КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ТА ЗЕМЕЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ

 

                                                                           

  

 

Протокол 83

21 березня 2022 року

 

у режимі відеоконференції, 10 год. 00 хв.

                       

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Кучер М.І., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Рудик С.Я., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Коляда О.М., Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, поданий народними депутатами України Сольським М.Т., Салійчуком О.В., Кучером М.І. та іншими (реєстр. № 7178 від 19.03.2022).

2. Різне

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. який запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного засідання Комітету.

ВИРІШИЛИ: затвердити порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 27; «проти» - 0; «утрим.» - 0

Рішення прийнято одноголосно.

 

1.СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану, поданий народними депутатами України Сольським М.Т., Салійчуком О.В., Кучером М.І. та іншими (реєстр. № 7178 від 19.03.2022).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Сольський М.Т., який доповів по суті даного питання.

В обговоренні взяли участь: заступники Голови Комітету Чернявський С.М., Халімон П.В., секретар Комітету Чайківський І.А., голова підкомітету з питань земельних відносин Нагаєвський А.С., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., народні депутати України – члени Комітету Бунін С.В., Герасимов А.В., Івченко В.Є., Лабазюк С.П., Соломчук Д.В., Салійчук О.В., народний депутат України Гончаренко О.О., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

Головуючий на засіданні Голова Комітету Сольський М.Т. оголосив перерву у засіданні до 09: 00 22 березня 2022 року

 

Продовження засідання

                                                                         

22 березня 2022 року

у режимі відеоконференції, 09 год. 00 хв.

 

Головував: Голова Комітету Сольський М.Т.

Присутні народні депутати України члени Комітету: Богданець А.В., Бунін С.В., Гайду О.В., Герасимов А.В., Грищенко Т.М., Гузенко М.В., Івченко В.Є., Кучер М.І., Костюк Д.С., Кириченко М.О., Лабазюк С.П., Литвиненко С.А., Мейдич О.Л., Нагаєвський А.С., Нікітіна М.В., Петьовка В.В., Салійчук О.В., Соломчук Д.В., Тарасов О.С., Тимофійчук В.Я., Халімон П.В., Чернявський С.М., Чорноморов А.О., Чайківський І.А., Шол М.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 27

Відсутні народні депутати України – члени Комітету: Рудик С.Я., Столар В.М., Христенко Ф.В.

 

Присутні від секретаріату Комітету: керівник секретаріату Старинець О.Г., заступник керівника секретаріату Рудень О.В., головні консультанти: Гаркавенко Ю.М., Коляда О.М., Шумейко С.Г., старший консультант Кантур С.В.

 

Продовження обговорення: Голова Комітету Сольський М.Т., голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Чорноморов А.О., голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Богданець А.В., голова підкомітету з питань харчової промисловості та торгівлі агропромисловими товарами Юрчишин П.В., народні депутати України – члени Комітету Герасимов А.В., Івченко В.Є., Лабазюк С.П., Соломчук Д.В., Нікітіна М.В., Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Висоцький Т.М., позаштатний консультант Комітету з питань аграрної та земельної політики Біленко С.Б.

За результатами обговорення народні депутати України – члени Комітету ВИРІШИЛИ:

1.     1) виключити із тексту законопроекту:

·підпункт «и)» підпункту 2 пункту 27 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (у редакції законопроекту) такого змісту:

«и) допускається передача в оренду військовими адміністраціями земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебувають у постійному користуванні державних та комунальних підприємств, установ, організацій. Передача в оренду таких земельних ділянок здійснюється за письмовим погодженням керівника відповідного державного, комунального підприємства, установи, організації. У такому разі:

право постійного користування земельною ділянкою не припиняється; вимоги частини п’ятої статті 116 цього Кодексу не застосовуються; в оренду може бути передана вся земельна ділянка, або її частина, визначена

на схемі земельної ділянки, яка додається до договору оренди; у разі якщо відомості про земельну ділянку не внесені до Державного земельного кадастру (земельній ділянці не присвоєно кадастровий номер), визначення меж земельної ділянки, що передається в оренду, здійснюється за правилами формування земельних ділянок, визначеними у підпункті “д” підпункту 2 цього пункту з урахуванням особливостей, передбачених цим абзацом. Після припинення договору оренди така земельна ділянка продовжує існувати як об’єкт цивільних прав, а її державна реєстрація здійснюється в порядку, визначеному Законом України “Про Державний земельний кадастр”;

·абзац сьомий пункту 28 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (у редакції законопроекту) такого змісту:

«Земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні державних підприємств, установ, організацій, межі яких визначені відповідно до підпункту "и" підпункту 2 пункту 27 цього розділу, продовжують існувати як об’єкти цивільних прав, а їх державна реєстрація здійснюється в порядку, визначеному Законом України "Про Державний земельний кадастр".»

2. Внести зміни до абзацу першого підпункту 8 пункту 27 розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України (у редакції законопроекту) та викласти його у  такій редакції:

«8) землекористувачі, які використовують земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної, комунальної власності на праві постійного користування (крім державних, комунальних підприємств, установ, організацій), емфітевзису, можуть передавати такі земельні ділянки в оренду строком до одного року для  ведення товарного сільськогосподарського виробництва. У разі передачі постійним користувачем земельної ділянки в оренду відповідно до цього підпункту право постійного користування зберігається, а вимоги частини п’ятої статті 116 цього Кодексу, абзацу третього частини четвертої  статті 1021 цього Кодексу щодо  передачі такої земельної ділянки в оренду не застосовуються.»

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану (реєстр. № 7178 від 19.03.2022) включити до  порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за наслідками розгляду законопроекту в першому читанні, відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Закону України “Про регламент Верховної Ради України”, прийняти його за основу і в цілому як Закон з урахуванням вищевикладених пропозицій Комітету, з техніко-юридичними правками.

3. Співдоповідачем на пленарному засіданні з зазначеного питання визначено Голову Комітету Сольського М.Т.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15.

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку