КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 56

16 березня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 15 год. 15 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Христенко Ф.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 26

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Грищенко Т.М., Колихаєв І.В., Петьовка В.В., Столар В.М.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Жидков О.Є., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, друге читання (реєстр. № 4046 від 03.09.2020).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами, поданий народними депутатами України Лабазюком С.П., Вінтоняк О.В., Чайківським І.А. та іншими (реєстр. № 4558 від 30.12.2020).

Комітет не головний

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок, поданий народними депутатами України Ніколаєнком А.І., Совою О.Г., Гетманцевим Д.О. та іншими (реєстр. № 2805-д від 19.11.2020).

4. Про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5104 від 18.02.2021).

5. Про проект Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України, поданий народними депутатами України Буніним С.В., Литвиненком С.А., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 5197 від 03.03.2021).

6.Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., народний депутат України – член Комітету Івченко В.Є.

За результатами обговорення за ініціативи голови підкомітету з питань розвитку базових галузей в агропромисловому комплексі Шол М.В., головуючий запропонував народним депутатам України - членам Комітету перенести розгляд питання порядку денного Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств, друге читання (реєстр. № 4046).

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами, поданий народними депутатами України Лабазюком С.П., Вінтоняк О.В., Чайківським І.А. та іншими (реєстр. № 4558 від 30.12.2020).

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Лабазюк С.П., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю., генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Сластьон Р.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами» (реєстр. № 4558 від 30.12.2020 р.) прийняти за основу.

2. Співдоповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 16.

Рішення прийнято.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок, поданий народними депутатами України Ніколаєнком А.І., Совою О.Г., Гетманцевим Д.О. та іншими (реєстр. № 2805-д від 19.11.2020).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Ніколаєнко А.І., який доповів по суті даного питання. 

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народний депутат України – член Комітету Кучер М.І., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., член правління ПАТ «Національний депозитарій України» Тарасенко О.О., директор департаменту Національної комісії цінних паперів та фондового ринку Логвіненко О.В., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю., спеціаліст з фінансового сектору IFC Посполітак В.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про аграрні розписки" та деяких інших законодавчих актів України щодо функціонування та обігу аграрних розписок (реєстр. № 2805-д) прийняти за основу.

2. Дане рішення направити до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеному головним з опрацювання даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 11; «проти» - 0; «утрим.» - 3.

Рішення прийнято.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5104 від 18.02.2021).

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяв участь голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О.

Прийняття рішення з даного питання перенесено на наступне засідання Комітету.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України, поданий народними депутатами України Буніним С.В., Литвиненком С.А., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 5197 від 03.03.2021).

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Бунін С.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу Тарасов О.С., народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Лабазюк С.П.,  Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю., Голова Всеукраїнського конгресу фермерів Слободяник І.Л.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України, поданий народними депутатами України Буніним С.В., Литвиненком С.А., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 5197 від 03.03.2021), прийняти за основу і в цілому.

2. Дане рішення направити до Комітету з питань бюджету, визначеному головним з опрацювання даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 26.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. В різному

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який звернувся до народних депутатів України - голів підкомітетів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин з пропозицією визначити пріоритетність законопроектів, які віднесені до предметів відання очолюваних ними підкомітетів, і в двотижневий термін надати секретаріату Комітету графіки засідань підкомітетів на кінець березня – квітень 2021 року з орієнтовним переліком законопроектів, що плануються до розгляду на зазначених засіданнях, з урахуванням Плану роботи Комітету на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

ВИРІШИЛИ: підтримати зазначену пропозицію.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку