КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

Протокол № 36

1 червня 2016

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14.00 год.

 

 

ГОЛОВУЄ:  Заступник Голови Комітету  Бакуменко О.Б.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:   Бобов Г.Б.,  Бриченко І.В., Вітко А.Л., Дідич В.В., Вадатурський А.О., Давиденко В.М., Дмитренко О.М., Кузьменко А.І., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кулініч О.І., Кіт А.Б., Козаченко Л.П., Кучер М.І.,  Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Хлань С.В.,  Юрчишин П.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету Добкін Д.М., Корнацький А.О., Мартиняк С.В., Мушак О.П.,  Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А., головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.         Про проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами» (щодо відтермінування набрання чинності окремих положень), внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. №4739 від 31.05.2016)

2.         Про заслуховування інформації щодо діяльності Національної академії аграрних наук України

 

 

1

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Бакуменка О.Б.  про проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами» (щодо відтермінування набрання чинності окремих положень), внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. №4739 від 31.05.2016).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є недопущення припинення процесу сертифікації насінні та садивного матеріалу в Україні в 2016 році та забезпечення запровадження нового механізму сертифікації, яка відповідає вимогам ЄС та СОТ. Проектом Закону пропонується внести зміни до розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами», якими передбачається відтермінувати дату набрання чинності пункту 3 розділу І Закону до 01.01.2017 року, крім норм в частині організації навчання та видачі свідоцтв аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів), які наберуть чинності з 01.07.2016 року.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Заболотний Г.М., Люшняк М.В.

 

         На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами і стандартами» (щодо відтермінування набрання чинності окремих положень), внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. №4739 від 31.05.2016) прийняти за основу.

2.         Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію Президента Національної академії аграрних наук Гадзала Я.М. щодо діяльності Академії.

В інформації зазначалось, що Академія є державною науковою організацією, яка здійснює фундаментальні наукові дослідження, організовує, проводить та координує прикладні дослідження з проблем агропромислового комплексу. До структури Академії входять 257 наукових установ, підприємств, організацій (без урахування суб’єктів АР Крим), з яких 58 наукових установ, підприємств і організацій підпорядковано безпосередньо Академії, у тому числі 9 Національних наукових центрів, 30 інститутів, 8 дослідних станцій, Біосферний заповідник «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна, Національна наукова сільськогосподарська бібліотека, Державне видавництво «Аграрна наука». У 2013-2014 роках проведено державну атестацію всіх науково-дослідних установ Академії, за підсумками якої 35 установ віднесено до найвищої категорії «А». У системі Академії працюють близько 20 тис. осіб. Науковий склад Академії налічує 101 дійсного члена (академіка), 104 членів-кореспондентів,  63 іноземних і 28 почесних членів, які є провідними ученими аграрного профілю.  Академією в рамках виконання 44 спеціалізованих програм наукових досліджень впродовж 2011-2015 рр. здійснювалось наукове забезпечення аграрної галузі України за напрямами збалансованого природокористування, сталого землеробства, біобезпеки та адаптації аграрного виробництва до змін клімату. Академією створено національні банки генетичних рослин України, який нараховує понад 146,0 тис. зразків рослин (з них 378 видів сільськогосподарських культур) та генетичних ресурсів тварин України, що нараховує понад 247 тис. зразків генетичного матеріалу.

Академії підпорядковується 152 суб’єкти  господарювання, з них 147 – економічно активні підприємства, за якими закріплено 337,4 тис. га орної землі, зокрема:

1.         банкрутів – 10 підприємств з загальним земельним банком -        47,4 тис. га. ріллі, загальний чистий збиток яких становить 489,1 млн. грн.

2.         збиткових – 11 підприємств (12,8 тис. га), загальний чистий збиток яких становить 20,3 млн. грн.

3.         з нульовим фінансовим результатом – 7 підприємств (1,5 тис. га),

4.         прибуткових – 119 підприємств (275,7 тис. га) з загальним чистим прибутком 221 млн. грн.

В складі Академії функціонує близько 135 підприємств, які реалізують насіннєвий матеріал.

На початок 2016 року у сфері тваринництва в структурі Академії було задіяне 91 господарство, в тому числі 49 племінних. Ці підприємства реалізують свою продукцію на суму близько 21 млн. гривень.

Таким чином, кількість підприємств:

- прибуткових становить 80% з середнім рівнем прибутковості –  1,8 млн. грн.;

- збиткових підприємств становить 7,5% з середнім рівнем збитковості – 1,8 млн. грн.

В той же час, загальна сума сплати податків та інших обов’язкових платежів установами, підприємствами та організаціями Академії за 2015 р. склала 650,7 млн. грн., тобто на 271,6 млн. грн. більше від фінансування Академії за 2015 рік.

 

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету: Заболотний Г.М., Люшняк М.В., Івченко В.Є., Мірошніченко І.В., Козаченко Л.П., Давиденко В.М., Нестеренко В.Г., Кулініч О.І.

 

На голосування поставили пропозицію: «Інформацію президента Національної академії аграрних наук України Гадзала Я.М. взяти до відома, діяльність Академії визнати задовільною та такою, що відповідає Статуту НААН; звернути увагу на необхідність внесення законодавчих ініціатив з таких питань  можливості приватизації державних підприємств дослідних господарств Академії, внесення змін щодо зменшення оподаткування наукових установ та державних підприємств дослідних господарств, віднесених до відання Національної академії аграрних наук України,  удосконалити порядок контролю за передачею зразків іноземних гібридів і сортів у Національний генетичний банк України. Порушити клопотання перед Міністерством юстиції України щодо перевірки роботи арбітражних керуючих в державних підприємствах, віднесених до відання Національної академії аграрних наук України. Рекомендувати Національній академії аграрних наук України  розробити Концепцію реформування Академії України та План заходів з реалізації згаданої Концепції для ефективного використання економічних, природних, земельних та інших ресурсів, які знаходяться у віданні Академії України, подати та обговорити на засіданні Комітету План заходів Академії щодо ефективного використання ресурсів з метою підвищення якості наукових досліджень, впровадження сучасних інноваційних методів наукових досліджень та розширення впровадження результатів наукових розробок,  розробити та внести на розгляд Верховної Ради України нормативно-правовий акт щодо запровадження мораторію на банкрутство державних підприємств дослідних господарств, віднесених до відання Національної академії аграрних наук України, вжити заходів для підвищення ефективності планування та результативності наукових розробок відповідно до кон’юнктури світового та внутрішнього ринків, забезпечити збір та надання інформації стосовно виплати роялті для посилення захисту інтелектуальних прав власності наукових установ, розробити спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин план спільних виїзних засідань».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Інформацію президента Національної академії аграрних наук України Гадзала Я.М. взяти до відома, діяльність Академії визнати задовільною та такою, що відповідає Статуту НААН.

2. Звернути увагу на необхідність внесення законодавчих ініціатив з таких питань:

- можливості приватизації державних підприємств дослідних господарств Академії;

- внесення змін щодо зменшення оподаткування наукових установ та державних підприємств дослідних господарств, віднесених до відання Національної академії аграрних наук України.

-  удосконалити порядок контролю за передачею зразків іноземних гібридів і сортів у Національний генетичний банк України. 

3. Порушити клопотання перед Міністерством юстиції України щодо перевірки роботи арбітражних керуючих в державних підприємствах, віднесених до відання Національної академії аграрних наук України.

4. Рекомендувати Національній академії аграрних наук України:

- розробити Концепцію реформування Академії України та План заходів з реалізації згаданої Концепції для ефективного використання економічних, природних, земельних та інших ресурсів, які знаходяться у віданні Академії України;

- подати та обговорити на засіданні Комітету План заходів Академії щодо ефективного використання ресурсів з метою підвищення якості наукових досліджень, впровадження сучасних інноваційних методів наукових досліджень та розширення впровадження результатів наукових розробок;

- розробити та внести на розгляд Верховної Ради України нормативно-правовий акт щодо запровадження мораторію на банкрутство державних підприємств дослідних господарств, віднесених до відання Національної академії аграрних наук України;

- вжити заходів для підвищення ефективності планування та результативності наукових розробок відповідно до кон’юнктури світового та внутрішнього ринків;

- забезпечити збір та надання інформації стосовно виплати роялті для посилення захисту інтелектуальних прав власності наукових установ;

- розробити спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин план спільних виїзних засідань.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41