КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

                                                                                                    

 

 

Протокол № 8

 

3  березня  2015 року

 

Засідання Комітету

 

адреса: вул. Грушевського, 5, конференц-зал, 14.00 год.

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ:   народні   депутати   України – члени   Комітету:  Бакуменко О.Б.,  Вадатурський А.О.,  Дмитренко О.М., Заболотний Г.М.,  Івченко В.Є., Кіт А.Б., Корнацький А.О.,  Кузьменко А.І.,  Лабазюк С.П.,   Лунченко В.В.,  Люшняк М.В.,  Мушак О.П.,   Негой Ф.Ф.,   Нестеренко В.Г., Петьовка В.В., Хлань С.В., Юрчишин П.В.

 

ВІДСУТНІ:  Бобов Г.Б.,  Бриченко І.В.,  Вітко А.Л.,   Давиденко В.М.,  Дідич В.В.,  Добкін Д.М.,   Козаченко Л.П.,   Кулініч О.І.,   Кучер М.І.,   Мартиняк С.В.,  Мірошниченко І.В., Омельянович Д.С.

 

Від секретаріату Комітету присутні: заступники завідувача  секретаріату Комітету Ванівський Б.С., Самсоненко В.В., головні консультанти Гаркавенко Ю.М., Коляда О.М., Усата Р.Ю.,   Чернишенко І.І.,  старший консультант Боремська З.В., консультант Корякіна І.І., спеціаліст І категорії Кантур С.В.

 

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.     Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розвитку тваринницької галузі агропромислового комплексу)», внесений народним депутатом України Барвіненком В.Д. (реєстр. 1171 від 02.12.2014 р.)

2.     Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 121 Земельного кодексу України (щодо набуття права власності на земельні ділянки)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1874 від 28.01.2015 р.)

3.     Про проект Закону України «Про внесення зміни до прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про Державний земельний кадастр" (щодо державної реєстрації права власності на земельні ділянки за межами населених пунктів)», внесений народним депутатом України Дирівом А.Б. (реєстр. № 1305 від 09.12.2014 р.)

4.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про оцінку земель" (щодо оцінки земель за межами населеного пункту міст обласного підпорядкування)», внесений народним депутатом України Дирівом А.Б. (реєстр. № 1306 від 09.12.2014 р.)

5.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування земель сільськогосподарського призначення під будівлями, господарськими дворами, фермами тощо)», внесений народним депутатом України Барною О.С. (реєстр. № 1785 від 16.01.2015 р.)

6.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік"», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 2147 від 16.02.2015 р.)

7.     Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення оподаткування податком на додану вартість сільгосппродукції, яка виробляється особистими селянськими господарствами та реалізується через обслуговуючі кооперативи)», внесений народними депутатами України Івченком В.Є., Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Кужель О.В., Бакуменком О.Б., Мушаком О.П., Мірошніченком І.В. (реєстр. № 2052 від 06.02.2015 р.)

 

 

1

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розвитку тваринницької галузі агропромислового комплексу)», внесений народним депутатом України Барвіненком В.Д. (реєстр. 1171 від 02.12.2014 р.) перенесено на прохання автора.

 

 

2

 

СЛУХАЛИ: інформації народного депутата України Івченка В.Є. та голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 121 Земельного кодексу України (щодо набуття права власності на земельні ділянки)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є. (реєстр. № 1874 від 28.01.2015 р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується статтю 121 Земельного кодексу України доповнити новою частиною та встановити, що земельні ділянки, які надані до 1 січня 2002 року у постійне користування фермерським господарствам або членам фермерського господарства із земель запасу державної власності для створення та ведення фермерського господарства, безоплатно передаються в наданому розмірі фермерському господарству на правах спільної власності його членів.

Івченко В.Є. зауважив, що прийняття даного законопроекту дозволить забезпечити сталість землекористування для фермерських господарств, сприятиме розвитку малого та середнього підприємництва на селі, зайнятості сільського населення, економічного і соціального розвитку сільських територій

Голова підкомітету з питань земельних відносин Корнацький А.О. зазначив, що за результатами розгляду даного законопроекту на засіданні підкомітету пропонується його відхилити.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України направити даний законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 17; «проти» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 121 Земельного кодексу України (щодо набуття права власності на земельні ділянки)», внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Івченком В.Є., реєстр. № 1874 від 28.01.2015 р., направити суб’єкту права законодавчої ініціативи га доопрацювання.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято.

 

 

3

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення зміни до прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про Державний земельний кадастр" (щодо державної реєстрації права власності на земельні ділянки за межами населених пунктів)», внесений народним депутатом України Дирівом А.Б. (реєстр. № 1305 від 09.12.2014 р.) перенесено на прохання автора.

