СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики

02 жовтня 2019 року

Веде засідання голова Комітету СОЛЬСЬКИЙ М.Т.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, доброго дня всім, кого не бачив. Вітаю також запрошених гостей, журналістів, представників Кабміну, міністра, заступника міністра. Державний уповноважений, я надіюсь, найближчим часом підійде. У нас сьогодні засідання аграрного комітету. 22 чоловіки присутні. Кворум… наявних.

Для розгляду питань порядку денного пропоную затвердити регламент. Виступ – до 1 хвилини. Обговорення по питанню порядку денного – до 7 хвилин.

Прошу проголосувати. Хто – за, підніміть руки. Хто – проти? Утримались? Одноголосно.

Перше питання порядку денного. Я пропоную, якщо ви не заперечуєте, першим питанням поставити кадрове питання в секретаріаті Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

До понеділка у нас головою секретаріату була Інна. Оскільки Інна перейшла на роботу в Міністерство економіки, кандидата, якого я пропоную і з яким вже більшість членів комітету ознайомлені, і не тільки з нашої фракції, я знаю, що це людина, яка довгий час працювала в Верховній Раді, і багато депутатів попередніх скликань ознайомлені з його роботою, це пан Олександр Старинець. Будь ласка.  (Оплески)

У вас в матеріалах роздана біографічна довідка по пану Олександру. Тому, якщо є якісь питання до пана Олександра, будь ласка, задавайте.

Вадим Євгенович, я знаю, що у вас мусить бути питання завжди, навіть зараз, чи ні?

 

ІВЧЕНКО В.Є. Колеги, я хотів би, ну, оскільки Інна Василівна написала заяву про перехід на інше місце роботи, я б, звичайно, пропонував, щоб ми підтримали Олександра Георгійовича. Це перше.

І друге. У мене побажання. Побажання, як мінімум за добу знати порядок  денний і проекти. Тому що останнім часом ми порядок денний дізнаємося трішки, я розумію, що  організаційні питання, але немає проектів, проектів рішень на сьогоднішній  день я отримав тільки зараз. А це означає, що це вже є недопрацювання секретаріату. Мені б хотілося проекти отримувати за день задля того, щоби ми могли підготуватися фахово і виступати по певним законам. Крім порядку денного інших проектів не було. Тому я б хотів, щоб ми це врахували в нашій майбутній роботі.

А при цьому, Олександр Георійович,  я вам бажаю, щоб ви ефективно працювали, як ви завжди це вмієте робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я думаю, Олександр Георгійович, секретаріат це врахує. Разом з тим, я хочу зазначити, що всі члени комітету є в чаті. Порядок денний був висланий, якщо я не помиляюсь, вчора в обід. І в принципі додаткових питань щодо проектів рішень ні до мене, ні до секретаріату в індивідуальному порядку не надходило. По крайній мірі до мене точно.

Це, Вадим Євгенович, ще раз кажу, обов'язково врахуємо. Я думаю, там від тижня до тижня ми підтягнемося до рівня розуміння депутатів,  регламенту і так далі і інших фракцій.  

Друге питання.

Так. Хто – за, прошу підтримати кандидатуру. Одноголосно.

Дякую. Пане Олександре, вітаю  вас з обранням.

 

СТАРИНЕЦЬ О.Г. Щиро дякую за довіру. (Оплески)  …її в роботі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Друге питання порядку денного в нас – це пропозиції до порядку денного другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Вчора на Погоджувальній раді було озвучено побажання від нашої фракції, це "Слуги народу", і від мене особисто як голови комітету включити в порядок денний три законопроекти. Це законопроект кабмінівський 2178, пов'язаний з земельною  реформою.  Законопроект депутатів 2194: проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. А також законопроект 2195: проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (в тому числі оренди) через електронні аукціони.

Погоджувальною радою було це підтримано. Це обговорювалося між всіма керівниками фракцій. І сьогодні зранку хочу всіх привітати, ці три законопроекти були включені до порядку денного. Дякую також не тільки "Слузі народу", а представникам інших фракцій за підтримку в даному питанні, за включення цих законопроектів до порядку денного. Прошу подякувати. (Оплески)

Наразі у нас є наступні законопроекти, які зареєстровані депутатами, які підлягають розгляду в комітеті (це 2064, 2065, 2067, 2071, 2109, 1124),  які не озвучувалися на Погоджувальній раді, і в мене є пропозиція розглянути наступну процедуру.

Перше… Пане Артур.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Дуже коротко.

Пане Миколо, а скажіть, 0854 ми сьогодні включили зранку в порядок денний?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Який?

 

ГЕРАСИМОВ А.В. 0854 про землю за межами населених пунктів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  0854 ми ще не включили.

Дивіться, я говорю не про ті законопроекти, які пройшли перше читання, а про ті законопроекти, які зареєстровані тільки за останні два тижні.

Оскільки ці законопроекти, в принципі, не обговорювалися на Погоджувальній раді, у мене є пропозиція наступна. Доручити головам підкомітетам проаналізувати їх, також висловити думку на комітет щодо включення їх в порядок денний сесії. Дане питання я пропоную розглянути наступної п'ятниці о 3 годині, тобто ввести додаткове засідання комітету на наступну п'ятницю. Оскільки у нас вже є одне засідання в середу по комітету також на 3 годину, і ми цю дату погодили попереднього разу, коли затверджували графік роботи на жовтень, і пропоную саме в середу розглянути питання, пов'язані з державним бюджетом, з державною підтримкою, з різного роду дотаціями і  так далі, і так далі.

Для цього ми сьогодні запросили пана Тараса, пана Тимофія. Наскільки я попередньо з ними говорив вони згідні, щоб ми цю розмову також провели в середу на 3 годину. Тому пропозиція наступна. Наступний тиждень, середа, ми обговорюємо все, що зв'язано з державною підтримкою. В п'ятницю обговорюємо всі інші законопроекти щодо рекомендації для включення в порядок денний.

Прошу висловитись. Вадим Євгенович.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Дякую, шановний голово.

Колеги, я дуже просив би, щоб ми не перетворювали у фарс реальну роботу комітету. Ви чітко знаєте про те, що ми взяли за наш такий попередній розгляд, тобто за елемент одного з розглядів, попередній розділ. Скажіть, будь ласка,  на каком основании, скажемо на російській мові, ви написали листа на пана Разумкова, не розглядаючи закони, 2178, попередньо, 2178-1 і всі альтернативні, 2194 і 2195? У мене питання, чому ми не розглядали попередньо, ви обманом це поставили в порядок денний, проголосували якось, при цьому, що ми говорили і виступали з трибуни Верховної Ради, що давайте фахово або ставити всі і беремо це за правило, ставимо всі, які реєструють депутати, або давайте друг друга не обманювати.

Бо в написали листи на  п'ять законів, а скажіть, будь ласка,  оце для кого роблять депутати  "Батьківщини"? Ви зараз говорите про те, що давайте ми їх в підкомітети відправимо, подумаємо, а потім будемо приймати рішення на комітеті. А чому ж оце не було зроблено по Закону про ринок землі? Тут люди сидять, представники політичних партій є, я дивлюся, є представники громадянського суспільства, асоціацій, вони всі прийшли на розгляд Закону про ринок землі. Всі.

Давайте не будемо робити фарс. Давайте поставимо питання і подивимось в очі кожному, як ми проголосували. Так, Верховна Рада поставила в порядок денний, ви сказали, це факт, як юрист я погоджуюся. Але при цьому давайте ми зараз проговоримо і побачимо, наскільки депутати готові прислухатися до аграріїв, готові прислухатися до селян, до органів місцевого самоврядування і до українців. Давайте не будемо перетворювати у фарс.

І я пропоную, щоб ми перше розглянули питання – включення у порядок денний цього листа, який написаний без згоди комітету. І це не вірно було робити, Миколо Тарасовичу, просто не вірно, не чесно до всіх нас. Або ви написали всі закони і сказали, ну, я написав, щоб була позиція і так далі, або ви взяли написали ті закони, які сьогодні точно вкрай необхідно обговорювати.

Дякую.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, зрозуміло. Дивіться, перший момент, що я хотів вам відповісти. Вчора на Погоджувальній раді цього тижня питання необхідності включення цих законопроектів було публічно оголошено. Заперечень від фракцій по цьому питанню на Погоджувальній раді, ще раз кажу, я вас не перебивав і дайте дослухати так само мене, не було. Це перший момент.

Другий момент. Коли сьогодні голосувалася ця постанова, ніяких зауважень, в тому числі особисто від вас, ні від депутатів, в тому числі вашої фракції, не було. Це перший момент. Другий. Більше того, ви її підтримали, якщо я не помиляюся, там шість, плюс-мінус шість голосів з вашої фракції підтримали також цю постанову. Я не чув виступу проти включення цих питань в порядок денний, це голосування було зранку, особисто від вас. Можливо, щось я упустив, ну, навряд чи. Це перший момент. І, як ви самі знаєте, по Регламенту питання, якщо вже включено до порядку денного Верховної Ради, воно вже вважається включеним.

Дякую.

 

ІВЧЕНКО В.Є.  Пропоную, щоб ми обговорили, давайте поставимо на голосуванні на комітеті, чи хоче комітет почути сьогодні думку депутатів з приводу включення в порядок денний Закону про ринок землі депутатів і суспільства? Я пропоную це чесно зробити таким чином і поставити в порядок денний. Я розумію, що він включений, але ж давайте щиро говорити, що ніхто не бачив цієї постанови і перелік цих законопроектів, ніхто.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, давайте так, крім законопроекту кабмінівського включені також і ваші альтернативні законопроекти. Ви це прекрасно знаєте. Правда? Звичайно. І все зроблено по Регламенту.

Юлія Володимирівна почекайте, у нас насправді є певна теж черговість по виступах.

Тому давайте будемо абсолютно відвертими і чесними в  цій частині, що також  ваші законопроекти включені до порядку денного. Це перший момент.

Другий. Закінчиться строк на подачу альтернативних законопроектів, після цього буде засідання комітету, де вони будуть розглядатися по суті.

 

ІВЧЕНКО В.Є. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. І ні в якому випадку сьогодні, як ви теж знаєте, Вадим Євгенович, не планувалось розглядати законопроекти по суті. Це те, що від окремих фракцій є бажання будь-якого засідання комітету в частині земельної реформи обговорювати і інші питання, які не пов'язані з порядком денним, це як би ситуація зрозуміла.

Разом з тим хочу зазначити, що питання по суті також буде абсолютно публічним…

 

ІВЧЕНКО В.Є. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Почекайте, дивіться, виступлять всі, не спішіть, всі готові всіх вислухати. Вадим Євгенович, тому ви прекрасно знаєте, що ми будемо розглядати питання по суті, в тому числі і ваш законопроект, і будемо приймати рішення на основі аргументів всіх, в тому числі які зараз присутні, які додатково прийдуть, які особисто до мене звертались, чи сьогодні буде питання розглядатися по суті. Я кажу, ні, по процедурі не буде розглядатися по суті. Дослухайте, Вадим Євгенович.

Яку?

 

ІВЧЕНКО В.Є. Позиція наступна. Щоб ми розглянули законопроекти, які не були обговорені попередньо на комітеті, вони щиро, не були. А ви знаєте, що всі аграрні законопроекти, це наша була практика, ми попередньо розглядали і подавали до Голови Верховної Ради. Ці законопроекти не були розглянуті. Давайте їх розглянемо і побачимо, яке буде рішення комітету. Це важливо для аграріїв,  для асоціацій, для суспільства, подивитися в очі людям. Важливо! Я прошу поставити мою пропозицію на голосування, я маю право просити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вадим Євгенович, зрозуміло.

Дивіться, я вам ще раз просто хочу наголосити, що питання по суті буде розглядатися після подачі всіх альтернативних законопроектів. Як ви прекрасно знаєте, як ви до того не раз робили, коли я ще не був членом парламенту.

Дмитро Костюк.

 

КОСТЮК Д.С. Так, дякую.

Ну, закликаю всіх присутніх в залі стримувати себе. Не влаштовувати шоу, я вас прошу.  (Шум в залі)

 У нас буде можливість розглянути по суті всі законопроекти. У нас буде на це час. І всі присутні депутати, які вже не першого скликання, знають про це, що ми ще не розглядали законопроект по суті.

А далі, ну, знаєте, ну, шкода, звісно, для когось можливо зірвалося шоу там з трансляціями в Фейсбуці з викриками в залі, але я прошу всіх все ж таки культурно себе поводити. Розгляд по суті законопроекту буде потім. Я думаю, Вадим Євгенович, може розповісти про те, коли має бути розгляд законопроекту по суті. Він не зараз має розглядатися.

Дякую. У нас…

 

 _______________.  (Не чути)

 

КОСТЮК Д.С. Ми по Регламенту пішли. Правильно?

 

 _______________. Так ми не голосували за це.

 

КОСТЮК Д.С. Хто ви не голосували? Шість голосів "Батьківщини" було сьогодні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, почекайте хвилинку. Дивіться…

 

ІВЧЕНКО В.Є.  Рішення, яке було прийнято без нас. Бачите чи ні. Без нас.

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Ну, як без вас? Ви сьогодні були в парламенті. Ви також за це голосували. Що означає без вас? Шість депутатів вашої фракції проголосували "за".

 

 ІВЧЕНКО В.Є. Ще раз хочу сказати, Миколо Тарасовичу, почуйте. Цей лист направлений без рішення комітету. Давайте зробимо рішення і легітимізацію цього листа, який ви одноособово направили. Це правильно буде. І повірте, тут люди хочуть побачити сьогодні наших народних депутатів, які скажуть свою думку з приводу того, чи варто цей законопроект взагалі розглядати в Верховній Раді, чи варто повернути уряду на доопрацювання і внесення нового закону, який буде відображати інтереси аграрного сектору.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

Дивіться, ще раз я один момент хотів як би запропонувати. Дивіться, ми сьогодні по процедурі по суті не можемо розглядати цей законопроект. Разом з тим, оскільки ми зібралися, і це дуже добре, і ми не раз будемо ще збиратися, ми, звичайно, обміняємося всі  думками –  і депутати, і інші люди. Леонід Григорович, і ви будете мати можливість виступити.

 

 _______________. Ви ж завтра голосуєте, що ж ще раз збиратися. Ви вже все запланували.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завтра...

 

 _______________. Ви узурпували владу і від себе відправили листа. Ну, як так може бути? Де рішення комітету?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, ніякого листа, от мені підказує голова секретаріату, на Разумкова відправлено не було. Вадим Євгенович.

 

_______________. А це що?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. На Погоджувальній раді, ще раз кажу, було оголошено пропозицію від комітету включити ці питання в порядок денний. Це було зроблено публічно, де були присутні всі керівники фракцій.

Дякую. Інші виступаючі.

 

_______________. Микола Тарасович, одне слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, у нас є виступи…

 

_______________. По порядку денному.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Почекайте, дивіться, в нас на засіданні комітету є черговий. Спочатку виступають депутати члени комітету, потім депутати не члени комітету, потім запрошені, гості.

 

_______________. Прошу мені дати після…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обов'язково дамо.

 

_______________. Прошу депутатам дати після того, як члени комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, дякую, да.

 

_______________. Все, я чекаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Артур.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Шановний Микола Тарасович, шановні колеги, шановні українці! По-перше, я хотів підтвердити, що я не пам'ятаю, щоб на комітеті ми розглядали питання включення в порядок денний законопроектів 2178 альтернативний. Але б хотів підняти зараз, тому що ми розглядаємо питання порядку денного комітету про пропозиції до порядку денного другої сесії Верховної Ради України.

Наступне питання. Микола Тарасович, в матеріалах, які ви роздали, 0854 – це використання землі за межами населених пунктів, да, громадами, він, не дається рекомендація його включити до порядку денного на сесії, а дається рекомендація його спрямувати до підкомітету і там, як то кажуть, тягати зайця за вуха.

Тому у мене яка пропозиція? Законопроект проголосований у першому читанні…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Немає такої рекомендації, пане Артур.

 

ГЕРАСИМОВ А.В. Матеріали, які роздані, ну, слухайте, це ж матеріали, які офіційно роздаються кожному члену комітету. Подивіться, що написано: перелік законопроектів, по яких голови комітетів мають надати пропозиції щодо включення їх до порядку денного.

Так от у мене до вас прохання. 0854 – це продовження реформи децентралізації, яка є надважливою, і яка підтримується і суспільством, і експертними колами. І законопроект в першому читанні приймався всією Верховною Радою, всі фракції голосували "за". В мене прохання прямо зараз поставити на голосування і включити, рекомендувати включити його до порядку денного Верховної Ради України. Тому що сьогодні ви його намагаєтеся спрямувати, на жаль, по великому колу. Навіщо це робиться, я не розумію.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам пояснюю. Дивіться, по 0854 ми прийняли рішенням комітету, – зараз, хвилинку, Юлія Володимирівна, – ми прийняли рішенням комітету про перенесення його в друге читання. Були включені вже всі правки. Разом з тим, якщо ви пригадуєте, по 0854 ми говорили, що ці питання можуть бути врегульовані більш глибоко законопроектом, який готується депутатами від фракції "Слуга народу". І ці норми, більшість цих норм, і в розширеному навіть тлумаченні включені в законопроект 2149. От чому є необхідність зрівняти ці норми.

Будь ласка, Сергій Лабазюк.

 

ЛАБАЗЮК С.П. Доброго дня, шановні колеги! Насправді, знаєте, неправильно буде, якщо аграрний комітет буде змінювати свої підходи до роботи. А саме в частині, ми завжди були відкриті для суспільства, завжди до нас приходили представники асоціацій, в тому числі колеги попередніх скликань, вони також є народними депутатами, але відповідного скликання. Якщо сьогодні вноситься пропозиція обговорити дані законопроекти, так як у нас є термін, наголошую, якщо не говорили ще, до 10 жовтня може бути внесено ще альтернативні законопроекти. І для того, щоб ми не продовжували практику внесення по одній і тій самій темі десятки законопроектів, які потім будуть недієвими через ті чи інші зміни, моя думка, що аграрний комітет мав би прислухатися до суспільства і внести спільний, а не тільки "Слуги народу", як сьогодні багато разів підкреслювалося. Ми є члени аграрного комітету, і було б дуже продуктивно, якби ми внесли спільний законопроект, один-єдиний, або як мінімум обговорення, надати таку можливість.

Тому я пропоную дослухатися до пропозиції Вадима Івченка і сьогодні дані законопроекти обговорити, і в присутності суспільства, і медіа дати оцінку цим законопроектам. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Депутати члени комітету, які мають ще бажання висловитися? Депутати не члени комітету?

Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановний пане голово комітету і всі члени комітету, ви знаєте, що суспільство покладає на вас неймовірні надії, тому що сподівається, що ви не будете сповідувати подвійних стандартів. Це саме головне. І просто поінформую вас… Дорогі друзі, можна хвилиночку?

Я хочу поінформувати вас, що законопроекти нашої фракції лежать стосами в різних комітетах, не включаються до порядку денного, тому що комітети не розглядають наші законопроекти і не вносять пропозиції щодо включення до порядку денного. Те, що я чую зараз, ну, відбулася екстраординарна річ, коли без рішення комітету вносити до порядку денного, було направлений лист, і просто взяли і внесли до порядку денного, причому спонтанно це зробили. Ви знаєте, я думаю, що саме головне  це не думати, що у нас тут більше українці і менше українці, і що можна через тиск переламати через коліно, нахилити все суспільство і провести той законопроект, який сьогодні більшість аграріїв, обласні ради, 10 обласних рад, 28 районних рад, уже 9 міських рад і 130 рад всіх рівнів ще призначили позачергові сесії щодо питання недопустимості розгляду цього законопроекту, який ви вже включили до порядку денного. І мені здається, що якщо парламент, ви, ваш комітет, депутати є виразниками ідей суспільства, то ви не можете не почути, що вся країна кричить: зніміть з розгляду цей законопроект про розпродаж української землі без будь-яких правил. І саме тому для того, щоби рекомендувати від комітету включати до порядку денного такий контраверсійний законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юлія Володимирівна, регламент, прошу нагадати.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  …не сприймається ніким, то може, дійсно, треба зараз на комітеті обговорити, послухати всі думки і поставити на голосування питання зняти з розгляду цей законопроект. Він не придатний для його прийняття, для Україні по суті смертельний.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юлія Володимирівна, дякую.

Дивіться, я, перше, хочу сказати. Це ми разом сьогодні прийняли, включили до порядку денного.

Друге. Ми вчора з вами були разом на Погоджувальній раді. Якщо я не помиляюсь, сиділи через одну людину. Ми з вами обговорювали, я оголошував: три законопроекти прошу включити до порядку денного сесії. Підніміть стенограму.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я попросила, щоб вони… (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Підніміть цю стенограму. Я точно пам'ятаю, що я про це говорив.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ні, так ніхто ж не говорить, хто за, а хто ні, є якісь певні процедури і якісь речі, які були чи не були, тому я і говорю, які були.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ніхто не каже, що… Так само, як і не вийде щось інше, можливо, але це як би справа суспільства, і для того почалася дискусія.

Інші депутати, будь ласка.

 

САВЧУК О.В. Доброго дня. Савчук Оксана, Всеукраїнське об'єднання "Свобода", як колега депутат маю право, як кожен з вас, приходити на будь-які комітети і висловлювати свою позицію, оскільки ми представляємо кожен свої громади.

Хочу вам сказати, що сьогодні не включений законопроект, навіть в порядок денний, який я подала сьогодні, зареєструвала теж як альтернативний. Тому хочу вам сказати, що цей проект теж зареєстрований, і ви навіть як члени комітету ще його не бачили, і секретаріат вам чомусь його тут не подав. 2178-4. Тому я сподіваюсь і наполягаю, щоб він теж був включений і розглядався, тому що це дуже важливо.

Скажу більше, минулого тижні ми всі з вами були на округах. Я була на виборчому окрузі в місті Івано-Франківську. Відбулося засідання Івано-Франківської міської ради, позачергова сесія, де було прийнято звернення, яке одноголосно підтримали всі фракції, які представлені в Івано-Франківській міській раді з вимогою не робити поспішних рішень, з категоричним непогодження відкрити ринок землі, є чіткі вимоги. І цих позачергових сесій по Україні відбулося, тих, що я знаю, тільки 20.

Давайте ми будемо про це говорити, ми ж відкриті до суспільства. Ми кожен з нас задавали те, що ми будемо слухати наші громади, ми будемо чути наших людей, ми будемо це аналізувати. Я вважаю, що зараз поспішно розглядати законопроекти, де навіть не включені альтернативні законопроекти всіх колег, які мають на це законне право як обрані депутати.

Тому я дуже прошу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пані Оксана, регламент.

 

САВЧУК О.В. Я підсумую. Я дуже прошу і наполягаю, щоб законопроект, який ми сьогодні зареєстрували 2178-4, був включений на розгляд, і мене обов'язково було про це повідомлено.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Він обов'язково буде включений на розгляд, як і всі альтернативні до цього законопроекту.  Всі, які до 10 числа подаються, всі, в  обов'язковому порядку…

 

САВЧУК О.В. Сьогодні просто немає.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Насправді, незалежно від рішення комітету згідно Регламенту будуть включені до порядку денного.

Ще  бажаючі? Мар'ян Заблоцький.

 

ЗАБЛОЦЬКИЙ М.Б. Дякую, шановний пане голово.

Я, власне, чому тягнув руку. Тому що я є доповідачем офіційно і автором по законопроекту 2194. Дійсно, вчора ввечері на сайті Верховної Ради були вивішені пропозиції до порядку денного. Сьогодні зранку нам роздали матеріали. Всі ми бачили, що голосують і що пропонується. І я радий, що сьогодні зранку Верховна Рада включила, власне, всі законопроекти, які стосуються земельної реформи,  в порядок денний сесії.

Хочу подякувати також мажоритарним депутатам, дев'ять з яких підтримали цей порядок денний сесії. Групі "За майбутнє", 7 голосів яка дала за це. І також фракції "Батьківщина", яка 6 голосів, також підтримала включення в порядок денний сесії законопроектів щодо…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Слухайте, не будьте "наперсточниками". Наша фракція…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юлія Володимирівна, є ж регламент. Вадим Євгенович! Дивіться, ніхто нікого не перебиває, всі всім надають слово. Будь ласка.

 

ЗАБЛОЦЬКИЙ М.Б. Дякую за те, що проголосували "за".

Дійсно, включається в порядок денний сесії, я нагадаю, по Регламенту і без висновку комітету. Хоча таку рекомендацію комітет дати може. Але зараз у нас, дійсно, є та ситуація, що ми повинні вичекати  два тижні для реєстрації альтернативних законопроектів. Я принаймні як доповідач і автор законопроекту 2194 просив би зробити…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Пане Мар'ян, регламент.

 

ЗАБЛОЦЬКИЙ М.Б. Тоді все. Дякую.

Тобто я пропоную дочекатись два тижні, поки будуть альтернативні законопроекти, тим більше  вони комплексні. А автоматично альтернативні так як в основний порядок денний  сесії, всі теж будуть включені.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Пані Ірино.

 

_______________. Доброго дня!

Можна, буквально два слова. Завтра о 9 годині з усієї  України приїжджають фермери і приватні землевласники. Хочуть спілкуватися з народними депутатами. До речі, вас запрошую.

І в них одне питання, пане Микола Тарасович. Чому аграрний комітет, чому депутати аграрного комітету замість того, щоб спілкуватися з виборцями,  чому вони з 7 годин ранку до 9 годин вечора працюють в Міжнародному  банку? Чому? Мені цікаво, що  Міжнародний  банк вчить вас, як продавати українську землю? Оце цікавить фермерів.

І ще вони хотіли добавити про те, що вони знають, де депутати живуть, вони знають, де зареєстровані їх компанії, і українську землю вони ніколи не дадуть продати. Вони хочуть сценарію Сомалі, Уганди, Руанди, там, де міжнародний валютний фонд з 80-го року працював, а зараз там практично кругом громадянська війна.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, пані Ірино. Відповім на це питання.

Дивіться, у Міжнародному валютному фонді у приміщенні ніхто ні разу не сидів з членів комітету.

 

_______________. У Світовому банку, я вибачаюся. Світовий банк, з 7 ранку до 9 годин вечора.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Перше.

Друге. Послухайте до кінця, я ж вам скажу, так як є, тому що ця інформація абсолютно відкрита.

Більше того, було десь декілька зустрічей, я думаю, п'ять чи шість, які проводилися у приміщенні Світового банку на 8 годину, а не на 7-му, на годину. І ці члени, в тому числі ті, які завтра будуть на тому мітингу, з якими ми постійно  спілкуємося, в тому числі представники "ВААРу" були постійно на цих зустрічах, і вони вам це абсолютно підтвердять. І не тільки, а були і представники інших асоціацій, багатьох. І це було абсолютно публічно.

Більше того, представники "ВААРу", одна з найбільших організацій, вам підтвердять, що вони з депутатами так, як зараз з Кабміном і з Прем'єром, не спілкувалися ні з одним урядом. Вони депутатів бачать більше ніж членів своїх родин, пані Ірино. Уточніть у них.


_______________. Крім "ВААРу" є ще приватні землевласники, є ще фермери, є ще тваринники, і їх 14 мільйонів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви входите у "ВААР", пані Ірино, абсолютно можете також разом з ними ходити. Раз. По-друге, "ВААР" я навів як приклад, там є і інші асоціації. Дякую.

Ще бажаючі? Да, Вадим Євгенович.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Микола Тарасович, я все ж таки наполягаю, давайте будемо  поважати один одного. Ми завжди приймали рішення попередні на комітеті, і сьогодні ви навіть роздаєте вже ці рішення. І вірно сказав пан Артур, ви визначили самі, які законопроекти в підкомітет відправляєте, а які ви листом пишете на Разумкова і потім озвучуєте позицію комітету на Погоджувальній раді. Я хочу вам нагадати: ви озвучуєте позицію комітету. Якщо на комітеті не було розгляду, не було голосування, ви не мали права вчора на Погоджувальній раді жодним чином озвучувати позицію комітету. Ви, фактично, одноосібно визначили, що потрібно подавати і що озвучувати, а що ні, якщо ми не розглядали. Це вже порушення.

Тому давайте щиро сьогодні поставимо на голосування і, дійсно, підтвердимо або не підтвердимо включення в порядок денний законів про ринок землі. Це нормально. Всі ж уже обговорили. От зараз поставте на голосування. Скажіть, хто "за"? Ви легітимізуєте те, що ви вчора порушили. Інакше це буде одноособове ваше рішення. Ви не мали права озвучувати позицію комітету без рішення. Запам'ятайте це. Ви можете писати листи. Ви можете писати звернення. Ви можете звертатися до правоохоронних органів. Але жодним чином від комітету ви не можете озвучувати їхні рішення. А вчора ви були як представник…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, регламент.

Дивіться, послухайте, я вам зараз все відповім. Перше питання. Законопроект був зареєстрований Кабміном. Пішли строки на альтернативні. Тому ще раз кажу, мною публічно було запропоновано це в присутності також керівника вашої фракції. Перший момент. Заперечень по цьому не поступало.

Другий момент. Також включені ваші законопроекти.

 

ІВЧЕНКО В.Є. (Не чути)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Друзі, мій публічний виступ…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, давайте по черзі. Ну, я ж вам надаю слово в будь-який момент, коли ви хочете, Ви ж знаєте.

Наступний момент. Рішення комітету, як ви, Вадим Євгенович, знаєте самі дуже добре, не може міняти рішення Верховної Ради.

 

 ІВЧЕНКО В.Є. Звичайно, але ви легітимізуєте...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, що ви зі мною згідні.

Разом з тим ми зараз публічно починаємо обговорювати питання, пов'язані з земреформою. Це, дійсно, зараз відбувається по вашим…

Які ще виступи? Є від депутатів виступи?

Дмитро Костюк.

 

КОСТЮК Д.С. Дякую.

Законопроект, про який ми говоримо, про три законопроекти, вони насправді недосконалі. І давайте будемо конструктивними. У нас є час на внесення альтернативних законопроектів на правки. Давайте будемо обговорювати разом, вносити  ці правки і потім  розглядати, справді, обговорювати законопроект по суті, не порушуючи процедури.

Ми ж прийняли сьогодні Верховною Радою, от більшість фракцій, проголосували  депутати за включення в порядок денний. Ми зараз можемо голосувати, але це нічого не змінить, все одно рішення Верховної Ради залишиться  в силі. Давайте на конструктив будемо спілкуватися  про те, як ці законопроекти покращити.

Дякую.  

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я абсолютно згідний, що ми… По-перше, у нас буде не одне  засідання, пов'язане з розглядом питань, пов'язаних з цим законодавством. Перший момент.

Другий момент. Абсолютно згідний з тим, що коли ми говоримо, як по процедурі відбуваються речі, не треба будь-яке засідання перетворювати на політичні акції. Це також важливий момент. Це прошу також всіх розуміти.

Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу зараз дуже чітко і ясно заявити, що наша команда, фракція "Батьківщина", категорично проти законопроекту 2178 і по суті, і по духу, і ми не  підтримували і не підтримаємо таке ставлення до української землі. Це перше.

Друге. Не можна ставити на голосування законопроект в парламент, який не сприймається суспільством, який не сприймається аграріями і робити по-суті волюнтаристське рішення. І тому наша команда пропонує: перше – щоби ваш комітет в тому числі за поданням  наших членів аграрного комітету вніс пропозицію проект  Постанови про проведення парламентських слухань, куди треба запросити аграріїв справжніх, запросити представників місцевих органів влади і послухати, що говорять люди публічно; по друге, нам треба розглянути законопроекти про референдум всеукраїнський і про те, щоби на референдумі без сумнівів приймався Закон про землю.

Те, що ви зараз робите, це протирічить взагалі і Конституції, і суті, і духу взагалі роботи парламенту. Ви  приймаєте доленосні    для країни рішення волюнтаристські  за зачиненими дверима, не спираючись на думку людей. Так не можна робити.  І тому я прошу дати відповідь і поставити на голосування  питання проведення парламентських слухань, проведення через комітет законопроекту про проведення референдуму щодо продажу землі. Ми такий законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юлія Володимирівна, регламент.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. …не підміняти дух України рішенням комітету, який повністю сьогодні узурпований великими монополіями аграрними. Припиніть це робити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я підтримую. Вона актуальна, потрібна ідея, пов'язана з проведенням парламентських слухань.

Хто ще хоче з цього приводу виступити?

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Леонід Григорович. Я просто хотів спочатку поставити на голосування питання по проведенню парламентських слухань, якщо ви не проти, а потім як би надамо слово.

Тому прошу…

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, да, почекайте.

Прошу підтримати та проголосувати пропозицію щодо проведення парламентських слухань, пов'язаних з земреформою. Хто – за, підніміть руки.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. До прийняття закону.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  До прийняття закону. Перший момент.

Другий.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Вже прийнято рішення?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Да, прийнято рішення. Одноголосно. (Оплески)

 Дякую за пропозицію Юлії Володимирівні, рухатись в конструктивному напрямку. Я тільки абсолютно "за", щоби ми, коли ми слухаємо парламентські слухання, говорили, дійсно, те, що ми можемо говорити по парламентських слуханнях, і не обмежувалися в тому числі і в часі.

Другий момент. Юлія Володимирівна, ви самі прекрасно знаєте, я з вами абсолютно згідний, що ваш закон, який внесений як альтернативний, який включений до порядку денного, буде розглядатись. Швидше за все він буде розглядатися наступної п'ятниці. Тому пропоную провести засідання комітету наступної п'ятниці на 3 години, де розглянути всі альтернативні законопроекти і основний, в тому числі проект, який наданий фракцією "БЮТ".

Хто – за, прошу проголосувати.

Прошу. З мотивів давайте.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Шановні колеги, ми сьогодні з вами голосували Закон про Національне агентство з запобігання корупції. Так от в цьому комітеті цей закон розглядали 6 годин.

Що сьогодні пропонується? В п'ятницю у нас повний робочий день. Початок вечірнього засідання в 4  години. В 3 години забігли, по 3 хвилини сказали і розбіглися.  Ні. Давайте, якщо ми хочемо об'єктивно розглядати всі альтернативні закони, хочемо запросити суспільство, аграріїв, авторитетів, давайте, обираємо час. Шість годин – так 6 годин, 10 годин – так 10 годин. І давайте працювати. Давайте не обманювати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Вадим Євгенович.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Все! В п'ятницю в 3 – це обман знову.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться… Стоп. Ніякий не обман. От ми завжди шукаємо…   Послухайте мене до кінця, Вадим Євгенович. Я мав на увазі, а в наступну п'ятницю, я дуже добре, так само, як і ви, пам'ятаю, що у нас  п'ятницю засідання Верховної Ради.

Крім того, я ж вам сказав, коли пройдуть всі альтернативні законопроекти, вони останній день –  четвер. Хочете не на 3, хочете раніше почати, будь ласка. На котру годину хочете почати?

 

ІВЧЕНКО В.Є. Я пропонував би, колеги, щоб ми визначили вільний день, наприклад, понеділок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вільний день –  наступна п'ятниця. Підходить такий час?

 

ІВЧЕНКО В.Є. А у нас  же ж  в 4 години вечірнє засідання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Наступна, не ця п'ятниця.

 

ІВЧЕНКО В.Є. А через п'ятницю?  Якщо це вільний тиждень, давайте тоді так, звичайно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Все. Підходить? Наступний тиждень, 3 година, засідання комітету по розгляду всіх альтернативних законопроектів, в тому числі запропонованих фракцією  "Батьківщина".

Прошу підтримати і проголосувати. Хто – за? 

 

_______________. 11..

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Секретаріат, прошу це внести в розгляд.

18-е?

 

ІВЧЕНКО В.Є. Наступна п'ятниця, наскільки я розумію, це 18 жовтня, колеги.

 

_______________. Ні! 11-е.

 

ІВЧЕНКО В.Є. А, 11 жовтня. Так 11 жовтня у нас пленарний тиждень.

 

_______________. Ні, в нас помінявся графік.

 

ІВЧЕНКО В.Є Наступний тиждень у нас пленарний.

 

_______________. Вадим, ми змінили графік.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дивіться, наступний тиждень у нас не пленарний, у нас робота в комітетах. Вадим Євгенович розібрався.

Прошу підтримати та проголосувати. Хто – за?  Одноголосно.

У нас ще декілька хвилин, через 7 хвилин у нас починається сесія. Вадим Євгенович, от ви найбільше виступали сьогодні, я думаю, більше ніж я і Юлія Володимирівна, як разом взяті. Давайте ще надамо слово іншим.

Леонід Григорович, будь ласка.

 

_______________. Шановні депутати і шановні присутні! Ви розумієте, що законопроект урядовий 2178 є антиконституційний, антинародний. І якщо його реалізовувати, то це означає приступити до ліквідації суверенітету України. Ми знаємо, де цей законопроект готовився. Готовив Світовий банк. І ми вас сьогодні попереджуємо: проголосуйте і відкличте з розгляду цей законопроект. Якщо ви цього не зробите, вся відповідальність на кожного депутата, який не підтримує цю пропозицію, бо це пропозиція української громадськості, тих людей, які відроджували українську державу, це вимога всього суспільства. Ми не дамо все одно зруйнувати Україну, ви розумієте. Ви сьогодні – депутати, завтра ви можете бути десь вище або будете десь, знаєте, гойдатися на певних гойдалках.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. (Не чути)

 

_______________.  Слухайте уважно…  

 

_______________. Не перебивайте, я вас прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я абсолютно не перебиваю…

 

_______________. Я прошу поставити на голосування і зняти з розгляду законопроект 2178, як антиконституційний і який загрожує національній безпеці України. Щоб ви потім не казали, що вас ніхто не попереджував. Це буде зафіксовано, розумієте. І давайте не грайтеся з такими серйозними надстратегічними питаннями. Бо більш стратегічного питання, як бути чи не бути Україні, немає. А саме цим законопроектом, який стане законом, розпочнеться ліквідація української держави як суверенної держави.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Степан, дякую.

Які ще бажання виступу? Вадим Євгенович, дивіться, ми тільки що голосували, що ми 11 числа дивимося всі альтернативні законопроекти. Ви самі знаєте процедуру, комітет не може відміняти рішення Верховної Ради. Ще раз кажу, зі всіх альтернативних, в тому числі який запропонований вами, виберемо один.

Дякую.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Яких висновків? Яких –  ГНЕУ?

 

_______________. 10 числа будете подавати альтернативний законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так.

 

_______________. Як ви можете 11 числа… (Не чути) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Подивимося, може й будуть. Не будуть, то не будуть.

Так, пане Олег.

 

_______________. Дякую.

Шановний пане голово, шановні члени аграрного комітету! Я хотів на наступному наголосити. Ви всі прекрасно знаєте, наскільки це є суспільно дратівлива тема. І, звичайно, українське суспільство, воно не є однорідне в сприйнятті, в введенні ринку  землі. А тим більше, якщо це рішення буде ухвалюватися поспіхом, якщо це рішення буде ухвалюватися навіть з мінімальним порушенням Регламенту чи процедури, чи  Конституції України, це може призвести  просто до непередбачуваних наслідків.

Через те я звертаюся до вас. Новообрані шановні депутати, я прекрасно знаю, що ви прийшли з народу, ви з людьми спілкувалися під час виборчої кампанії, і ви, напевно,  знаєте настрій українського суспільства. Для того, щоби не підривати зсередини внутрішньо і так нестабільну  ситуацію в нашій країні, моя вам рекомендація, моє прохання  до вас. Не поспішати, провести відповідні громадські слухання. Відкидати усі законопроекти, які можуть реально загрожувати національній безпеці України, враховуючи, що Україна знаходиться так само в стані зараз і війни, а ще внутрішньо загострити ситуацію, це буде  просто катастрофа.  Не зважати ні на які захцянки якихось зовнішніх партнерів і зовнішньому тиску. Все треба зробити  таким чином,  щоб в інтересах було українське суспільство, український селянин і наша українська перспектива.

Я сподіваюся, що ви дослухаєтеся до того, що ви врахуєте думку громади, не будете збурювати суспільство. І тоді зможемо спільно, разом побудувати справді  українську заможну і патріотичну державу.

Дякую за можливість висловитись.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам.

Пане Олег, я абсолютно підтримую те, що ви сказали. І, дійсно-таки, я вам більше  того скажу, у нас всередині фракції немало дискусій з цих питань. Це перший момент. Які, і так напевне ви знаєте, розумієте і так далі, по окремих моментах.  І ніхто зараз нікуди не спішить. Наступне засідання, куди всіх запрошую, запросіть ще кого хочете, кого вважаєте за необхідне, у нас 11 числа, де ми всі законопроекти будемо обговорювати. Це перший момент.

Крім того, ми проголосували за окремий день парламентських слухань з цього питання в рамках комітету, де теж всіх запрошуємо  присутніх і  бажаючих. Дякую.

Ще бажаючі виступити? Будь ласка,.

 

______________.  Шановні народні депутати! Ви зараз можете зробити дуже корисну і хорошу річ – зупинити  громадське протистояння, конфлікт, який може перерости  в дуже неприємні наслідки в Україні. Законопроект 2178 дві третини суспільства  вимагає зняти з розгляду. Зняти! Ви розумієте, яка буде реакція, якщо оте, що тихенько пробили і включили в порядок денний, буде розглядатися в сесійній залі без врахування вимоги суспільства. Зняти  його з розгляду. Суспільство його проаналізувало, воно  побачило, що цей законопроект налаштований на знищення  фермерства як класу.  Не може бути рівної конкуренції між селян і фермером і транснаціональною корпорацією, яка  має безмежні ресурси. Ви для іноземців відкриваєте ринок землі. Для іноземців ринок землі відкривати не можна, це забороняє Конституція в трьох її статтях. Це є антиконституційний закон, закон, який народ не підтримує і категорично виступає проти, от ви якраз можете зупинити те громадянське  протистояння і конфлікт, до якого  ви зараз ведете.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

______________.  Проголосуйте зняття  його з розгляду і з порядку денного. Проголосуйте. Це рекомендація, бо потім  рекомендації вже не будуть.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться. Виключати з порядку денного те, що включено в порядок денний, може орган, який включив в порядок денний – це Верховна Рада. Я ще раз на це наголошую. Перший момент. 

Дослухайтеся…. (Шум у залі)  Пане Степан, ну, дослухайтесь, будь ласка. Ну, я ж… ну, дивіться, ну я ж вас не перебивав. Ну при всій повазі, поважайте і інших. Ну, якщо не мене, то інших, які слухають дискусію. Це перший момент.

Другий момент. Ще раз кажу, всі законопроекти, всі законопроекти альтернативні, їх буде багато, будуть розглядатися 11 числа на комітеті. І тоді буде визначатися один з них, який рекомендується для голосування в першому читанні. Оце час для дискусій, який з них кабмінівський чи фракції "Батьківщини", чи третій, чи четвертий – ніхто нікого не обмежує в ніяких правах. Все робиться абсолютно публічно. Дякую.

Будь ласка, останній виступ, у нас через 2 хвилини починається сесія.

 

______________. Пане Миколо, можна ще добавити? Дивіться, ви подали… Можна добавити ще? Можна одне речення, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ірина, почекайте. Дивіться…

 

______________. Завтра цей закон скоріше всього проголосують, і ми тут…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завтра ніяких голосувань немає, Ірино.

 

______________. Ви ж самі сказали, що є лист, і той орган, який приймав рішення має прийняти рішення навпаки. Тобто завтра він…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дивіться, він… Ще раз.

 

______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. В порядок денний цієї сесії, яка триває до нового року. Все. Щоб запустити процедуру публічного обговорення, в тому числі перевести це в зрозумілий формат. Я от не розумію, колеги, які були в парламенті декілька раз, не вже ви це не можете підтримати і зрозуміти, і підтвердити? Перший момент.

Останній виступ. Останній виступ. Будь ласка. Андрій Богданець, будь ласка.

 

БОГДАНЕЦЬ А.В.  Дуже дякую.

Треба всім чітко зрозуміти, що не буде прийматися закон той, який не буде влаштовувати ціле суспільство. Будуть почуті всі абсолютно. По-перше.

По-друге. Міфи про те, що там будуть приїжджати якісь західні партнери закордонні, це маніпуляція свідомості і думкою людей…

 

______________. Це основоположні закони економіки.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина! Ірина, вас перебивав хтось?

 

БОГДАНЕЦЬ А.В.  І ще. Я хочу нагадати трішки історії, будь ласка. Про ринок земель поданий за підписом Юлії Тимошенко 28 лютого 2008 року. Я перепрошую, я хотів би…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Андрій, при всій повазі, давайте коротко, щоб ми не спровокували нову дискусію.

 

БОГДАНЕЦЬ А.В.   Добре. Добре.  

Тоді ще раз…

 

_______________. Пропозицію можна заслухати, Микола Тарасович?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Андрій, і є слушне зауваження, що є регламент. Будь ласка, дві фрази.

 

БОГДАНЕЦЬ А.В. Добре. Будуть почуті кожні, і ми обов'язково не будемо збурювати суспільство. Тому, як правильно ви говорите, ми будемо повертатися до своїх домівок, ми це все прекрасно розуміємо.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Стоп. У нас вже почалася сесія. Я дякую всім, що прийшли. Я ще раз кажу, це початок зустрічей. Всіх ще раз запрошую на всі наступні. Дякую. Юлія Володимирівна, вам також дякую.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку