КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 74

6 жовтня 2021 року

 

вул. Грушевського, 18/2, к. 12, 14 год. 30 хв.

          

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Кучер М.І., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В.,        Петьовка В.В., Рудик С.Я., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чайківський І.А., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Лабазюк С.П., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Боремська З.В., Коляда О.М., Чернишенко І.І., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В., консультанти Рудень О.В., Чужмир К.М., спеціаліст Кеєр С.Ф.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу, поданий народними депутатами України Литвиненком С.А., Гайду О.В., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 6070 від 17.09.2021).

2. Розгляд дискусійних положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020).

3. Інформація Мінагрополітики щодо пропозицій до проекту Закону про внесення змін до Митного тарифу України та інших законодавчих актів щодо ставок ввізного та вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарської продукції та обладнання для її переробки.

4. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам України - членам Комітету затвердити порядок денний засідання Комітету.

За ініціативи голови підкомітету з питань інновацій та інфраструктури в сфері агропромислового комплексу Гайду О.В., головуючий вніс на розгляд народних депутатів України – членів Комітету пропозицію перенести розгляд проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу (реєстр. № 6070), у зв’язку з реєстрацією 05.10.2021 альтернативного законопроекту реєстр. № 6070-1.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету з урахуванням зазначеної пропозиції.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1. Розгляд питання Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення функцій технічного регулювання у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу, поданий народними депутатами України Литвиненком С.А., Гайду О.В., Грищенко Т.М. та іншими (реєстр. № 6070 від 17.09.2021), перенесено.

 

2. СЛУХАЛИ: Інформацію про дискусійні положення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання (реєстр. № 3012-2 від 29.05.2020).

ВИСТУПИВ: Біленко Сергій Борисович – член Ради Асоціації «Земельна спілка України», який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Чернявський С.М., заступник Голови Комітету Рудик С.Я., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Костюк Д.С., народні депутати України – члени Комітету Соломчук Д.В., Нікітіна М.В., Кучер М.І., Івченко В.Є., Міністр аграрної політики та продовольства України Лещенко Р.М., перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мірошниченко А.М.

Розгляд дискусійних положень проекту Закону реєстр. № 3012-2, розпочато. Прийнято рішення запросити на наступне засідання Комітету, на якому буде продовжено обговорення даного законопроекту, Міністра у справах ветеранів України, а також представників Громадської організації «Всеукраїнська асоціація учасників бойових дій».

 

3. СЛУХАЛИ: Інформацію Мінагрополітики щодо пропозицій до проекту Закону про внесення змін до Митного тарифу України та інших законодавчих актів щодо ставок ввізного та вивізного (експортного) мита на окремі види сільськогосподарської продукції та обладнання для її переробки.

ВИСТУПИВ: Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: Голова Комітету Сольський М.Т., заступник Голови Комітету Чернявський С.М., секретар Комітету Чайківський І.А., заступник директора департаменту - начальник відділу політики митних платежів та митної безпеки Міністерства фінансів України Сімонова О.В., Голова української асоціації розвитку тваринництва та технологій Клименко І.М., директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» Дідух М.М., виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В., генеральний директор УКАБ Сластьон Р.М., заступник Голови ГС «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов М.Ю.

Інформацію заслухано та обговорено.

 

4. В Різному

СЛУХАЛИ: Інформацію про призначення позаштатного консультанта Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики

ВИСТУПИВ: Голова Комітету Сольський М.Т., який запропонував народним депутатам Комітету - членам Комітету розглянути питання щодо призначення позаштатним консультантом Комітету Біленка Сергія Борисовича.

ВИРІШИЛИ:

1. Призначити позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Біленка Сергія Борисовича.

2. Звернутись до в.о. Керівника Апарату Верховної Ради України
Теплюка М.О. з поданням щодо призначення позаштатним консультантом Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Біленка Сергія Борисовича.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про відповідь Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на звернення, яке було  направлено від Комітету за результатами проведених 13 і 14 вересня 2021 р. комітетських слухань на тему: «Актуальні питання законодавчого врегулювання функціонування меліоративних систем: практика та перспективи розвитку», стосовно розгляду та вирішення питання щодо переходу водогосподарських організацій на 1 клас споживання електричної енергії.

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., який доповів по суті даного питання.

ВИРІШИЛИ: запросити на одне з наступних засідань Комітету керівництво НКРЕКП з порушеного питання.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про звернення Виконавчого комітету Кам’янської міської ради від 23.09.2021 року № 1929/02-09 та доданий до нього наказ Державного агентства лісових ресурсів України від 21.09.2021 року № 512 «Про припинення Державного підприємства «Кам’янське лісове господарство» та затвердження складу Комісії з припинення».

ВИСТУПИВ: заступник Голови Комітету Рудик С.Я., який доповів по суті даного питання і вніс на розгляд народних депутатів – членів Комітету пропозицію щодо направлення даного звернення до Державного агентства лісових ресурсів України з рекомендацією вирішити зазначене питання по суті в частині скасування припинення Державного підприємства «Кам’янське лісове господарство» шляхом приєднання його до Державного підприємства «Чигиринське лісове господарство».

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про проведення круглого столу щодо обговорення перспективи обмеження використання трансжирів у продуктах харчування в Україні в контексті глобальної стратегії ВООЗ з ліквідації трансжирів до 2023 року.

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., який запропонував народним депутатам України – членам Комітету підтримати пропозицію щодо проведення 19 жовтня 2021 року  спільного круглого столу з Комітетом з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування у співпраці з Бюро ВООЗ в Україні щодо обговорення перспективи обмеження використання трансжирів у продуктах харчування в Україні в контексті глобальної стратегії ВООЗ з ліквідації трансжирів до 2023 року.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію щодо затримки будівництва та введення в експлуатацію прикордонних інспекційних постів.

ВИСТУПИВ: народний депутат України – член Комітету Соломчук Д.В., який доповів по суті даного питання та вніс на розгляд народних депутатів – членів Комітету пропозицію запросити на засідання Комітету 3 листопада 2021 року Голову Держпродспожислужби із роз’ясненням зазначених питань.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

СЛУХАЛИ: Інформацію про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв в Україні.

ВИСТУПИВ: голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., який вніс на розгляд народних депутатів – членів Комітету пропозицію розглянути зазначене питання на наступному засіданні Комітету, на яке запросити  керівництво Міністерства економіки України і Міністерства  аграрної політики та продовольства України.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку