КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 54

3 березня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

       

Головував: заступник Голови Комітету Чернявський С.М.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Грищенко Т.М., Івченко В.Є., Кириченко М.О., Костюк Д.С., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Христенко Ф.В., Чайківський І.А., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 23

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Сольський М.Т., Богданець А.В., Колихаєв І.В., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Петьовка В.В., Столар В.М.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Коляда О.М., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Напрямки державної підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році (на виконання положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» від 5 листопада 2020 року № 985-IX), продовження розгляду.

2. Про дотримання Південним міжрегіональним головним управлінням Держпродспоживслужби на державному кордоні та територіальними органами Держпродспоживслужби в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях законодавства під час реалізації своїх повноважень на державному кордоні.

3. Обговорення основних положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020).

4. Про діяльність Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

5. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж, поданий народними депутатами України Герусом А.М., Шуляк О.О., Пивоваровим Є.П. та іншими (реєстр. № 5009 від 03.02.2021) (Комітет не головний).

6. Щодо ситуації з штрафуванням сільськогосподарських товаровиробників за зберігання пального.

7. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні заступник Голови Комітету Чернявський С.М., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

Водночас, за ініціативи Міністра аграрної політики та продовольства України Лещенка Р.М., головуючий запропонував народним депутатам України – членам Комітету першим питанням порядку денного заслухати інформацію про проект Закону «Про організації водокористувачів та стимулювання меліорації земель».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 23 ; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону «Про організації водокористувачів та стимулювання меліорації земель».

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., перший заступник Голови Державного агентства водних ресурсів України Кузьменков О.О.

Інформацію заслухано і взято до відома.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про напрямки державної підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році (на виконання положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» від 5 листопада 2020 року № 985-IX), продовження розгляду.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: секретар Комітету Чайківський І.А., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., виконавчий директор Міжнародної асоціації наукових установ, виробників, переробників гречки та її унікальних продуктів Громовий С.М., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю., Голова асоціації вівчарів України Стефурак В.В., Голова Асоціації виробників картоплі та крохмалепродуктів України Лазар В.Л.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати запропонований Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розподіл коштів за основними напрямами державної фінансової підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році, а саме:

(млн. грн.)

Напрям

2021 рік

Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва

1 000,0

Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів

1 200,0

Фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства

450,0

Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств

200,0

з них:

 

Субсидія на одиницю оброблюваних угідь

60,0

Дотація за утримання корів

100,0

Часткова компенсація витрат за надані дорадчі послуги

15,0

Доплата на користь застрахованих осіб-членів/голови СФГ ЄСВ

25,0

Державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції

1 150,0

з них:

 

Відшкодування вартості закуплених племінних тварин, бджіл, сперми та ембріонів (до 50% вартості)

350,0

Спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї

240,0

Відшкодування вартості тваринницьких об’єктів (до 50% вартості)

350,0

Компенсація вартості об’єктів, профінансованих за рахунок банківських кредитів

60,0

Спеціальна бюджетна дотація за утримання кізочок, козематок, ярок, вівчематок

50,0

Спеціальна бюджетна дотація за приріст поголів’я корів власного відтворення

100,0

Разом

4 000,0

2. Підтримати запропонований Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розподіл коштів за новими напрямами державної фінансової підтримки сільгосптоваровиробників з урахуванням рекомендацій підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики:

(млн. грн.)

Напрям

2021 рік

Державна підтримка страхування сільськогосподарської продукції

50,0

Підтримка органічного виробництва

50,0

Державна підтримка розвитку картоплярства

60,0

Державна підтримка зрошення

50,0

Державна підтримка сільгосптоваровиробників, що займаються виробництвом гречки

50,0

Разом

260,0

 

Залишок коштів у сумі 240,0 млн. грн. спрямувати на підтримку фермерських господарств Одеської області, які постраждали від посухи у 2020 році.

3. Рекомендувати Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України під час доопрацювання Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції передбачити, що у разі коли суб’єкт господарювання, який є юридичною особою, у поточному році у строки, визначені Порядком, подав належним чином оформлені заявку та документи для отримання часткового відшкодування, коли комісія Міністерства визначила кількість племінних тварин, сперми та ембріонів, вартість яких буде частково відшкодована, і розмір часткового відшкодування за кожним суб’єктом господарювання та прийняла рішення про включення їх до реєстру суб’єктів господарювання, яким нараховано таке відшкодування, а відшкодування не було здійсненено через незалежні від отримувача причини, то відшкодування здійснюється за рахунок коштів, передбачених у наступному бюджетному періоді відповідно до розмірів, визначених Порядком, що діяв у попередньому році в межах обсягу відкритих бюджетних асигнувань.

4. Надіслати рішення до Кабінету Міністрів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про дотримання Південним міжрегіональним головним управлінням Держпродспоживслужби на державному кордоні та територіальними органами Держпродспоживслужби в Миколаївській, Херсонській, Одеській областях законодавства під час реалізації своїх повноважень на державному кордоні.

ВИСТУПИВ: ініціатор розгляду зазначеного питання голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

ВИСТУПИЛА: Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Магалецька В.В.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Халімон П.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., Голова Держпродспоживслужби Магалецька В.В., заступник Голови Держпродспоживслужби Лордкіпанідзе А.Ю., заступник Голови Держпродспоживслужби Шевченко О.П., начальник Південного міжрегіонального головного управління Держпродспоживслужби на кордоні Чабан В.А., начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Мельников Д.Ю., Перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Монастирський Є.М.

Питання заслухано і обговорено.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про основні положення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020).

ВИСТУПИВ: член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М.

ВИРІШИЛИ: продовжити обговорення даного питання на наступному засіданні Комітету, на яке запросити представників підприємств, установ та організацій, які перебувають у віданні Національної академії аграрних наук України, керівників ДП «Конярство», ДП «Укрліктрави», представників Міністерства оборони України, Фонду державного майна України, Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про діяльність Акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

ВИСТУПИВ: В.о. голови правління АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Власенко А.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Халімон П.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., в.о. заступника голови Правління АТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» Соловйова В.В.

Інформацію заслухано і взято до відома.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж, поданий народними депутатами України Герусом А.М., Шуляк О.О., Пивоваровим Є.П. та іншими (реєстр. № 5009 від 03.02.2021)

ВИСТУПИВ: член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народний депутат України – член Комітету Салійчук О.В., перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю.

ВИРІШИЛИ:

Направити до Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, визначеного головним з опрацювання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення приєднання до електричних мереж (реєстр. № 5009), пропозиції та зауваження Комітету для врахування.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 22; «проти» - 0; «утрим.» - 1.

Рішення прийнято.

 

7. СЛУХАЛИ: Інформацію Щодо ситуації з штрафуванням сільськогосподарських товаровиробників за зберігання пального.

ВИСТУПИВ: секретар Комітету Чайківський І.А., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народний депутат України – член Комітету Салійчук О.В., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., Перший заступник Голови Державної податкової служби України Рубан Н.І., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю., Голова Всеукраїнського конгресу фермерів Слободяник І.Л., генеральний директор ВГО «Українська аграрна конфедерація» Коваль В.П.

Інформацію заслухано і обговорено.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку