КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

      

   Протокол №  38                                             

  від 5 липня   2016 р.

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14.00 год.

 

 

 

Головував: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М.

Присутні: народні депутати України – члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бобов Г.Б., Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Давиденко В.М., Дідич В.В.,  Кіт А.Б., Козаченко Л.П., Кузьменко А.І., Кулініч О.І., Кучер М.І.,
Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Петьовка В.В., Хлань С.В. 

Всього присутніх: 21

Відсутні: народні депутати України - члени Комітету: Вітко А.Л., Дмитренко О.М., Добкін Д.М., Івченко В.Є., Корнацький А.О., Мартиняк С.В., Омельянович Д.С., Юрчишин П.В.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

1.   Про проект Закону України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4532 від 27.04.2016).

2.   Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Лабазюком С.П., Заболотним Г.М., Мартиняком С.В. та ін. (реєстр. № 4532-1 від 18.05.2016).

3.   Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (щодо ввезення, вивезення зразків насіння та садивного матеріалу)», внесений народними депутатами України  Хланєм С.В., Мірошніченком І.В., Івченком В.Є., Бакуменком О.Б., Юрчишиним П.В., Кучером М.І. та ін. (реєстр. № 4758 від 02.06.2016).

4.   Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» (щодо забезпечення конкурентоспроможності виробників насіння соняшника)», внесений народним депутатом України Вадатурським А.О. (реєстр. № 1837 від 26.01.2015).

5.   Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» щодо скасування вивізного (експортного) мита на насіння льону, подрібненого або не подрібненого, та рижію», внесений народним депутатом України  Карпунцовим В.В. (реєстр. № 4737 від 31.05.2016).

6.   Інформація про діяльність державного підприємства «Конярство України».

 

 

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні Заступник Голови Комітету – Заболотний Г.М. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного.

Одночасно головуючий запропонував змінити порядок розгляду питань порядку денного, зокрема, першим розглянути питання про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» щодо скасування вивізного (експортного) мита на насіння льону, подрібненого або не подрібненого, та рижію», внесений народним депутатом України  Карпунцовим В.В. (реєстр. № 4737 від 31.05.2016), а потім продовжити розгляд інших питань порядку денного.

 

 

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету в запропонованій послідовності розгляду питань.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

1.   СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» щодо скасування вивізного (експортного) мита на насіння льону, подрібненого або не подрібненого, та рижію», внесений народним депутатом України Карпунцовим В.В. (реєстр. № 4737
від 31.05.2016).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Карпунцов В.В., який поінформував, що законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур», якими  скасувати 10 % ставку вивізного (експертного) мита на насіння льону та рижію.

В інформації зазначалось, що ці культури в Україні є традиційними. Одним із чинників, які гальмують зростання як українського експорту, так
і внутрішньої переробки
насіння льону та рижію, є дане мито.

Народний депутат України Карпунцов В.В. запропонував підтримати законопроект.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету – Заболотний Г.М., народні депутати України – члени Комітету  Вадатурський А.О., Козаченко Л.П., Давиденко В.М., Мірошніченко І.В., Кіт А.Б., а також Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В. і Генеральний директор Асоціації «Укроліяпром» Капшук С.П.

Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В. зазначив, що міністерство зосереджене на питанні створення доданої вартості всередині країни.

Генеральний директор Асоціації «Укроліяпром» Капшук С.П. поінформував про передумови запровадження вивізного (експортного) мита на насіння льону, навів статистичні дані, зокрема щодо площ посіву льону, його урожайності,  виробництва льону в світі тощо, звернув увагу на корисні властивості лляної олії  та запропонував залишити мито, яке є на сьогоднішній день.

Під час обговорення народними депутати України – членами Комітету поінформовано щодо кількості робочих місць на підприємствах, які переробляють олійні культури, попиту на рижієву олію, положень Угоди про СОТ та зазначено про необхідність захисту внутрішнього ринку, розвитку харчової і переробної промисловості та переваг власного виробництва. Також під час обговорення народні депутати України – члени Комітету відмітили, що на сьогоднішній день передчасним вбачається скасування ставки вивізного (експертного) мита на насіння льону та рижію.

 

 

ВИРІШИЛИ:

1.       Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань  податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення даного проекту Закону.

2.       Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «проти» - 1; «утрим.» - 3.

Рішення прийнято.

 

 

2.   СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4532 від 27.04.2016).

ВИСТУПИВ: Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В., який доповів по суті поданого законопроекту. Також зазначив, що Національна асоціація цукровиків України 18.05.2016 розглядала даний та альтернативний (реєстр. № 4532-1 від 18.05.2016) законопроекти і більшістю голосів  прийняла  рішення про підтримку урядового законопроекту, реєстр. № 4532 від 27.04.2016. Наголосив, що всі елементи регулювання ринку цукру втратили свою актуальність та запропонував підтримати законопроект.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету – Заболотний Г.М., народні депутати України – члени Комітету Козаченко Л.П., Лабазюк С.П.

Народні депутати України – члени Комітету відмітили необхідність врахування позиції профільної асоціації, а також зазначили, що передбачити реальний рівень мінімальних цін на цукрові буряки та цукор на наступний рік важко і що урядовий законопроект (реєстр. № 4532 від 27.04.2016) більше відповідає інтересам галузі, ніж альтернативний законопроект (реєстр.
№ 4532-1 від 18.05.2016).

Під час обговорення авторами альтернативного проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру», (реєстр. № 4532-1 від 18.05.2016) було прийнято рішення про відкликання проекту.

 

 

ВИРІШИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу законопроект «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру» (реєстр. № 4532 від 27.04.2016), поданий Кабінетом Міністрів України.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3.   СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України  «Про внесення змін до статті 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (щодо ввезення, вивезення зразків насіння та садивного матеріалу)», внесений народними депутатами України Хланєм С.В., Мірошніченком І.В.,         Івченком В.Є., Бакуменком О.Б., Юрчишиним П.В., Кучером М.І. та ін. (реєстр. № 4758 від 02.06.2016).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Хлань С.В., який доповів по суті поданого законопроекту та запропонував його підтримати.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету          Заболотний Г.М., народний депутат України – член Комітету Люшняк М.В., виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В., Голова Асоціації «Українське насіннєве товариство» Прохода Ю.Л.

Народний депутат України – член Комітету Люшняк М.В. під час виступу наголосив, що норми законопроекту можуть бути використані посередницькими структурами для ввезення в Україну насіння і тому запропонував доопрацювати зазначений законопроект з профільними асоціаціями.

Виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Григоренко С.В. запропонувала підтримати законопроект і при цьому звернула увагу, що суб’єкти господарювання, які ввозять зразки насіння іноземної селекції в Україну, не мають права це робити, так як не мають статусу суб’єкта насінництва та розсадництва.

Голова Асоціації «Українське насіннєве товариство» Прохода Ю.Л. зазначила, що законопроект не відповідає інтересам українського виробника і його необхідно відхилити.

Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В. висловив позицію міністерства щодо доопрацювання законопроекту.

Віце-президент Національної академії аграрних наук України      Бащенко М.І. зазначив, що академія підтримує думку Мінагрополітики про необхідність доопрацювання законопроекту.

 

 

ВИРІШИЛИ: 

1.   Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до статті 20 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (щодо ввезення, вивезення зразків насіння та садивного матеріалу), реєстр.
№ 4758 повернути на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

2.    Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 15; «проти» - 3; «утрим.» - 3.

Рішення прийнято.

 

 

4.   Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» (щодо забезпечення конкурентоспроможності виробників насіння соняшника)», внесений народним депутатом України Вадатурським А.О. (реєстр. № 1837 від 26.01.2015) за пропозицією автора перенесено на наступне засідання Комітету.

 

 

5.   СЛУХАЛИ: Інформацію щодо діяльності державного підприємства «Конярство України».

ВИСТУПИВ: Директор державного підприємства «Конярство України» Птушко Д.Ю.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М., народний депутат України – член Комітету Кулініч О.І., Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В.

Заслухавши і обговоривши інформацію директора державного підприємства «Конярство України» Птушка Д.Ю., народні депутати України – члени Комітету вирішили перенести прийняття рішення з даного питання
на наступне засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 21; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41