питань земельних відносин Корнацький А.О. звернув увагу на те, що законопроекти, які на даному засіданні обговорюються, не потребують поспішного розгляду.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Люшняк М.В., Хлань С.В., Нестеренко В.Г.

Також в обговоренні прийняв участь голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Томич І.Ф., який зазначив, що даний законопроект необхідно прийняти, оскільки запропоновані ним норми дозволять забезпечити сталість землекористування для фермерських господарств, сприятимуть розвитку малого та середнього підприємництва на селі, зайнятості сільського населення, економічного і соціального розвитку сільських територій.

 

За результатами обговорення прийняття рішення по даному питанню перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

4

 

СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Івченка В.Є. про проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання корупції у сфері земельних відносин», внесений народними депутатами України Заболотним Г.М., Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1906 від 02.02.2015р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується врегулювати питання щодо зменшення корупції в процесах землевідведення, в процесах приватизації земельних ділянок, спрощення землевпорядних процедур, спрощення процедури проведення земельних торгів і дерегуляції господарської діяльності в сфері проведення землеустрою, ліквідації невиправданих обмежень та двозначних положень, спрощення процесу доступу до бази даних державного земельного кадастру і землевпорядної документації

 

В обговоренні взяли участь:  народні депутати України – члени Комітету Корнацький А.О., Бриченко І.В. Люшняк М.В.

 

За результатами обговорення прийняття рішення по даному питанню перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

Голова Комітету                                                                                  Т. КУТОВИЙ

 

 

 

Секретар Комітету                                                                              В. ЛУНЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“ІІ сесія 8 скликання”

07 вересня 2015 16:39
07 вересня 2015 16:21
07 вересня 2015 14:53
07 вересня 2015 14:42
07 вересня 2015 14:05
11 червня 2015 15:08
25 травня 2015 15:21
13 травня 2015 15:00
13 травня 2015 14:55
03 квітня 2015 10:31