 

 

4

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про оцінку земель" (щодо оцінки земель за межами населеного пункту міст обласного підпорядкування)», внесений народним депутатом України Дирівом А.Б. (реєстр. № 1306 від 09.12.2014 р.) перенесено на прохання автора.

 

 

5

 

СЛУХАЛИ: інформації народного депутата України Барни О.С. та голови підкомітету з питань земельних відносин Корнацького А.О. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування земель сільськогосподарського призначення під будівлями, господарськими дворами, фермами тощо)», внесений народним депутатом України Барною О.С. (реєстр. № 1785 від 16.01.2015 р.)

В інформації зазначалось, що законопроектом визначається відповідний термінологічно-понятійний апарат, врегульовуються питання щодо приватизації земельних ділянок, організації землекористування садівницьких товариств, використання і охорони земель, врегулювання внутрішніх майнових відносин, надання статусу постійного помешкання і території тимчасового проживання та відпочинку на території садівницьких товариств, вирішення спорів та порядок ліквідації садівницьких товариств тощо.

Прийняття даного законопроекту дасть можливість впорядкувати організацію використання земельних ділянок громадян – членів колективного садівництва та земель загального користування садівницького товариства.

 

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Кутовий Т.В, народні депутати України – члени Комітету: Івченко В.Є., Люшняк М.В.,

Також по цьому питанню виступила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Рутицька В.В., яка зазначила, що позиція міністерства – підтримати даний законопроект у першому читанні.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 17; «проти» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін  до  Податкового кодексу України  (щодо оподаткування земель  сільськогосподарського  призначення  під будівлями, господарськими дворами,  фермами  тощо)»,   внесений   народним депутатом України Барною О.С., реєстр. № 1785 від 16.01.2015 р., прийняти за основу.

2. Дане рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, який визначено головним по опрацюванню даного законопроекту.

 

Рішення прийнято.

 

 

6

 

Питання про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік"», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 2147 від 16.02.2015 р.) знято з розгляду на засіданні Комітету.

 

 

7

 

СЛУХАЛИ: інформацію народного депутата України Івченка В.Є. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення оподаткування податком на додану вартість сільгосппродукції, яка виробляється особистими селянськими господарствами та реалізується через обслуговуючі кооперативи)», внесений народними депутатами України Івченком В.Є., Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Кужель О.В., Бакуменком О.Б., Мушаком О.П., Мірошніченком І.В. (реєстр. № 2052 від 06.02.2015 р.)

В інформації зазначалось, що законопроект розроблений з метою створення належних податкових умов для розвитку сільськогосподарської обслуговуючої кооперації, вирівнювання конкурентного середовища стосовно різних категорій сільськогосподарських товаровиробників.

Законопроект спрямований на усунення податкових перешкод в діяльності сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів шляхом прирівнювання їх для цілей оподаткування до сільськогосподарських підприємств та надання їм можливості застосовувати наявні спеціальні режими справляння ПДВ.

Реалізація законопроекту дозволить упорядкувати маркетинговий ланцюг збуту продукції селянськими господарствами за рахунок її спрямування у сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, що позитивно позначиться на рівні доходів ОСГ та обумовить розвиток інфраструктури аграрного ринку в сегменті селянських господарств.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Люшняк М.В., Нестеренко В.Г., Корнацький А.О.

Також по цьому питанню виступила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Рутицька В.В., яка зазначила, що позиція міністерства – підтримати даний законопроект у першому читанні.

 

За результатами обговорення було висловлено дві пропозиції на голосування:

 

Пропозиція №1:«Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект за основу»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 4; «проти» - 7; «утрим.» - 2.

 

Пропозиція №2: «Рекомендувати Верховній Раді України даний законопроект відхилити»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 9; «проти» - 4; «утрим.» - 5.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо вдосконалення оподаткування податком на додану вартість сільгосппродукції, яка виробляється особистими селянськими господарствами та реалізується через обслуговуючі кооперативи)», внесений народними депутатами України Івченком В.Є., Тимошенко Ю.В., Кириленком І.Г., Кужель О.В., Бакуменком О.Б., Мушаком О.П., Мірошніченком І.В., реєстр. № 2052 від 06.02.2015 р., відхилити.

2. Дане рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, який визначено головним по опрацюванню даного законопроекту.

 

Рішення прийнято.

 

 

Голова Комітету                                                                                  Т. КУТОВИЙ

 

 

 

Секретар Комітету                                                                              В. ЛУНЧЕНКО

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“ІІ сесія 8 скликання”

07 вересня 2015 16:39
07 вересня 2015 16:21
07 вересня 2015 14:53
07 вересня 2015 14:42
07 вересня 2015 14:05
11 червня 2015 15:08
25 травня 2015 15:21
13 травня 2015 15:00
13 травня 2015 14:55
03 квітня 2015 10:31