КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

      

Протокол №  34

17 травня 2016 р.

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала,

14.00 год.

 

ГОЛОВУЄ:  Заступник Голови Комітету  Бакуменко О.Б.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:   Бобов Г.Б.,  Бриченко І.В., Дідич В.В., Вадатурський А.О., Давиденко В.М., Дмитренко О.М., Добкін Д.М., Кузьменко А.І., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кучер М.І., Кулініч О.І., Кіт А.Б., Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мартиняк С.В., Мушак О.П., Нестеренко В.Г., Мірошніченко І.В., Хлань С.В.,  Юрчишин П.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету Вітко А.Л., Козаченко Л.П., Корнацький А.О., Негой Ф.Ф., Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А., головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.         Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо права власності іноземних інвесторів на землю)», внесений народними депутатами України  Заболотним Г.М.,  Дехтярчуком О.В.,  Кіралем С.І., Мірошніченком І.В.,   Івченком В.Є.,   Козаченком Л.П., Кулінічем О.І. та ін.  (реєстр. № 4455 від 15.04.2016)

2.         Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" (щодо уточнення деяких термінів та понять)»,  внесений Кабінетом Міністрів України  (реєстр. № 4570 від 04.05.2016)

3.         Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо деяких об'єктів сільськогосподарської та транспортної галузей»,  внесений  Кабінетом Міністрів України  (реєстр. № 4536 від 27.04.2016)

4.         Інформація про діяльність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

 

1

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Заболотного Г.М. про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо права власності іноземних інвесторів на землю)», внесений народними депутатами України  Заболотним Г.М.,  Дехтярчуком О.В.,  Кіралем С.І., Мірошніченком І.В.,   Івченком В.Є.,   Козаченком Л.П., Кулінічем О.І. та ін.  (реєстр. № 4455 від 15.04.2016).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту  є закріплення за усіма іноземними інвесторами права набуття у власність земельних ділянок несільськогосподарського призначення, встановлення порядку звернення іноземних юридичних осіб про зацікавленість у придбанні несільськогосподарських земельних ділянок державної власності. Законопроектом пропонується узгодити положення Земельного кодексу України із термінологією Господарського та Цивільного кодексів України, а також Законів України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та "Про режим іноземного інвестування", зокрема, замінити термін «іноземні юридичні особи, які можуть набувати право власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення» на «юридичні особи, створені за законодавством, іншим, ніж законодавство України»,

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольський Я.М. та Перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. висловилися на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Івченко В.Є., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Лунченко В.В.

 

         На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19; «утрим.» - 2, «проти» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо права власності іноземних інвесторів на землю), поданий народними депутатами України Заболотним Г.М., Дехтярчуком О.В., Мірошніченком І.В. та іншими (реєстр. № 4455), прийняти за основу.

2.         Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні

Верховної Ради України визначити голову підкомітету з питань земельних відносин Кулініча О.І.

Рішення прийнято.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольського Я.М. про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" (щодо уточнення деяких термінів та понять)»,  внесений Кабінетом Міністрів України  (реєстр. № 4570 від 04.05.2016).

 В інформації зазначалось, що метою законопроекту є приведення окремих положень Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» у відповідність до Закону України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», що надасть можливість сільськогосподарським товаровиробником рибної галузі користуватись можливістю страхового захисту своїх майнових інтересів у разі настання страхових випадків та забезпечить підтримку стабільності фінансового становища і кредитоспроможності товаровиробників у разі загибелі, знищення, втрати або пошкоджені застрахованого майна внаслідок будь-яких несприятливих подій.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Давиденко В.М.,  Мірошніченко І.В.

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22; «утрим.» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою» (щодо уточнення деяких термінів та понять)», реєстр. № 4570, прийняти за основу.

2.         Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Бакуменко О.Б.

Рішення прийнято.

 

3

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України  Ковалів Юлії про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо деяких об'єктів сільськогосподарської та транспортної галузей»,  внесений  Кабінетом Міністрів України  (реєстр. № 4536 від 27.04.2016).

В інформації зазначалось, що у проекті пропонується виключити із переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації (Додаток № 1 до Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації») 391 об’єкт права державної власності у сільськогосподарській та транспортній галузях народного господарства, які не відповідають критеріям, визначеним у статті 5 Закону України «Про приватизацію державного майна», або були ліквідовані чи реорганізовані. Крім того, пропонується запровадити мораторій на порушення провадження у справах про банкрутство цих підприємств протягом трьох років.

Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Краснопольський Я.М.  висловився на підтримку даного проекту Закону.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Люшняк М.В., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Кіт А.Б., Мушак О.П., Нестеренко В.Г., Заболотний Г.М., Хлань С.В.. Мірошніченко І.В.

 

         На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики: внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття даного проекту Закону за основу; розглянути пропозицію Міністерства аграрної політики та продовольства України при опрацювання проекту Закону для розгляду у першому читанні». 

