КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

    

Протокол № 37

14     червня     2016

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14.00 год.

 

ГОЛОВУЄ:  Заступник Голови Комітету  Заболотний Г.М.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету: Бакуменко О.Б., Бриченко І.В., Вітко А.Л., Дідич В.В., Вадатурський А.О., Давиденко В.М., Дмитренко О.М., Кузьменко А.І., Івченко В.Є., Кулініч О.І., Козаченко Л.П., Кучер М.І., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мушак О.П., Мірошніченко І.В., Хлань С.В., Петьовка В.В., Нестеренко В.Г., Юрчишин П.В.

 

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету Бобов Г.Б.,   Добкін Д.М., Кіт А.Б., Корнацький А.О., Лабазюк С.П., Мартиняк С.В.,    Негой Ф.Ф., Омельянович Д.С.

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А., головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.         Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 41 Земельного кодексу України (щодо унормування питання передачі земельних ділянок для гаражних кооперативів)», внесений народними депутатами України Вілкулом О.Ю., Шпеновим Д.Ю., Павловим К.Ю.,  Гальченком А. В., Колєсніковим Д. В. (реєстр. № 4405 від 13.04.2016).

2.         Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4531 від 27.04.2016).

3.         Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4573 від 04.05.2016).

4.         Про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4638 від 11.05.2016).

5.         Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо звільнення від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності суб'єктів господарювання, які провадять діяльність на території проведення антитерористичної операції)», внесений народними депутатами України Безбахом Я.Я., Сольварем Р.М. та ін. (реєстр. № 4522 від 25.04.2016).

6.         Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств)», внесений народними депутатами України   Івченком В.Є.,  Кужель О.В., Кириленком І.Г., Давиденком В.М., Бакуменком О.Б., Заболотним Г.М., Мірошніченком І.В. та ін. (реєстр. № 4438 від 14.04.2016).

7.         Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати земельного податку пенітенціарними установами», внесений народним депутатом України        Кривохатьком В.В. (реєстр. № 4309 від 28.03.2016).

 

1

Розгляд питання про проект Закону України «Про внесення змін до статті 41 Земельного кодексу України (щодо унормування питання передачі земельних ділянок для гаражних кооперативів)», внесений народними депутатами України Вілкулом О.Ю., Шпеновим Д.Ю., Павловим К.Ю.,  Гальченком А. В., Колєсніковим Д. В., реєстр. № 4405 від 13.04.2016, перенесено.

2

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальової О.В. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4531 від 27.04.2016).

В інформації зазначалось, що метою прийняття зазначеного законопроекту є втрата актуальності існування Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно як державної установи, що не відповідає сучасним реаліям та очікуванням від учасників ринку зерна в Україні.

Передбачене Законом України «Про зерно та ринок зерна в Україні» фінансування Гарантійного фонду з Державного бюджету України в умовах прогнозованого падіння економічної активності та недостатніх фінансових ресурсів є малоймовірним. За умови перекладання витрат, пов’язаних з існуванням Гарантійного фонду, на учасників зернового ринку відбудеться вилучення коштів з фінансового обігу компаній, що призведе до виникнення ситуацій з банкрутством та зростання тарифів на зберігання зерна в Україні. Тому скасування інституту Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно сприятиме подальшому сталому функціонуванню ринку зерна в Україні та зменшенню навантаження на аграрний бізнес в частині надмірного регулювання.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету   Козаченко Л.П., Кучер М.І., Мірошніченко І.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно», внесений Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 4531 від 27.04.2016, прийняти за основу.

2.         Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету     Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято одноголосно.

 

3

СЛУХАЛИ: Інформацію В.о. Голови Державного агентства водних ресурсів України Овчаренко І.І. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4573 від 04.05.2016).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є законодавче забезпечення та відновлення меліоративних земель, встановлення відповідальності за порушення законодавства щодо охорони та використання меліоративних земель та меліоративних систем, збереження і відтворення родючості ґрунтів, зменшення навантаження на державний бюджет при прийнятті безхазяйних об’єктів інженерної інфраструктури внутрішньогосподарських меліоративних систем зрошуваного землеробства до державної власності.

