КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

                                                   Протокол № 40

від 14 липня 2016

 

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14.00 год.

 

Головував: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М.

Присутні: народні депутати України члени Комітету: Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Давиденко В.М., Дідич В.В., Дмитренко О.М.,            Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Кучер М.І., Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Нестеренко В.Г.,         Петьовка В.В., Юрчишин П.В.

Всього присутніх: 17

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бобов Г.Б., Вітко А.Л., Добкін Д.М., Івченко В.Є., Кіт А.Б., Корнацький А.О.,     Кузьменко А.І., Мартиняк С.В., Негой Ф.Ф., Омельянович Д.С., Хлань С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1.   Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кучером М.І., Кулінічем О.І., Лабазюком С.П.,         Мацолою Р.М., Шиньковичем А.В., Кобцевим М.В., Мірошніченком І.В., Вітком А.Л. (реєстр. № 4922 від 07.07.2016).

2.                     Про проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві положення» Закону України «Про охорону прав на сорти рослин», внесений народними депутатами України  Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. № 4880 від 04.07.2016).

3.                     Про проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві положення» Закону України «Про насіння і садивний матеріал», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. № 4881 від 04.07.2016).

4.                     Про план роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

5.                     Про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» (щодо забезпечення конкурентоспроможності виробників насіння соняшника)», внесений народним депутатом України Вадатурським А.О. (реєстр. № 1837 від 26.01.2015).

6.   Різне.

 

СЛУХАЛИ:

Про порядок денний засідання Комітету.

ВИСТУПИВ: Головуючий на засіданні заступник Голови Комітету  Заболотний Г.М. запропонував народним депутатам України – членам Комітету проголосувати за прийняття порядку денного.

 

ВИРІШИЛИ:

Прийняти порядок денний засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17.

Рішення прийнято одноголосно.

 

1.                     СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кучером М.І., Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Мацолою Р.М., Шиньковичем А.В., Кобцевим М.В., Мірошніченком І.В., Вітком А.Л. (реєстр. № 4922 від 07.07.2016).

ВИСТУПИВ: Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Дідич В.В., який доповів по суті поданого законопроекту та запропонував його підтримати. Також Дідич В.В. запропонував заслухати думку представника профільного міністерства.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В. зазначила, що Мінагрополітики підтримує даний законопроект, оскільки він дозволяє комплексно врегулювати проблемні питання, які склались на сьогодні в процесі реорганізації центральних органів виконавчої влади.

В обговоренні взяли участь народні депутати України – члени Комітету:

Люшняк М.В., Нестеренко В.Г., Кучер М.І., Давиденко В.М., а також перший заступник Голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М.

Народні депутати України – члени Комітету запропонували підтримати даний законопроект.

 

ВИРІШИЛИ:

1.                     Рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кучером М.І., Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Мацолою Р.М.,      Шиньковичем А.В., Кобцевим М.В., Мірошніченком І.В., Вітком А.Л.  (реєстр. № 4922).

2.                     Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 17; «утрим.» - 0; «проти» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

2.                     СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві положення» Закону України «Про охорону прав на сорти рослин», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. № 4880 від 04.07.2016).

ВИСТУПИВ: головний консультант секретаріату Комітету Корякіна І.І.,  яка доповіла по суті поданого законопроекту.

Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Дідич В.В. поінформував, що підкомітет розглянув даний законопроект і вважає, що його потрібно підтримати з метою недопущення припинення процедур щодо реєстрації прав на сорти рослин.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету          Заболотний Г.М., народний депутат України – член Комітету         Нестеренко В.Г., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В. зазначила, що Мінагрополітики підтримує даний законопроект, оскільки його прийняття дозволить забезпечити безперервність процесу набуття і державної реєстрації прав на сорти рослин в 2016 році та завершити підготовку підзаконних нормативно-правових актів.

 

ВИРІШИЛИ:

1.              Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві положення» Закону України «Про охорону прав на сорти рослин», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. № 4880) прийняти за основу.

2.              Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету      Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» - 14; «утрим.» - 3; «проти» - 0.

Рішення прийнято.

3. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві положення» Закону України «Про насіння і садивний матеріал», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. № 4881 від 04.07.2016).

ВИСТУПИВ: головний консультант секретаріату Комітету        Корякіна І.І., яка доповіла по суті поданого законопроекту.

Голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління в сфері агропромислового комплексу, інновацій та з питань базових галузей в агропромисловому комплексі Дідич В.В. наголосив, що даний законопроект необхідно підтримати для того, щоб не допустити припинення процесу сертифікації насіння та садивного матеріалу.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету           Заболотний Г.М., народний депутат України – член Комітету         Нестеренко В.Г., а також заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В. висловила позицію міністерства щодо підтримки законопроекту.

 

        ВИРІШИЛИ:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до розділу ІХ «Прикінцеві положення» Закону України «Про насіння і садивний матеріал», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І. (реєстр. № 4881) прийняти за основу.

2.  Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету      Бакуменка О.Б.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -15; «утрим.» - 2; «проти» - 0.

Рішення прийнято.

 

4. СЛУХАЛИ: Інформацію про план роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

ВИСТУПИВ: Секретар Комітету Лунченко В.В., який поінформував, що згідно з статтею 41 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» план роботи Комітету затверджується рішенням Комітету до початку чергової сесії Верховної Ради України, на яку формується план.

Доповідач зазначив, що секретаріатом Комітету був підготовлений і наданий для ознайомлення народним депутатам України – членам Комітету проект плану роботи Комітету на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання та запропонував його підтримати і затвердити.

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Юрчишин П.В., Давиденко В.М., Козаченко Л.П., Мушак О.П.

Під час обговорення народними депутатами України – членами Комітету були внесені пропозиції щодо проведення виїзних засідань Комітету.

ВИРІШИЛИ:

Затвердити план роботи Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин на період роботи п’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5. СЛУХАЛИ: Інформацію про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» (щодо забезпечення конкурентоспроможності виробників насіння соняшника)», внесений народним депутатом України Вадатурським А.О. (реєстр. № 1837 від 26.01.2015).

ВИСТУПИВ: народний депутат України Вадатурський А.О., який представив презентацію на підтримку поданого законопроекту.

В обговоренні взяли участь: заступник Голови Комітету Заболотний Г.М., народні депутати України – члени Комітету Мірошніченко І.В., Дмитренко О.М., Юрчишин П.В., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Кучер М.І., а також заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В.

Під час обговорення було зазначено, що в разі відміни вивізного (експортного) мита на насіння соняшника наслідками може бути неконтрольований вивіз соняшника і дефіцит олієсировини на внутрішньому ринку, банкрутство та зупинка дрібних і середніх олієекстракційних заводів внаслідок посилення конкуренції на внутрішньому ринку, скорочення робочих місць і зростання безробіття, падіння родючості земель у разі подальшого розширення посівів соняшнику тощо.

 

ВИРІШИЛИ:

1.  Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» (щодо забезпечення конкурентоспроможності виробників насіння соняшника)», внесений народним депутатом України Вадатурським А.О. (реєстр. № 1837).

2.  Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -15; «проти» - 2; утрим.» - 0.

Рішення прийнято.

 

6. СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету       Заболотного Г.М. про прийняття рішення щодо інформації директора державного підприємства «Конярство України» Птушка Д.Ю.

 

 

ВИРІШИЛИ:

1. Інформацію директора державного підприємства «Конярство України» Птушка Д.Ю. прийняти до уваги.

2.   За результатами розгляду основних показників фінансово-господарської діяльності роботу державного підприємства «Конярство України» визнати недостатньою.

3. Рекомендувати Міністерству аграрної політики та продовольства України:

3.1. Забезпечити розробку плану заходів щодо покращення роботи державного підприємства «Конярство України» з визначенням конкретних строків їх виконання;

3.2. Посилити роботу щодо здійснення контролю за ефективним використанням майна і земельних ділянок державних підприємств, що належать до сфери його управління.

4. Заслухати інформацію про виконання зазначеного рішення у жовтні 2016 року.

5. Дане рішення направити до Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 

ГОЛОСУВАЛИ: «за» -17; «проти» - 0; «утрим.» - 0.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41