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» -17; «утрим.» - 6.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики:

     1.1. Внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про підтримання в першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (реєстр. № 4536 від 27.04.2016) поданого Кабінетом Міністрів України.

     1.2. Розглянути     пропозицію    Міністерства    аграрної    політики продовольства   України   при   опрацюванні   проекту  Закону  для   розгляду  у першому читанні.

     1.3. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Бакуменка О.Б.

     2. Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань

економічної політики.

 

Рішення прийнято.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію  Голови  Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапи В.І. про діяльність Служби.

В інформації зазначалось, що планові заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності територіальними органами Держпродспоживслужби здійснюються відповідно до наказу Мінекономрозвитку від 30.11.2015 № 1553 «Про затвердження Плану комплексних планових заходів державного нагляду (контролю) органів державного нагляду (контролю) на 2016 рік» та власних планів здійснення заходів державного нагляду (контролю). Україна є членом ряду міжнародних організацій у сферах карантину та захисту рослин, а саме: Міжнародної конвенції захисту  рослин (ІРРС), Європейської та середземноморської організації захисту рослин (ЕРРО). Членство у вказаних організаціях та адаптація національного законодавства до вимог міжнародних стандартів ІРРС та ЕРРО було однією з передумов вступу до Світової організації торгівлі (WTO). Основні принципи  проведення фітосанітарних процедур та державного контролю у сфері карантину та захисту рослин на території України врегульовані національним законодавством, яке адаптоване до міжнародних стандартів з урахуванням дерегулятивних заходів, які спрощують ведення аграрного бізнесу. Фітосанітарні сертифікати видаються державними фітосанітарними інспекторами при експорті та реекспорті в обмежено короткі терміни, з урахуванням вимог країн імпорту. Карантинні сертифікати на вивезення з карантинних зон зерна та продуктів його переробки видаються фітосанітарними інспекторами тільки за умови власної ініціативи суб’єктів господарювання. Карантинні дозволи на імпорт скасовані. Державний нагляд та контроль у сферах карантину та захисту рослин буде поновлено з урахуванням вимог чинного законодавства. В 2016 році на території України заплановано проведення біля 4000 перевірок у сферах карантину та захисту рослин. Всі функції контролю та нагляду у сферах карантину та захисту рослин будуть здійснювати фітосанітарні інспектори, які будуть працювати у складі Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях.

За результатами аналізу інфекційних захворювань тварин за 2015 рік необхідно відмітити, що основними причинами виникнення та поширення хвороб тварин є  порушення ветеринарно-санітарних вимог по утриманню тварин суб’єктами господарювання або власниками тварин, безконтрольне переміщення сільськогосподарських тварин із неблагополучних територій.

В дикій фауні відмічено занесення збудників захворювання з  прилеглих територій інших  країн,  неконтрольована циркуляція вірусу в популяції диких кабанів, що мешкають в північній частині країни  (АЧС), або природно-осередковість захворювання (сказ).

Разом з тим, на ускладнення епізоотичної ситуації в країні впливає ряд причин:

1. Фінансова.

Забезпечення своєчасного виконання планових протиепізоотичних заходів, особливо в умовах концентрації й інтенсифікації тваринництва, має велике економічне значення для АПК.

Разом з тим, потреба Держветфітослужби України у 2015 році для виконання Плану протиепізоотичних заходів склала 335,9 млн. грн., а фактично отримано по КЕКВ 2220 «Медикаменти та перев’язувальні матеріали» лише 90039,1 тис. грн., (в т.ч. 44,7 млн. грн. додатково було отримано в листопаді 2015 року, що склало лише 26,8 % від потреби).

В зв’язку з цим, виконання обов’язкових програм контролю за здоров’ям тварин було обмежене, закупівля ветеринарних препаратів здійснювалась в межах  доведеного фінансування.

Зазначений рівень фінансування не дає можливості провести комплекс необхідних протиепізоотичних заходів, які б надійно захистили її територію від постійно існуючих загроз біологічного характеру і гарантували ефективний захист здоров’я тварин, а відтак і безпечність харчових продуктів та захист населення, принаймні від особливо небезпечних хвороб, спільних для тварин і людей.

2. Контроль за дотриманням законодавства в сфері ветеринарної медицини.

Не забезпечено дієвого контролю за дотриманням ветеринарно-санітарного законодавства, щодо «закритого режиму» роботи всіма об’єктами господарювання, не залежно від форм власності підпорядкування, діяльність яких пов’язана з утриманням, забоєм та переробкою тварин та птиці.

3. Відсутність фінансування для державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах та необроблених  харчових продуктах тваринного походження.

 

         На голосування поставили пропозицію: «Інформацію голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапи В.І. щодо діяльності Служби взяти до відома».

 

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Інформацію голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапи В.І. щодо діяльності Служби взяти до відома.

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41