Проектом пропонується внести зміни:

- до Земельного кодексу України, за якими передбачається виділити земельні ділянки смуг відведення з особливим режимом використання для забезпечення експлуатації та захисту від забруднення, пошкодження та руйнування закритих меліоративних мереж;

- до Закону України «Про трубопровідний транспорт» та «Про правовий режим земель охоронних зон об’єктів магістральних трубо трубопроводів», визначивши трубопроводи меліоративних систем складовою магістральних трубопроводів та віднести закриті мережі меліоративних систем до складу об’єктів магістральних трубопроводів;

- до Закону України «Про меліорацію земель», за якими передбачається:

уточнити правові норми щодо визначення меліоративних систем, виокремити та розкрити поняття меліоративних мереж, як технічної категорії комплексу засобів, за допомогою яких здійснюється проведення меліорації; переглянути норми щодо визначення права власності на меліоративні системи та мережі; розширити інший понятійний апарат у сфері меліорації земель;

переглянути повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері меліорації земель з метою уніфікації таких повноважень, уникнення дублювання функцій, що передбачені іншими спеціальними законами;

законодавчо закріпити положення щодо списання меліоративних систем, об’єктів інженерної інфраструктури, окремо розташованих гідротехнічних споруд; посилити відповідальність за порушення законодавства у сфері меліорації земель, зокрема щодо використання меліоративних систем;

переглянути підходи щодо фінансового забезпечення заходів з меліорації земель.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Кулініч О.І., Хлань С.В., Бриченко І.В.

 

          На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

           

         ГОЛОСУВАННЯ: «за» -20; «утрим.» - 1.

 

        За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем»,     реєстр. № 4573 від 04.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України, прийняти за основу.

2.         Співдоповідачем  із  зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію Заступник Міністра інфраструктури України Роменського Д.В. про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони» щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок», внесений Кабінетом Міністрів України (реєстр. № 4638 від 11.05.2016).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є вдосконалення та прискорення процесу розміщення засобів зв’язку, навігації та спостереження об’єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України (ОЦВС) на землях оборони, що в свою чергу сприятиме підвищенню ефективності використання земель оборони і покращить процес взаємодії підрозділів ОЦВС та підрозділів Міністерства оборони України в частині організації використання повітряного простору як у мирний час, так і в особливий період.

Законопроектом пропонується доповнити ст. 4 Закону України «Про використання земель оброни» новою частиною, положеннями якої передбачається дозволити використовувати землі оборони, які призначені для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних Сил України, для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України. Таке використання пропонується здійснювати за погодженням з органами місцевого самоврядування або місцевими органами виконавчої влади та Міністерством оборони України.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ковальова О.В. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловилися на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Кулініч О.І., Люшняк М.В., Вітко А.Л.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» -21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України проект Закону України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони», реєстр. № 4638 від 11.05.2016 р., прийняти за основу.

2.         Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити голову підкомітету з питань земельних відносин Кулініча О.І.

Рішення прийнято одноголосно.

 

5

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Козаченка Л.П. про проект Закону України «Про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо звільнення від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності суб'єктів господарювання, які провадять діяльність на території проведення антитерористичної операції)», внесений народними депутатами України Безбахом Я.Я., Сольварем Р.М. та ін. (реєстр. № 4522 від 25.04.2016).

В інформації зазначалось, що 2 вересня 2014 року було прийнято Закон України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції», згідно зі статтею 6 якого під час проведення антитерористичної операції суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність на території проведення антитерористичної операції, звільняються від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності. Водночас, відповідні зміни не були внесені до Податкового кодексу України.  Таким чином, законопроектом пропонується усунути правову колізію між Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» і Податковим кодексом України та звільнити від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності суб’єктів господарювання, які провадять діяльність на території проведення АТО.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Козаченко Л.П., Кучер М.І., Люшняк М.В., Івченко В.Є.

Під час обговорення, народними депутатами – членами Комітету було висловлено застереження, що суб’єкти господарювання звільняються від плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності лише в кількості та в тих населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту Закону з урахуванням висловлених застережень».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону «Про внесення змін до статті 282 Податкового кодексу України (щодо звільнення від сплати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності суб'єктів господарювання, які провадять діяльність на території проведення антитерористичної операції)», внесеного народними депутатами України Безбахом Я.Я., Сольварем Р.М. та ін., реєстр. № 4522, з урахуванням висловлених застережень.

2.         Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Івченка В.Є. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств)», внесений народними депутатами України   Івченком В.Є.,  Кужель О.В., Кириленком І.Г., Давиденком В.М., Бакуменком О.Б., Заболотним Г.М., Мірошніченком І.В. та ін. (реєстр. № 4438 від 14.04.2016).

 В інформації зазначалось, що цілі та завдання законопроекту  полягають у створенні через зміни до Податкового кодексу України правових, економічних та соціальних передумов для легалізації сімейних фермерських господарств з набуттям статусу фізичної особи – підприємця - виробника сільськогосподарської продукції, та, відповідно, у забезпеченні їм повноцінної участі в соціально-економічному житті держави із встановленням п’ятирічних податкових канікул, а також унеможливленням протягом вказаного періоду здійснення контролюючими органами заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності фізичних осіб – підприємців платників єдиного податку п’ятої групи. Законопроектом пропонується забезпечити можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності для фізичних осіб - підприємців, які визначені договором про створення сімейного фермерського господарства його головою, та надати їм можливість бути платниками єдиного податку п’ятої групи.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету   Вадатурський А.О., Козаченко Л.П., Кучер М.І., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Нестеренко В.Г., Давиденко В.М.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту Закону».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 20; «утрим.» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств)», внесеного народними депутатами України Івченком В.Є., Кужель О.В., Кириленком І.Г., Давиденком В.М., Бакуменком О.Б., Заболотним Г.М., Мірошніченком І.В. та ін.,               реєстр. № 4438.

2.         Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято.

 

7

СЛУХАЛИ: Інформацію голови підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Козаченка Л.П. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати земельного податку пенітенціарними установами», внесений народним депутатом України Кривохатьком В.В. (реєстр. № 4309 від 28.03.2016).

В інформації зазначалось, що даний законопроект підготовлений з метою запобігти нарахуванню штрафних санкцій за несплату земельного податку, попередженню припинення фінансування, створення умов для функціонування і життєдіяльності пенітенціарних установ та слідчих ізоляторів Державної пенітенціарної служби України, які повністю фінансуються з державного бюджету. Законопроект передбачає звільнення пенітенціарних установ та слідчих ізоляторів Державної пенітенціарної служби України, які повністю фінансуються з державного бюджету від сплати земельного податку, шляхом внесення відповідних змін до підпункту 282.1.4 пункту 282.1 статті 282 Податкового кодексу України. Від сплати земельного податку не звільняються тільки землі сільськогосподарського призначення таких установ.

Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк М.П. висловився за відхилення даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Кучер М.І., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення даного проекту Закону».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 21.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.         Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про відхилення проекту Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати земельного податку пенітенціарними установами», внесений народним депутатом України Кривохатьком В.В., реєстр. № 4309.

2.         Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“IV сесія 8 скликання”

05 жовтня 2016 14:29
05 жовтня 2016 14:26
05 жовтня 2016 14:25
21 липня 2016 15:40
21 липня 2016 15:33
21 липня 2016 15:08
21 липня 2016 12:26
06 червня 2016 16:46
06 червня 2016 16:43
06 червня 2016 16:41