КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 73

22 вересня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Столар В.М., Христенко Ф.В., Чайківський І.А.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Коляда О.М., Чернишенко І.І., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про пропозиції Комітету до проекту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік, поданого Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6000 від 15.09.2021).

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, друге читання (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні, друге читання (реєстр. № 2064 05.09.2019).

4. Про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Актуальні питання законодавчого врегулювання функціонування меліоративних систем: практика та перспективи розвитку» (13-14 вересня 2021 року, Одеська та Миколаївська обл.).

5. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на жовтень 2021 року.

6. Різне

 

СЛУХАЛИ: Про обрання в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету у зв’язку з відсутністю на засіданні секретаря Комітету Чайківського І.А. обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Кучера М.І.

ВИРІШИЛИ:

Обрати в.о. секретаря Комітету на поточне засідання Комітету для ведення підрахунку голосів народного депутата України – члена Комітету Кучера М.І.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України - членам Комітету затвердити порядок денний засідання Комітету.

За ініціативи голови підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишина П.В., головуючий вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію змінити черговість розгляду питань порядку денного і першим розглянути питання Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, друге читання (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС, друге читання (реєстр. № 4554 від 29.12.2020).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: народний депутат України Мезенцева М.С., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., генеральний директор Національної асоціації «Укрконсервмолоко» Нагайцева Т.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Підтримати підготовлену до другого читання порівняльну таблицю та рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС (реєстр. № 4554) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон в редакції Комітету із подальшим техніко-юридичним доопрацюванням.

2. Доповідачем на пленарному засіданні сесії Верховної Ради України при розгляді законопроекту визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про пропозиції Комітету до проекту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік, поданого Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 6000 від 15.09.2021).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., президент Української асоціації виробників картоплі Стаценко Д.Б., директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» Дідух М.М.

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону про Державний бюджет України на 2022 рік (реєстр. № 6000) з урахуванням запропонованих змін.

2. Внести такі зміни у додаток 3 та 4 проекту Закону про Державний бюджет України на 2022 рік (Додатки 1 та 2):

- Збільшити видатки за загальним фондом за бюджетною програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» (КПКВК 2801580) на 6 706 000,0 тис. грн. до загальної суми 11 106 000,0 тис. гривень.

- Збільшити видатки за загальним фондом за бюджетною програмою «Надання кредитів фермерським господарствам» (КПКВК 2801460) на 400 000,0 тис. грн. до загальної суми 500 000,0 тис. гривень.

- Збільшити видатки Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру (КПКВК 2803000) за загальним фондом на 235 000,0 тис. грн. до загальної суми 1 521 443,1 тис. гривень.

- Збільшити видатки Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру за бюджетною програмою «Керівництво та управління у сфері геодезії, картографії та кадастру» (КПКВК 2803010) за загальним фондом на 150 000,0 тис. грн. до загальної суми 1 027 601,3 тис. гривень.

- Збільшити видатки Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру за бюджетною програмою «Проведення земельної реформи» (КПКВК 2803020) за загальним фондом на 15 000,0 тис. грн. до загальної суми 154 421,8 тис. гривень.

- Збільшити видатки Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру за бюджетною програмою «Загальнодержавні топографо-геодезичні та картографічні роботи, демаркація та делімітація державного кордону» (КПКВК 2803030) за загальним фондом на 70 000,0 тис. грн. до загальної суми 101 577,3 тис. гривень.

- Передбачені Державному агентству рибного господарства України у проекті Державного бюджету України на 2022 рік нової бюджетної програми «Селекція в рибному господарстві та відтворення водних біоресурсів у внутрішніх водоймах та Азово-Чорноморському басейні» (КПКВК 2804070) з обсягом видатків 152 515,9 тис. гривень.

3. Виділення видатків та їх збільшення за вказаними вище напрямками пропонуємо здійснити за рахунок:

•надходжень від приватизації державного майна;

•доходів від державного майна і майнових прав (орендна плата, реалізація майна, дивіденди від акцій, якими володіє держава тощо);

•податкових надходжень, за рахунок суттєвого підвищення ефективності управління державним майном та адмініструванням податків.

4. Надіслати відповідні звернення до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні, друге читання (реєстр. № 2064 05.09.2019).

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., народний депутат України – член Комітету Лабазюк С.П., член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Біленко С.Б., Голова асоціації «Виноградарі і винороби України» Пономарьов В.М., Голова Громадської спілки «Асоціація садівників, виноградарів та виноробів України» Печко В.С., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю.

ВИРІШИЛИ:

1.Підтримати  порівняльну таблицю підготовлену до другого читання проекту  Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні (реєстр.№ 2064 від 05.09.2019) та рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект  в другому читанні та в цілому як Закон у редакції, запропонованій Комітетом, а також у разі його прийняття як Закону доручити Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України здійснити редакційне та техніко-юридичне доопрацювання його тексту.

2. Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження рекомендацій виїзних комітетських слухань на тему: «Актуальні питання законодавчого врегулювання функціонування меліоративних систем: практика та перспективи розвитку» (13-14 вересня 2021 року, Одеська та Миколаївська обл.).

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ:

1.      Схвалити рекомендації комітетських слухань на тему: «Актуальні питання законодавчого врегулювання функціонування меліоративних систем: практика та перспективи розвитку» (додаються).

2.      Направити зазначені рекомендації Голові Верховної Ради України, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Кабінету Міністрів України, Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Міністерству аграрної політики та продовольства України, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерству економіки України, Державному агентству водних ресурсів України, Державній екологічній інспекції України, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській та Черкаській обласним державним адміністраціям, Миколаївській та Одеській обласним радам.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про затвердження розкладу засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на жовтень 2021 року.

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету затвердити розклад засідань Комітету на жовтень 2021 року.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити наступний розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на жовтень 2021 року.

 

День тижня і дата

проведення засідання

Початок роботи

1.                                         

Середа, 6 жовтня

14 год. 30 хв.

2.                                         

Середа, 20 жовтня

14 год. 30 хв.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо функціонування ринку мінеральних добрив у зв’язку з зупинкою роботи найбільшого виробника мінеральних добрив в Україні.

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Салійчук О.В., який доповів по суті даного питання і вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо направлення звернення до Кабінету Міністрів України з рекомендацією проаналізувати зазначену ситуацію та забезпечити необхідний для аграріїв обсяг імпорту мінеральних добрив.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення трудового колективу Державного підприємства «Дослідне господарство «Зорі над Бугом» Інституту захисту рослин Національної академії аграрних наук України» від 09.09.2021 р. № 135 щодо, на думку авторів звернення, «рейдерського захоплення» даного господарства шляхом проведення Національною академією аграрних наук України конкурсу на посаду директора підприємства із порушенням законодавства.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який доповів по суті даного питання і вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію щодо направлення даного звернення до Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Національної академії аграрних наук України для перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо розвитку органічного виробництва, обігу органічної продукції та правові основи діяльності центральних органів виконавчої влади в цій сфері.

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., який наголосив на необхідності звернутися до Кабінету Міністрів України та рекомендувати Уряду забезпечити внесення змін до Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.02.2021 № 124, та Положення про міністерство економіки України, затвердженого постановою  Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 р. № 459 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 р. № 124) в частині передачі повноважень у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції від Мінекономіки до Мінагрополітики, передбачивши відповідні зміни в фінансуванні міністерств на створення окремого структурного підрозділу Мінагрополітики, яке буде займатися питаннями розвитку органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо затримки будівництва та введення в експлуатацію прикордонних інспекційних постів та відсутність в сільській місцевості ветеринарних інспекторів (у зв’язку із масовим їх звільненням).

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., який доповів по суті даного питання та вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію про направлення звернення до Держпродспоживслужби для надання роз’яснень із зазначених питань.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про необхідність внесення змін до плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Чернявський С.М., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету підтримати пропозицію щодо проведення 27 та 28 вересня 2021 р. виїзного круглого столу «Форум аграріїв Одещині».

ВИРІШИЛИ:

внести зміни до Плану роботи Комітету на період роботи шостої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого рішенням Комітету від 14.07.2021 року (протокол № 68), доповнивши розділ V. «Конференції, семінари, «круглі столи», інші заходи, які будуть проводитися Комітетом або за його участю» новим пунктом наступного змісту:

 

з/п

Тема конференцій, семінарів,

«круглих столів», інших заходів

Пропозиції щодо
строків проведення

(місяць)

Відповідальні за підготовку члени Комітету

1.

Виїзний круглий стіл «Форум аграріїв Одещині»

1 етап - 27 вересня

м. Болград Одеської області

2 етап - 28 вересня

 м. Ананьїв Одеської області

Чернявський С.М.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку