КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

 

Протокол №  15

 

2  червня 2015  р.

 

Засідання Комітету

 

адреса: вул. Грушевського, 5, конференц-зал, 14.00 год.

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бобов Г.Б., Бриченко І.В., Вітко А.Л., Давиденко В.М., Дідич В.В., Заболотний Г.М.,  Івченко В.Є., Кіт А.Б.,  Корнацький А.О., Кулініч О.І., Кучер М.І., Козаченко Л.П., Кузьменко А.І., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Омельянович Д.С., Юрчишин П.В.

 

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Вадатурський А.О., Дмитренко О.М., Добкін Д.М., Лабазюк С.П., Мартиняк С.В.,  Петьовка В.В., Хлань С.В.

 

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступник завідувача секретаріату Комітету Самсоненко В.В., головні консультанти: Коляда О.М., Чернишенко І.І., Боремська З.В., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів»,   реєстр. № 0901 від 27.11.2014р., II читання;

2. Про доопрацьований проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування податком на додану вартість продукції, яка виробляється фізичними особами - виробниками сільськогосподарської продукції та особистими селянськими господарствами і реалізується через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи)», внесений народними депутатами України Івченком В.Є.,  Кириленком І.Г., Бакуменком О.Б., Мушаком О.П., реєстр. № 2052 від 14.05.2015 р.;

3. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати», внесений народними депутатами України  Ляшком О.В.,  Галасюком В.В.,  Ленським О.О.,  Вовком В.І.  Продан О.П. та ін., реєстр. № 2640 від 10.04.2015 р.;

4. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо мінімального розміру орендної плати)», внесений народним депутатом України  Федоруком М.Т., реєстр. № 2575 від 07.04.2015 р.;

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду)», внесений народними депутатами України Антонищаком А.Ф.,  Добродомовим Д.Є.,  Кутовим Т.В.,  Мусієм О.С. та ін., реєстр. № 2454 від 23.03.2015 р.;

6. Різне

 

 

1

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань  харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишина П.В. про  доопрацьований до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів»,   реєстр. № 0901 від 27.11.2014р.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету   Люшняк М.В.,  Корнацький А.О.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект в другому читанні та в цілому, як Закон України».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19;  «проти» - 2; «утрим.» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьваний до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів»,  реєстр. № 0901 від 27.11.2014р., прийняти в другому читанні та в цілому, як Закон України.

2. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити  Голову  Комітету Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято.

 

2

 

Розгляд питання про доопрацьований проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування податком на додану вартість продукції, яка виробляється фізичними особами - виробниками сільськогосподарської продукції та особистими селянськими господарствами і реалізується через сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи)», внесений народними депутатами України Івченком В.Є.,  Кириленком І.Г., Бакуменком О.Б., Мушаком О.П., реєстр. № 2052 від 14.05.2015 р. перенесено на вимогу авторів.

 

3

 

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Козаченка О.П. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати», внесений народними депутатами України  Ляшком О.В.,  Галасюком В.В.,  Ленським О.О.,  Вовком В.І.  Продан О.П. та ін., реєстр. № 2640 від 10.04.2015 р.

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується внести зміни до пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України і встановити, що розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності не  може бути більшим 12 відсотків нормативної грошової оцінки у разі визначення орендаря на конкурентних засадах. Прийняття закону в запропонованій редакції  унормує питання застосування розміру орендної плати для договорів оренди, що укладені на конкурентних засадах.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття у першому читанні та в цілому даного проекту Закону».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття у першому читанні та в цілому  проекту Закону  України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати», внесений народними депутатами України  Ляшком О.В.,  Галасюком В.В.,  Ленським О.О.,  Вовком В.І.  Продан О.П. та ін., реєстр. № 2640 від 10.04.2015 р.

2. Рішення  направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4

 

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо мінімального розміру орендної плати)», внесений народним депутатом України Федоруком М.Т., реєстр. № 2575 від 07.04.2015 р. перенесено на вимогу автора.

 

5

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Антонищака А.Ф. про проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду)», внесений народними депутатами України Антонищаком А.Ф.,  Добродомовим Д.Є.,  Кутовим Т.В.,  Мусієм О.С. та ін., реєстр. № 2454 від 23.03.2015 р.

В інформації зазначалось, що у законопроекті пропонується викласти в новій редакції статтю 239-2 Кримінального кодексу України, а саме: 1) передбачити кримінальну відповідальність за незаконне зняття ґрунтового шару земель водного фонду в істотному розмірі, незаконне штучне утворення земельної ділянки на землях водного фонду, незаконне виведення земельної ділянки зі складу земель водного фонду; 2) визнати кваліфікуючими ознаками вчинення зазначених вище дій на територіях чи об’єктах природно-заповідного фонду, або службовою особою з використанням службового становища, або вчинення з корисливих мотивів  та вчинення організованою групою осіб; 3) змінити  текст Примітки до статті, передбачивши, що  "істотним розміром у цій статті слід розуміти обсяг поверхневого (ґрунтового) шару земель, який становить більше, ніж п’ять кубічних метрів". Крім того, покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю, передбачене у санкціях статті 239-2 КК як основне, пропонується встановити як додаткове. Також у проекті пропонується внести зміни до частини 2 статті 197-1 КК з метою встановлення підвищеної кримінальної відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки, вчинене щодо земель водного фонду.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольський Я.В. виступив на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Мушак О.П., Вітко А.Л.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття  за основу даного проекту Закону».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань   законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу  проекту Закону  України ««Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо кримінально-правової охорони земель водного фонду)», внесений народними депутатами України Антонищаком А.Ф.,  Добродомовим Д.Є.,  Кутовим Т.В.,  Мусієм О.С. та ін., реєстр. № 2454 від 23.03.2015 р.

2. Рішення  направити до Комітету Верховної Ради України з питань   законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

6

 

СЛУХАЛИ:

1. Інформацію народного депутата України – члена Комітету Кулініча О.І. щодо необхідності проведення комітетських слухань на тему: «Стратегічні напрямки державної політики у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення, актуальні проблеми у галузі  земельних відносин та  шляхи їх подолання».

 

На голосування поставили пропозицію: «Провести 1 липня 2015 року комітетські слухання на тему: «Стратегічні напрямки  державної політики у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення, актуальні проблеми у галузі  земельних відносин та  шляхи їх подолання». Запросити до участі у  комітетських слуханнях членів Уряду України, представників органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади громадських організацій, профільних міжнародних організацій та спеціалістів наукових установ».  

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Провести 1 липня 2015 року комітетські слухання на тему: «Стратегічні напрямки  державної політики у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення, актуальні проблеми у галузі  земельних відносин та  шляхи їх подолання».

2. Запросити до участі у  комітетських слуханнях членів Уряду України, представників органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади, громадських організацій, профільних міжнародних організацій та спеціалістів наукових установ.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. Інформацію Голови Комітету Кутового Т.В. про кадрові зміни в секретаріаті Комітету.

В інформації зазначалось, що у зв’язку з наявністю вакантної посади головного консультанта секретаріату Комітету  пропонується призначити на дану посаду Шумейка С.Г., як такого, що успішно пройшов стажування на зазначеній посаді.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Керівнику Апарату Верховної Ради України призначити на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Шумейка Сергія Григоровича, як такого, що успішно пройшов стажування на зазначеній посаді. Дане рішення направити Керівнику Апарату Верховної Ради України».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1.               Рекомендувати Керівнику Апарату Верховної Ради України призначити на вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Шумейка Сергія Григоровича, як такого, що успішно пройшов стажування на зазначеній посаді.

2.  Дане рішення направити Керівнику Апарату Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                 Т. КУТОВИЙ

 

 

Секретар Комітету                                             В. ЛУНЧЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“ІІ сесія 8 скликання”

07 вересня 2015 16:39
07 вересня 2015 16:21
07 вересня 2015 14:53
07 вересня 2015 14:42
07 вересня 2015 14:05
11 червня 2015 15:08
25 травня 2015 15:21
13 травня 2015 15:00
13 травня 2015 14:55
03 квітня 2015 10:31