КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 49

27 січня 2021 року

вул. Грушевського, 5, конференц-зала, 14 год. 30 хв.

              

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В. Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В.

Всього присутніх: 25

Відсутні народні депутати України – члени Комітету:  Гузенко М.В., Колихаєв І.В., Столар В.М., Христенко Ф.В., Юрчишин П.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Жидков О.Є., Коляда О.М., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України, друге читання (реєстр. № 2289 від 18.10.2019).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин, поданий народними депутатами України Юрчишиним П.В., Салійчуком О.В., Нікітіною М.В. (реєстр. № 4396 від 18.11.2020).

3. Інформація про поточний стан та перспективи розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів на 2021-2023 рр.

4. Про затвердження пропозицій до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

5. Про затвердження Звіту про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

6. Про затвердження Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

7. Презентація основних положень проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками.

8. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на лютий 2021 року.

9. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народний депутат України – член Комітету Лабазюк С.П.

За результатами обговорення за ініціативи голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморова А.О., головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію про перенесення на наступне засідання Комітету розгляду питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України, друге читання (реєстр. № 2289 від 18.10.2019).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 11.

Рішення не прийнято.

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14.

Рішення прийнято.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України, друге читання (реєстр. № 2289 від 18.10.2019).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Кучер М.І., Лабазюк С.П., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» Дідух М.М., координатор Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації Погорілий В.М.

ВИРІШИЛИ:

Рекомендувати Верховній Раді України доопрацьований до другого читання проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України «Про пестициди та агрохімікати» щодо ввезення пестицидів на митну територію України, реєстр. № 2289, прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 12.

Рішення не прийнято.

Продовження обговорення: Голова Комітету Сольський М.Т., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Кучер М.І., Лабазюк С.П., експерт Світового банку Лапа В.І., голова ГС «Український контроль аграрного захисту» Кузьменко С.О.

Прийняття рішення перенесено на наступне засідання Комітету.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин, поданий народними депутатами України Юрчишиним П.В., Салійчуком О.В., Нікітіною М.В. (реєстр. № 4396 від 18.11.2020).

ВИСТУПИЛА: народний депутат України – член Комітету Нікітіна М.В., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М., Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Магалецька В.В., керівник ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Клименок І.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин, поданий народними депутатами України Юрчишиним П.В., Салійчуком О.В., Нікітіною М.В. (реєстр. № 4396), прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію про включення до порядку денного поточного засідання Комітету питання щодо перегляду рішення Комітету від  4 листопада 2020 року (протокол № 44) про прийняття у другому читанні проекту Закону України «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який поінформував присутніх щодо необхідності переглянути рішення Комітету від 4 листопада 2020 року (протокол № 44) та підтримати пропозицію щодо зміни назви законопроекту «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин» реєстр. № 3318, виклавши її в редакції: «Закон України «Про ветеринарну медицину».

ВИРІШИЛИ:

1.Переглянути рішення від 4 листопада 2020 року, протокол № 44, та підтримати пропозицію щодо зміни назви законопроекту «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин» реєстр. № 3318, виклавши її в редакції: «Закон України «Про ветеринарну медицину», та внести необхідні зміни до остаточного тексту законопроекту.

2.Підтримати підготовлену до другого читання додаткову порівняльну таблицю до законопроекту «Про ветеринарну медицину» реєстр. № 3318.

3.Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про ветеринарну медицину» реєстр. № 3318 прийняти в другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій, врахованих у додатковій порівняльній таблиці, з подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

 4. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про поточний стан та перспективи розвитку Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів на 2021-2023 рр.

ВИСТУПИЛА: Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Магалецька В.В., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Соломчук Д.В., заступники Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Шевченко О.П, Лордкіпанідзе А.Ю., Вовнюк А.В., позаштатний радник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Седик В.М.

Інформацію заслухано і обговорено.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження пропозицій до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити пропозиції до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження Звіту про роботу Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики за період роботи четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити зазначений звіт.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити зазначений План.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7. Розгляд питання порядку денного «Презентація основних положень проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками» перенесено.

 

8. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на лютий 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував затвердити розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на лютий 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на лютий 2021 року.

 

з/п

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.

Вівторок, 2 лютого

15 год. 15 хв.

2.

Середа, 3 лютого

14 год. 30 хв.

3.

Середа, 17 лютого

14 год. 30 хв.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 25; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

        

За ініціативи народного депутата України - члена Комітету Буніна С.М. головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію про включення до порядку денного поточного засідання Комітету питання щодо відкликання з посади Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 13.

Рішення прийнято.  

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Бунін С.М. з ініціативою про відкликання з посади Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т. у зв’язку із напругою в Комітеті.

ВИРІШИЛИ:

Відповідно до ст. 93 Конституції України, ст. 7 Закону України «Про Комітети Верховної Ради України» та статті 83 Регламенту Верховної Ради України підтримати законодавчу ініціативу народного депутата України – члена Комітету Буніна С.М. щодо внесення проекту Постанови про відкликання з посади Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т. у зв’язку із напругою в Комітеті.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 13 (Бунін С.В., Богданець А.В., Грищенко Т.М., Герасимов А.В., Гайду О.В., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Соломчук Д.В.,  Чорноморов А.Л., Шол М.В.).

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку