КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 57

17 березня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кучер М.І., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 24

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Грищенко Т.М., Колихаєв І.В., Петьовка В.В., Столар В.М., Тарасов О.С., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Боремська З.В., Шумейко С.Г., Чернишенко І.І., старший консультант Кантур С.В., консультант Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Обговорення основних положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, поданий народними депутатами України Мезенцевою М.С., Вінтоняк О.В., Мельником П.В. та іншими (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

3. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету. ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

За ініціативи голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморова А.О., головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію щодо включення до порядку денного поточного засідання Комітету питання Про продовження розгляду проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5104), розгляд якого було розпочато на минулому засіданні Комітету (протокол № 56 від 16.03.2021).

ВИРІШИЛИ: підтримати зазначену пропозицію.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

На прохання народних депутатів України – членів Комітету, головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. поставив на голосування пропозицію про зміну черговості розгляду питань порядку денного, а саме: першим питанням розглянути питання Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, поданий народними депутатами України Мезенцевою М.С., Вінтоняк О.В., Мельником П.В. та іншими (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, поданий народними депутатами України Мезенцевою М.С., Вінтоняк О.В., Мельником П.В. та іншими (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

ВИСТУПИЛА: народний депутат України Мезенцева М.С., яка доповіла по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Герасимов А.В., заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Глущенко С.М., Голова Національної Асоціації «Укрконсервмолоко» Нагайцева Т.М., Голова Правління ліги виробників харчових продуктів Кузнєцов Г.Д., координатор комітетів Європейської Бізнес Асоціації Широченко Т.В.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС (реєстр. № 4554), прийняти за основу.

2. Співдоповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5104 від 18.02.2021).

ВИСТУПИВ: заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення правового регулювання страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою, поданий Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 5104), прийняти за основу.

2. Дане рішення направити до Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, визначеному головним з опрацювання даного законопроекту.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 24; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ:  Інформацію про основні положення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020).

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який поінформував присутніх, що відповідно до рішення Комітету від 03.03.2021 р. (протокол № 54), на поточне засідання Комітету запрошені представники підприємств, установ та організацій, що перебувають у віданні Національної академії аграрних наук України, керівництво ДП «Конярство», ДП «Укрліктрави», представники Міністерства оборони України, Фонду державного майна України, Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України, і запропонував розпочати обговорення.

В обговоренні взяли участь: директор Інституту землекористування НААН України Дорош Й.М., заступник президента НААН України, доктор сільськогосподарських  наук, професор Никитюк О.А., директор Державного підприємства «Пасічна» Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН Таєнчук В.П., заступник начальника управління - начальник відділу моніторингу володіння та використання нерухомого майна і земель Управління нормативно-методичного забезпечення та моніторингу володіння, використання та розпорядження нерухомого майна і земель Міністерства оборони України Синиця І.В., заступник начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України Несин І.М., начальник відділу земельних ресурсів Державного підприємства «Конярство України» Сімчишина Т.М.,  заступник Голови Фонду державного майна України Кудін Д.І., директор Державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства НААН Найдьонов В.Г., директор Державного підприємства «Дослідне господарство «Еліта» Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН Кочмарський В.С., Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський М.Т., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Нікітіна М.В.

Інформацію заслухали і обговорили.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку