КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 45

17 листопада 2020 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к.12, 15 год. 30 хв.

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 21

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Богданець А.В., Колихаєв І.В., Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Соломчук Д.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Халімон П.В., Чайківський І.А.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Жидков О.Є., Шумейко С.Г., Коляда О.М., Корякіна І.І., Боремська З.В., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони, друге читання (реєстр. № 2195 від 01.10.2019).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4046 від 03.09.2020).

3. Інформація Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо стану розроблення проекту Закону України «Про об’єднання водокористувачів».

4. Презентація основних положень проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками.

5. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на грудень 2020 року.

6. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про обрання на поточне засідання Комітету народного депутата України – члена Комітету для ведення підрахунку голосів.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який відповідно до пункту 3 статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Чайківського І.А. запропонував народним депутатам України – членам Комітету обрати на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Герасимова А.В.

ВИРІШИЛИ:

Обрати на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України - члена Комітету Герасимова А.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону  про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони, друге читання (реєстр. № 2195 від 01.10.2019).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання та передав слово експерту проекту «ProZorro» Грудовій В.І.

ВИСТУПИЛА: експерт проекту «ProZorro» Грудова В.І., яка запропонувала народним депутатам України – членам Комітету до розгляду презентацію на тему: «Проект Закону 2195: продаж та оренда земельних ділянок через електронні земельні аукціони».

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Герасимов А.В., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

ВИРІШИЛИ: продовжити розгляд даного питання на наступному засіданні Комітету, і, зокрема, змоделювати проведення дистанційного земельного аукціону.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4046 від 03.09.2020).

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М.,  який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4046 від 03.09.2020), прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України щодо стану розроблення проекту Закону України «Про об’єднання водокористувачів».

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., народний депутат України Іванов В.І., заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Хорєв М.Ю., заступник Голови Всеукраїнської Аграрної Ради Соколов М.Ю., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.

 Інформацію заслухано і обговорено.

 

4. Презентацію основних положень проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками перенесено на наступне засідання Комітету.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на грудень 2020 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на грудень 2020 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на грудень 2020 року:

з/п

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.

Середа, 2 грудня

 

14 год. 30 хв.

2.

Середа, 16 грудня

 

14 год. 30 хв.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. В різному:

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність відшкодування Урядом аграріям втрат урожаю від посухи та несприятливих погодних умов.

ВИСТУПИВ: Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., заступник Голови Всеукраїнської Аграрної Ради Соколов М.Ю., керівник секретаріату Комітету Старинець О.Г.,  голова фермерського господарства "Аделаїда" Рибалко С.В.

ВИРІШИЛИ: запросити на наступне засідання Комітету Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Петрашка І.Р. та Міністра фінансів України Марченка С.М. і заслухати питання щодо можливості подолання наслідків посухи за рахунок резервного фонду Державного бюджету та програм підтримки виробників сільськогосподарської продукції.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку