КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 47

16 грудня 2020 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к.12, 14 год. 30 хв.

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Христенко Ф.В., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Кириченко М.О., Колихаєв І.В., Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Столар В.М., Халімон П.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України, друге читання (реєстр. № 3987 від 14.08.2020).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин, поданий народними депутатами України Юрчишиним П.В., Салійчуком О.В., Нікітіною М.В. (реєстр. № 4396 від 18.11.2020).

3. Про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

4. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на січень 2021 року.

5. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію доповнити порядок денний засідання Комітету питанням про розгляд за дорученням Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. від 16.12.2020 № 01/04-2020/242306 подання Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. про призначення Лещенка Романа Миколайовича Міністром аграрної політики та продовольства України та розглянути вищезазначене першим питанням порядку денного.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про розгляд за дорученням Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. від 16.12.2020 № 01/04-2020/242306 подання Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. про призначення Лещенка Романа Миколайовича Міністром аграрної політики та продовольства України.

ВИСТУПИВ: кандидат на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., який поінформував присутніх щодо власного бачення розвитку АПК та озвучив ключові завдання і напрямки на посаді Міністра.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Салійчук О.В., Кучер М.І., Соломчук Д.В., Герасимов А.В., Івченко В.Є., Нікітіна М.В.

ВИРІШИЛИ:

рекомендувати Верховній Раді України прийняти рішення щодо призначення Лещенка Романа Миколайовича на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України шляхом голосування народними депутатами України на пленарному засіданні.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 5.

Рішення не прийнято.

ВИРІШИЛИ:

рекомендувати Верховній Раді України призначити Лещенка Романа Миколайовича на посаду Міністра аграрної політики та продовольства України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України, друге читання (реєстр. № 3987 від 14.08.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Лещенко Р.М., перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М., консультант секретаріату Комітету Чужмир К.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати підготовлену до другого читання порівняльну таблицю з урахуванням техніко-юридичного і редакційного уточнення деяких її положень та рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований до другого читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо внесення до Державного земельного кадастру відомостей про державний кордон України (реєстр. № 3987), прийняти у другому читанні та в цілому як Закону в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем від Комітету на засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин, поданий народними депутатами України Юрчишиним П.В., Салійчуком О.В., Нікітіною М.В. (реєстр. № 4396 від 18.11.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народні депутати України – члени Комітету Салійчук О.В., Кучер М.І., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М.,  керівник ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Клименок І.М.

ВИРІШИЛИ:

  рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин, поданий народними депутатами України Юрчишиним П.В., Салійчуком О.В.,  Нікітіною М.В. (реєстр. № 4396), прийняти за основу.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 7.

Рішення не прийнято.

ВИРІШИЛИ:

прийняття рішення з даного питання перенести на наступне засідання Комітету, на якому заслухати Голову Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 12.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проекти законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

ВИСТУПИЛА: народний депутат України Буймістер Л.А., яка доповіла по суті проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020).

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В., в.о. виконавчого директора Української Зернової Асоціації Іващенко С.Р., голова Ради Асоціації «Українське насіннєве товариство» Прохода Ю.Л., голова Національної асоціації патентних повірених України Сопова К.А.

Розгляд проектів законів про внесення змін до деяких законів України (щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння), поданий народними депутатами України Халімоном П.В., Сольським М.Т., Чернявським С.М. та іншими (реєстр. № 3680 від 18.06.2020) та про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу, поданий народними депутатами України Тарутою С.О., Буймістер Л.А. (реєстр. № 3680-1 від 06.07.2020), розпочато.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на січень 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на січень 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на січень 2021 року.

 

з/п

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.

Середа, 27 січня

 

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку