СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики

18 жовтня 2019 року

Веде засідання голова Комітету Сольський М.Т.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, доброго дня! В нас зареєструвалося 21 депутат. Кворум в нас є. Засідання по проханню депутатів, в зв'язку з тим, що наступний тиждень у нас робота в округах і багато сьогодні відбувають на роботу з виборцями, попросили перенести на ранок. Засідання починається? у нас ранок о 9 годині. Оголошую засідання відкритим. Порядок денний вам розданий, прошу його затвердити. Секретаріат, підготуватися до голосування.

Хто – за, прошу підтримати і проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Одноголосно.

Питання порядку денного, на якому ми зупинилися, це законопроект Савчук Оксани Василівни.

Є Оксана Василівна? Добігає. Добіжить – ми ще її запитаємо.

Наступний – Шахов Сергій Володимирович. Відсутній.

Лабазюк Сергій Петрович. Відсутній.

Магера Сергій Васильович. Добрий день. Так, слухаємо вас, Сергій Васильович!

Пропоную затвердити регламент перед виступом. Це – доповідь 2 хвилини, запитання, відповіді – по півхвилини, обговорення – 5 хвилин. Прошу підтримати та проголосувати. Одноголосно. Дякую. Сергій Васильович, будь ласка.

 

МАГЕРА С.В. (Не чути, виступ без мікрофону)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сергій Васильович, регламент! Якщо можна, ще 15 секунд.

 

МАГЕРА С.В. (Не чути, виступ без мікрофону)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Васильович!

 

МАГЕРА С.В. (Не чути, виступ без мікрофону)

 

 ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Сергій Васильович!

Є питання до Сергія Васильовича? Немає.

Наступний проект під номером 9, автор Заблоцький Мар'ян Богданович.

 

ЗАБЛОЦЬКИЙ М.Б. Дякую, пане голово, за можливість виступити, доповісти законопроект.

Наш з паном Петьовкою законопроект відрізняється від тире 10, ну, найбільш принципово, наступним. В ньому не запропоновано обмеження по концентрації на рівні територіальних громад. В нас є понад 9000 різних об'єднаних територіальних громад по всій країні. І, на мою думку, встановлювати такі обмеження для територій конкретних сіл, стосовно концентрації на території громад, є недоречним. Разом з тим я розумію, що  такі речі можна буде доопрацювати до другого читання, покладаюсь на комітет з тим, щоб визначитися, який із законопроектів найкраще підтримувати. Хочу також звернути увагу, пане голово, на те, що земреформа також полягає і в законопроектах 2194, в яких ми з вами є авторами, і 2195. Прошу якщо не на цьому, то на найближчому засіданні комітету їх теж розглянути. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Є питання до депутата? Немає.

Наступний законопроект номер 10, авторства багатьох членів комітету "Слуги народу". Я як доповідач, хочу сказати наступне. Даний законопроект враховує з однієї сторони пропозиції кабміну, з другої сторони враховують і напрацювання, які члени комітету отримали, зрозуміли, врахували позицію Президента, пов'язані з тим, що в першу чергу в першій період землі повинні купляти не тільки громадяни України, юридичні особи, а й юридичні особи –резиденти України, кінцевими бенефіціарами яких є тільки українці. Тому запропонований строк, що до 2024 року юридичні особи, які можуть викупляти землю, не можуть мати бенефіціарами іноземних фізичних осіб, держав,  осіб без громадянства і так далі. Крім того, зроблено єдиний виняток, що підприємство, які вже в Україні займаються зембізнесом не менше трьох років і які вже орендують землю, в межах цієї орендованої землі з урахуванням обмежень можуть здійснювати викуп цих земель. Також запропоновано зменшити концентрацію області з 15 до 8 процентів,  а також ввести обмеження до 35 процентів на рівні ОТГ. Дякую.

Питання?

Не має питань.

 

_______________. Я перепрошую, у мене є питання.

35 процентів на рівні ОТГ. Но ми розуміємо, що сьогодні більшість ОТГ, вони фактично десь так сконструйовані, що обробляє землю одне чи інше підприємство. Як в даній ситуації бути, коли скажемо підприємство вже працює там років 15 чи років 17, як йому в даному випадку бути, коли ми його на стільки обмежуємо?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Адамович, дивіться тут дійсно були думки, думки  різні були на комітеті, якщо пригадуєте, коли ми це обговорювали. Я знаю вашу позицію, і це є позиція частини членів комітету, що на рівні ОТГ якби обмежувати не потрібно, но на разі пропозиція обмежувати, я точно думаю, що ми між першим і другим читанням можемо ще раз повторно обговорити. І ми про це, як пам'ятаєте, говорили.

Ще питання?

 

_______________. В мене питання. Мені здається, що все-таки такі рішення потрібно приймати, щоб були і інші члени, депутати від інших політичних сил.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Є у нас інші політичні… Є "Свобода", є Петро Васильович Юрчишин, Василь Васильович.

 

_______________. Тому що ми зробимо тільки рекламні приводи Юлії Тимошенко на цьому всьому сьогодні через годину часу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро, ми зробимо Юлії Володимирівні приводи в будь-якому випадку. Ще питання?

 

_______________. Я рахую, що це неправильно, це моя думка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Васильович, дякую, що прийшли.

Так, у нас є пропущений законопроект. Пані Оксана, будь ласка, дві хвилини, в нас затверджений регламент. Презентуйте свій законопроект.

 

САВЧУК О.В. (Не чути, виступ без мікрофону)

Тому, насправді, що я можу сказати, я не розумію чому ми це робимо, тому що абсолютно якщо ми нічого не боїмося ми готові обговорювати всі законопроекти. Зрештою, і так вони будуть суспільний резонанс набудуть і будемо… Я не знаю, що до того комітет вирішив, бо я буквально мене не було 8 хвилин, а виявляється тільки мій один законопроект – один єдиний, який не представили. Можливо вже інші представлені. Ось, так швидко! Що я скажу? Микола Тарасович, ви такий молодий красивий голова Комітету…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Оксана, пані Оксана, взаємно!

 

САВЧУК О.В. Але…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вже боюся якось по іншому говорити.

 

САВЧУК О.В. Але ви знаєте, я вам серйозно кажу, не варто розпочинати роботу комітету, тому що тут сидять дуже багато серйозних депутатів, які готові працювати. Не потрібно їх втягувати в такі речі, щоб про комітет потім говорили, що він є непублічний, що він заховався від суспільства, і що він чує, що він має якесь завдання. Я ж сподіваюся, що у вас немає ніякого завдання до конкретного законопроекту, ви ж готові вислуховувати всі варіанти? Правда?

Тому мені дуже сумно від того, що… Скажу лише два слова, що в нашому законопроекті пропонується те, що вимагає суспільство. Це створення Державного земельного банку, якому би, власне, належали землі. Щоби земля не продавалася. Щоби ті паї, які селяни готові продати, про що ми багато говоримо, щоб вони могли їх продати державі, а не тим людям, які скуплять їх за безцінь.

Тому, шановні члени комітету, я би вас просила проявити все ж таки проявити позицію і не розглядати такі дражливі для суспільства речі в закритому режимі і коли повідомляють за 20 хвилин до засідання. Це буде просто дуже негативна практика, яка ляже на комітет недоброю славою. Повірте! Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. 2178 зі значком 10? Так,  Іван Адамович?      

 

_______________І.А. Я би ще хотів теж десь зробити певну заяву, Микола Тарасович. Я, перед тим як ставити на голосування, я хотів би звернутися до всіх народних депутатів і все-таки десь розгляд такого законопроекту, все-таки перейти в більш публічну площину, тому що ми розуміємо, що на сьогоднішній день суспільство вимагає від нас обговорення цього законопроекту. І завтра на нас повалиться шквал різного негативу, який сьогодні нікому абсолютно не потрібен. Тому, я думаю, що найперше було б чесно і справедливо покликати сюди всіх представників громадськості, які сьогодні є безпосередньо, щоб вони сіли і кожен висказався, що стосується сьогодні такого важливого, вкрай важливого для країни законопроекту. Ми розуміємо, що сьогодні ринок землі він є на часі, він прийшов сьогодні, його треба ввести, але треба ввести абсолютно правильно. Тому що з різних сторін я дивився, спілкуючись з аграріями Тернопільщини, коли місяць тому говорили про  обмеження в одні руки 8 процентів, 7 процентів, то сьогодні говорять про обмеження тільки 300, 500 гектарів землі і не більше. Тому, я думаю, що я голосувати не буду за такий законопроект і відповідно звертаюся до всіх і прошу: кожному обдумати дане питання, тому що це дуже важливо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Адам Іванович. Все зрозуміло. Дякую.

Адам Іванович, ви самі бачили як у нас обговорюються законопроекти. Тобто люди не мають бажання обговорювати законопроекти, вони мають бажання поскандалити. В нас абсолютно публічне обговорення і буде далі продовжуватися. Дякую.

Прошу.

 

САВЧУК О.В.  Шановні колеги, будете мати ваші прізвища, лайки не поставлять.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це зрозуміло. Пані Оксана, вас почули. Прошу підтримати і проголосувати за рекомендацію … (Не чути).

 

(Шум у залі)

 _______________. Колеги, засідання комітету було призначено на 14:30. Колеги, ви зараз поводите себе як щури, які зібралися в трюмі корабля.

 

_______________. Хто вам давав право таке говорити? (Шум у залі)

 (Загальна дискусія)

 

_______________. Микола Тарасович, я вимагаю слова як депутат сьомого скликання, міністр аграрної політики у 14-му році, автор того законопроекту, який… (Не чути)

 (Шум у залі)

 

_______________. Я перепрошую. Я перепрошую, але я прошу не ображати народних депутатів. Абсолютно нікого. Треба ставитися з великою повагою. Я розумію, про що ви говорите, але….

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Я ще раз кажу: потрібна повага. Ми тут не щури зібралися, тут зібралися народні депутати, який кожен має свою певну позицію.

 

_______________. Пане Ігор, ви більше сказали по регламенту. От зараз це демонструє як ви спілкуєтеся. Минулий раз, і тепер. Ви перебиваєте всіх, у вас свої задачі, ми їх розуміємо, картинку ви зробите. (Шум у залі)

 Ви мене чуєте чи ні? Я вас не перебивав.

 

_______________. Ви розмовляли по телефону, мені здається, що…(Шум у залі)

 

_______________. Не, я розмовляв по телефону, я абсолютно чув, так само як і інші члени комітету. Ми вас зрозуміли. Дякую.

(Шум у залі)

 

_______________. Ніхто не закриває засідання комітету, ми вас зрозуміли.

 

_______________. Ще раз було публічне оголошення з вашого боку, як голови парламентського комітету про те, що комітет оголосив перерву в своєму засіданні. Це чули всі тут присутні. Що ж так очі заховали всі?

(Шум у залі)

 

_______________. Ніхто не заховався. На відміну від вас, пане Ігор…

На відміну від вас після 14-го року ніхто не ховається.

(Загальна дискусія)

 (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, прошу підтримати і проголосувати.

Хто – за, прошу підняти руки.

 

_______________. Шановні колеги, не голосуйте!

 

_______________. Що ви робите зараз?

 

_______________. Навіщо? Ви ховаєтеся просто від людей.

 

_______________. Воно все вилізе наружу, воно все вилізе і буде всім видно, товариство!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.

Дякую.

Хто проти? Утримався? Два, три.

Рішення прийнято. Дякую.

Комітет не закривається, про додаткові засідання буде повідомлено пізніше. Всім дякую. 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку