СТЕНОГРАМА

засідання Комітету з питань аграрної та земельної  політики 

16 жовтня 2019 року

Веде засідання Голова Комітету СОЛЬСЬКИЙ М.Т.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, всім доброго дня! Дякую депутатам, дякую всім гостям, всім небайдужим, що прийшли сьогодні на засідання.

Оскільки, як я бачу, не всі депутати ще є, крім того, не всі доповідачі по законопроектах, обговорення сьогодні яких ми почнемо, є на місці. Тому пропоную почати з деяких організаційних питань, також не менш важливих.

Звертаюсь до членів комітету і до всіх решти. Дивіться, минулого тижня у нас було питання по держпідтримці, в середу. Ми обговорювали різні правки, які подавалися в першу чергу членами комітету. В п'ятницю засідав підкомітет. Ми за рішенням комітету, ухваленим на попередньому засіданні, вирішили зібрати підкомітет і зробити, провести аналіз всіх правок, зробити загальну заяву від комітету, пов'язану з держпідтримкою на наступний рік.

Наскільки мені відомо, підкомітет проведено. Тому давайте вирішимо зараз це питання. Тому що бюджетний процес, він має обмеження в строку. І нам цього тижня теж треба цю позицію донести.

Будь ласка, Артем Чорноморов, голова підкомітету. Розкажіть, що відбулося, яка заява сформульована спільна, якщо така є. Наскільки мені відомо, там є певна позиція.

 

ЧОРНОМОРОВ А.О. Все є, все готово. Доброго дня, пане голова, колеги! Добрий день всім присутнім!

В п'ятницю відбувся, зібрався підкомітет з економіки, фінансового розвитку агропромисловості, на якому були присутні члени підкомітету та взагалі Комітету агрополітики. Стосовно того, що аграрний сектор – це дуже важливий сектор для України і він складає 18-20 відсотків ВВП, і є одним із ключовим. Тому були ввесені поправки стосовно бюджету до внесення держпідтримки агропромислового сектору. Вони були внесені до 1 жовтня 2019 року. Згідно цих всіх поправок сума наросла дуже велика, але ми всі розуміємо, що треба включити до звернення Кабінету Міністрів і Міністерства фінансів згідно 42 розділу статті 6 Бюджетного кодексу України, це повинно бути не менше 1 відсотку від ВВП сільськогосподарської продукції. Що хочу сказати? Згідно цифр, які подавали різні депутати, сума набігла дуже велика, але ми намагалися знайти золоту середину. І я дуже всім вдячний тим, хто були присутні, і саме головне допомагали в цій дуже нелегкій справі. Тепер пройдемось по кожній статті окремо, яка була виділена, і кошти, які були внесені.

Перше. Це фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів у сумі було включно 150 мільйонів гривень. Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств – у сумі також 150 мільйонів гривень. Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляду за ними – у сумі 400 мільйонів гривень. Надання кредитів фермерським господарствам у сумі 100 мільйонів гривень.

Саме таке болюче, за що була дуже довга дискусія, але ми знайшли спільну думку, - це підтримка, державна підтримка галузі тваринництва, переробки сільськогосподарської продукції, аквакультури (рибальства) у сумі 2 мільярдів 500 мільйонів гривень. Хочу наголосити, що сюди не ввійшло птахівництво, окрім птиці, яка водоплавуюча, і індики.

Також було враховано на виконання пункту 2, 42, розділу шостого Бюджетного кодексу України, передбачено фінансову підтримку сільхозвиробників у сумі 600 мільйонів гривень для закупівлі сільськогосподарської техніки та комплектуючих до неї. Сума вийшла 600 мільйонів гривень.

Часткова компенсація фермерським господарствам вартості електроенергії, використання для поливу, на зрошування земельних угідь у сумі 100 мільйонів гривень. Це була нова стаття, яку ми включили, і вважаємо її доцільною в новому Ююджетному кодексі. Основна задача була ввійти, щоб сума склала приблизно до 9 мільярдів гривень, в тому числі 4 мільярди 400 мільйонів - це компенсація кредитної ставки для купівлі… Вибачте. Компенсація процентної ставки для купівлі землі.

Так ось, що хотілось би наголосити, що ми будемо намагатися всім комітетом підтримати цю державну підтримку, тому що аграрний сектор – це не тільки виробництво сільгосппродукції і тваринництва, це взагалі більша частина України, яка займається цією роботою, і складає більш селища. Тому наша задача привернути увагу Міністерства фінансів, Міністерства економіки до цього. І закликаю всіх депутатів бути теж неравнодушными до цього питання.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу звернути увагу, що в будь-якому випадку ці правки буде розглядати бюджетний комітет ще. Але оскільки як би дуже багато різних правок, які накладались, деякі були нові. Тому було прийнято рішення винести це на підкомітет, щоб їх узагальнити і зробити рішення підкомітету, яке винесеться на комітет. Які є коментарі, зауваження, позиції в підтримку або заперечення, доповнення?

Вадим Євгенович.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Дякую.

Шановні колеги, тут хочу погодитись, підкомітет дійсно працював, я є членом цього підкомітету. Але хочу звернути увагу на наступне, щоб ми чітко розуміли. Виділено в бюджеті 4,4 мільярди. Моя була пропозиція, щоб… ну, фактично це 4,4 мільярди на відшкодування відсоткової ставки на купівлю землі. Коли ми порахували відсоткову ставку, яка сьогодні існує і яка кількість землі може бути, скажімо, в обігу у банків задля того, щоб вони відшкодували цю ставку, – це 170 тисяч гектарів, вона не вирішує жодного питання. Мало того, з точки зору техніки, якщо навіть буде проголосований закон і якщо навіть буде відбуватися ця програма, в законах є 60 днів на те, щоб провести аукціони і так далі. Тому ми пропонуємо все ж таки 4,4 мільярди, як розподілив підкомітет, саме по тим програмам і розподілити. І я підтримую в тому числі правку, що ви підтримуєте відшкодування вартості по поливним землям. Це перше.

Друге. Ми таким  чином розподілимо  той бюджет, який існує, але додатково ми маємо вибивати один відсоток.

Я хочу нагадати знову всім: коли забирали спеціальний режим оподаткування,  були спілкування з  аграріями, які стояли навколо  Верховної Ради, які стояли навколо  Кабінету Міністрів. Аграріям було  обіцяно один відсоток,  на сьогоднішній день це  8,4 мільярда. Тому це законодавчо закріплена норма, і жоден уряд, я хочу наголосити представникам уряду, жоден уряд не має  права порушувати закон. Ви маєте відстоювати на уряді позицію аграріїв.  

Тому, яка пропозиція? Щоб ми все ж таки  підтримали те, що зробив підкомітет. І я особисто був присутній, але основне - щоб  ми звернулися  до  Кабінету Міністрів і таким же чином розподілили ці 4,4 мільярди по програмах, які  чекає сьогодні аграрний сектор.  Це важливо.

І хочу нагадати наостанок, що ми на підкомітеті озвучували цифри. Так ось, відшкодування  поголів'я і відшкодування,  фактично, відгодівлі, у нас ми  дійшли до  150 тисяч  по кожній програмі, помножте на 3 – це півмільйона людей в одній програмі отримали підтримку, півмільйона людей по іншій програмі. 

По відшкодуванню вартості сільгосптехніки,  ми теж говорили, майже  4,5 тисяч підприємств з 50 тисяч,  які зареєстровані,  звернулися по цій програмі. Це  10 відсотків, це вкрай важлива програма. Я дякую, що  600 мільйонів ми на  цю програму, і інші програми в  підтримку  фермерства, в тому числі і фермерських господарств.

Тому, колеги,  щоб у нас не було  двох протиріч. Ми сьогодні, щоб не  прийняли рішення задля того, що ми звертаємося до уряду, щоб  уряд виділив  ще 4 мільярди по оцих програмах. У нас бюджетний процес: або є  висновок комітету по конкретних правках, де  він  підтримує, і ми будемо в п'ятницю затверджувати висновок  комітету, фактично, висновки комітету щодо бюджету, і  це буде вірно; або це просто говорільня,  де  ми звертаємося до  Міністерства фінансів і, де ми звертаємося до Кабінету Міністрів, щоб вони виділили додатково  4 мільярди. Я дякую, що ми  над цим працюємо, але давайте розподілимо ті, які є, але додатково звернемося, щоб один відсоток був в  аграріїв.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, дивіться, наскільки я знаю, що засідання, яке було в підкомітеті в п'ятницю, саме так і обговорювалося, і саме ви в тому числі сформулювали цей проект рішення. Тому і питання стоїть і про один процент, і стоїть процент, що частина грошей зарезервовано умовно, скажімо так, під програму здешевлення кредитів, пов'язаних з викупом землі, а друга частина, їх там 8 з чимось мільярдів – це те, що ми тільки що обговорювали.

Тому воно вже саме так і проговорено в п'ятницю, і, в принципі, я думаю, вам просто треба це підтвердити, що саме так і звучало. Які ще коментарі по цьому?

Представник Кабміну.

 

_______________. Доброго дня, шановні учасники! Ми вчора проводили зустріч з представниками аграрного комітету, в тому числі з керівником профільного підкомітету. Я хочу ще раз нагадати, що Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства подавало запит на 8 мільярдів 480 мільйонів гривень, щоб бути точним, і  сума цих програм, які озвучили, це 8 мільярдів 480 мільйонів гривень, це один відсоток.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Про що і мова, Вадим Євгенович.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Тобто я розумію наступним чином, сьогодні ми залишаємо чинну норму уряду 4,4 мільярди, але додатково уряд, я так зрозумів з ваших слів, гарантує, що наступні 4 мільярди, які, ви вже домовились з Міністерством фінансів, буде виділено на аграрну галузь, підуть по тим програмам, які розподілив підкомітет? І ви гарантовано говорите, що у другому читанні у аграрного сектору буде 8,4 мільярди?

 

_______________. Ми подали пропозиції на 8,4 мільярди, ми пропозицію аграрного комітету підтримуємо як Мінекономіки, але, Вадим Євгенович, ви знаєте, що голосують у другому читанні депутати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, в тому числі і ви, дивіться, нема ніяких нюансів.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Я нагадаю одне: між першим і другим читанням працює над бюджетом Мінфін. Я прошу, щоб ми зрозуміли: якщо не буде додаткових 4 мільярди, це означає, що у нас залишиться одна програма по відшкодуванню відсотків на купівлю землі, всіх інших програм у аграріїв не буде. Чи ми приймаємо рішення: якщо не буде додаткових коштів, то ми ці 4,4 мільярди розподіляємо так, як напрацював комітет? Я хочу зрозуміти, бо гарантовано 4 мільярди, ніхто не говорить, чи будуть залишати програму, яка дає на купівлю землі 4,4 мільярди без підтримки аграрного сектору, я б не хотів. І я б не хотів зараз приймати участь, в тому числі в голосуванні, де ми не можемо прогарантувати фактично наступні 4 мільярди.

Давайте тоді домовимося: якщо не буде додаткових 4 мільярди, то 4,4 ми ділимо саме так, як запропонував комітет. Тоді це буде розмова. Ділимо, буде додаткова - значить, ми залишаємо тоді і ту програму, яку запропонував уряд.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, як ви перед тим сказали, уряд не може поміняти 1 процент, тому що це є в законі. Правильно? Будь-який,  це ж звучало. Тому, виходячи з цього, комітет минулого тижня і підняв це питання, в тому числі і колеги в першу чергу із "Слуги народу", крім вас, тоже вдячні за активну позицію по цій ситуації. І це була спільна позиція, вона озвучена на підкомітеті, і підкомітет, який складається з більшості "Слуги народу", саме довів цю позицію. Тому це спільна позиція, яка підтримується, і, я думаю, я абсолютно вам вдячний, що ви на цьому наголошуєте, але це спільна позиція підкомітету, яка зараз виноситься на комітет. Дякую.

В кого ще питання, зауваження з депутатів? Сергій Лабазюк.

 

ЛАБАЗЮК С.А. Доброго дня, шановні колеги! Якщо вже йде так розмова, давайте зробимо тоді, напевно, ще інший варіант. 4,4 мільярди, які закладаються сьогодні на програму викупу землі, все ж таки ми зробимо як другу при можливості, якщо ці кошти будуть. Тому що в документі про державний бюджет станом на сьогодні немає 8,4 мільярда, а є все ж таки 4,4 мільярди  закладено. Відповідно, якщо ми залишимо програму, яка була запропонована раніше як основна, і як другу – на 4 мільярда (те, що запропоновано було на останньому засіданні комітету), якщо цих грошей фізично не буде, відповідно ці програми працювати  не будуть. Це перше.

Друге.  Ну, ми ж на минулому комітеті з вами говорили, і говорили про таку річ, як хронологію подій в частині,  коли можуть використовуватися кошти - 4 мільярди на програму підтримки при купівлі землі. Давайте скажемо відверто: не будуть в 2020 році ці кошти освоєні, ні копійки. Відповідно, для чого нам будуть завтра показувати пальцем, що ми вам, аграріям, дали 8,4 мільярда, з яких ми освоїмо потім якусь частину, решту не освоїмо? І буде держава говорити, як вона любить і підтримує аграріїв, насправді це неправда, цього не буде фізично в грошах.

То моя пропозиція, і те, що ми на минулому комітеті розглядали, і, я так вважаю, що більшість підтримували не тільки членів комітету, але і асоціації, давайте ми залишимо програми, які працювали в 2019, 2018му році, відкоригуємо так, як вже внесли пропозиції, в сумах і в механізмах використання тих грошей. А кошти, які пропонується використати на підтримку при купівлі землі, це буде по можливості виділено з державного бюджету і по можливості освоєно, але як другим етапом, а не першим. Тому що, в іншому випадку, я не впевнений в тому, що бюджет сьогодні зможе добавити нам 4 мільярди, при тому, що ми вже чуємо: дохідна частина бюджету, яка стоїть на 2020 рік, там є і приватизація, яка, на жаль, чомусь 5 років не спрацьовує, питання - як буде спрацьовувати, там є інші дохідні статті, які не факт, що будуть виконуватися. Тому моя думка і пропозиція: давайте все ж таки програми, які реально будуть доступні для аграріїв, вони будуть першочерговими.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які ще виступи є з депутатів?

Дивіться, я, по-перше, як ви знаєте всі, ніколи раніше не був депутатом і дивився на це зі сторони. Але будь-яка людина зі сторони бачила процент використання цих державних програм. І те, що ви обговорювали на підкомітеті, я вдячний всім, те, що врахували, де програми були ефективні і де неефективні. І, в принципі, ні одна з тих програм суттєвих, які діють і в цей... і цього року, виходячи з об'ємів фактичних фінансувань, які відбувалися протягом цього року і минулого року, на мій погляд особистий, по-російськи, не ущемлена. Тому прошу також це взяти до уваги.

Які ще виступи від членів комітету? Артем Чорноморов.

Іринка, ви обов'язково виступите сьогодні, але тільки дайте депутату спочатку поговорити.

 

ЧОРНОМОРОВ А.О. Вадим Євгенович, Сергій Петрович, як ви знаєте, на засіданні підкомітету ми прийшли до тої такої думки, що всі ці дотації, які державної підтримки ми врахували, воно було основна мета – на збереження робочих місць в цих галузях. Вони були  опосередковані  тим економічним фактором, на який ми  зсилалися, на те, що було вибрано з минулих років.  І тому я вважаю, що дуже  доцільно буде наголошувати, що ці дотації, які ми зараз внесли, вони саме на збереження. Тому що, як ви знаєте, і це правда, вони, дійсно, не  повністю  вибираються  людьми.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я просто хочу підкреслити (да, Вадим Євгенович, зараз вам), що насправді дискусія була, і я вдячний всім, незалежно від, в принципі, фракцій, вона  була по суті, вона була зв'язана з  цифрами, вона була з конкретними фактами, з конкретними ситуаціями, потребами, які доносились кожному  депутату від бізнесу, від  асоціації і так далі, і так далі. І це, дійсно, так, і я думаю, що  всі це  підтвердять. 

Да,  Вадим Євгенович.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Миколо Тарасовичу, я хочу, по-перше, ще раз   щиро подякувати всім  членам підкомітету. Але  я хочу, щоб ви почули  те, що говоримо ми з Сергієм Петровичем: основна програма, яка має залишитись,  це по тих галузях підтримки, які ви тільки що  назвали: фермерство, полив,  тваринництво і так далі, відшкодування вартості і так далі, сади, теплиці – це основні програми, їх надо залишити як розподіл цих 4,4 мільярди.

Якщо уряд  домовився… ой, якщо Міністерство  економічного розвитку домовилось з Міністерством фінансів і будуть ці 4  мільярди, то  вони підуть по тих програмах, які вони запропонували изначально: на ринок землі і  так далі. Але Сергій Петрович вірно зауважив: у нас буде 8,4, якщо в нормальному розкладі, коштів, але половина не буде  фізично використана, тому що по тих законах, які  сьогодні пропонуються по ринку  землі, вони не  зможуть ефективно їх використовувати, не зможуть взагалі використовувати, бо там є 60 відсотків на аукціон, на  підготовку технічної…

 

_______________. 60 днів.

 

ІВЧЕНКО В.Є. … 60 днів  на аукціон, на підготовку технічної документації і так далі. Почуйте: ми за те, щоб  ці програми були, але вони мають бути основними.  А якщо будуть інші кошти, ми будемо говорити про програми відшкодування  по інших галузях.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Тому давайте проголосуємо ті  програми, які  ви сказали, на підкомітеті які ми прийняли одноголосно, як основні, як розподіл 4,4 мільярда. Тоді що ми зможемо зробити? Скажемо у  Комітет бюджетний, які правки підтримати, і це піде у висновок комітету, тому що те, що ви зараз пропонуєте, мається на увазі - залишити стару програму, а звернутися, це не буде рішення, на жаль, комітету Верховної Ради.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, ви коли звертаєтесь, це що, ви пропонуєте? Маєте на увазі, що, можна сказати, те, що ми пропонуємо, тому що підкомітет був спільний і ви в ньому приймали… за що, я думаю, вся громадськість вам вдячна, дуже активну участь. Це перший момент.

Другий. А є представники Мінфіну? Немає? Є? Пробачте, як вас звати?

 

НАВРАТА А.І. Артем Наврата.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пане Артем, скажіть, а ви можете до п'ятниці показати нам прорахунки по держпідтримці, які закладалися, 4,4 на здешевлення кредитів?

 

НАВРАТА А.І. Розрахунки щодо цієї підтримки...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

НАВРАТА А.І. ... ми отримуємо від головного розпорядника коштів – Мінекономрозвитку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, добре. У мене тоді прохання до Мінекономрозвитку: можна на п'ятницю буде показати, оскільки строки зжаті, ми сьогодні тоді винесемо на голосування підтримку цього, щоб пропрацював підкомітет на п'ятницю. І в п'ятницю також пройдемося, які алгоритми закладені в підтримку по 4,4.

 

_______________. Так, ці розрахунки є доступні, ми їх сьогодні передамо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре. Тоді у мене пропозиція: підтримати рішення, яке роздане всім депутатам, а також в п'ятницю заслухати представників Мінекономіки, а також представників Мінфіну щодо алгоритмів прорахунків, а також використання 4,4. І тоді ми ще раз обговоримо це питання в частині 4,4 - те, що говорить Вадим Євгенович. Це по здешевленню кредитів, пов'язаних з викупом земель.

 

_______________. Доповнення можна?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз. Зараз, Ірино, ну, зараз.

Вадим Євгенович, ви щось хочете сказати?

 

ІВЧЕНКО В.Є. Зрозумів, що ви пропонуєте нам підтримати просто звернення в Мінфін, щоб вони виділили кошти, а не працювати з бюджетом, який ми будемо розглядати в п'ятницю, в тому числі і по аграрній підтримці? Я так зрозумів.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, ні, я... Стоп! Артем, яке формулювання, яке рішення прийнято підкомітетом, скажіть?

 

ЧОРНОМОРОВ А.О. Підкомітетом було вирішено, що, по-перше, ми надаємо повні розрахунки і актуальність цих грошей держпідтримки до 4 мільярдів 400 мільйонів, в тому числі, якщо Мінекономіки буде вирішувати, що ці кошти, може, недоцільні, то вони переграють. Але ми зараз даємо рішення, загальну суму - 8 мільярдів 400 мільйонів.

 

_______________. Куди рішення?

 

ЧОРНОМОРОВ А.О. В Мінекономіки і….

 

ЮРЧИШИН П.В. Вони не можуть дати рішення. Ви дасте пропозицію   сьогодні бюджетному комітету. Потрібно сьогодні розмежувати: 4,4 – по програмних і 4 на ……. землі. Якщо ми разом об'єднаємо, ми не отримаємо, ми не отримаємо ці кошти. Ну, навіщо багато говорити?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да, дивіться… Петро Васильович, дякую.

Тоді у мене пропозиція. Зробити спільне рішення комітету до бюджетного комітету, до Мінфіну і Мінекономіки, що позиція аграрного комітету, що розподіл 4 мільярдів згідно рішення підкомітету… Тут чотири і чотири чи чотири? Чотири. А чотири і чотири – це додатково в рамках вісім і чотири.

 

ЮРЧИШИН П.В. Так.

 

ПАЛАМАР І.О. Так. Так, доповнення можна ще?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зараз-зараз, Ірино, секунду. Є хтось з членів комітету, хто ще хоче прокоментувати це? Ірино.

 

ПАЛАМАР І.О. Да, дякую.

Ну, по-перше, мені за вас соромно. Ви вже мене два рази назвали Іринка, а я представляю народ Україна, ви – слуги України, маєте служити народу України.

Тому, дивіться, ви забули про дотацію фізосіб за молодняк. Чому забули про тих людей, які живуть в селі? Це перше.

Друге. Забули про дотацію підприємств, які утримують корів.

І третє. Ви забули про дотацію на вартість закупки племмолодняку.

І ще одне питання, ще одне питання. До мене надходять десятки листів. Микола Тарасович, хочу попросити вас про те, що комісія… комісія в аграрному… комісія не збирається і людям не виплачують дотації, які мають виплатити за 2019 рік. Тому прошу комітет взяти це питання – стан використання державної підтримки за 2019 рік – на контроль. Та включити як окреме питання в порядок денний наступного засідання комітету, куди запросити керівництво Мінекономіки, щоб пояснило, чому  відбувається затримка виплат державної сільськогосподарської підтримки суб'єктам, які подали  необхідні документи. Це, до речі, те, що  ви казали, що використання тільки  30 відсотків. Якщо вони зберуть комісію, то  використання збільшиться.

І також прошу  попередньо направити звернення від комітету до Рахункової палати України, що здійснює  контроль за використанням коштів Державного  бюджету, з проханням  провести перевірку, чому чиновники Мінекономіки затягують із  проведенням виплат до державної програми підтримки в АПК.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Як вас називати? Я просто…

 

ПАЛАМАР І.О. Якщо ви не читаєте літератури, преси, ну, я вам можу представитись. Мене звати Ірина Паламар, я голова  Асоціації тваринників.  Асоціація, яка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Я зрозумів. Ірина, я вас можу називати…

 

ПАЛАМАР І.О. … об'єднує  практично всіх виробників.  Якщо... я вам можу  дати інформацію…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, дивіться, я без ніяких додаткових думок, як до вас звертатися?

 

ПАЛАМАР І.О. Вересень скоро, потрібно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ірина - вас називати?

 

ПАЛАМАР І.О. Можете  Ірина, пані Ірина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре.

 

ПАЛАМАР І.О.  Так, я ж не називаю вас "Коленька".

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Ірино.

Прошу. Так, Петро Васильович.

 

ЮРЧИШИН П.В. Пані Паламар, я  просив вас, щоб ви все-таки розрізнили слово "дотація" і  "відшкодування" в  частині витрат  для закупівлі нетелів, яка ця програма на сьогоднішній день  діє. Я не розумію, де  ви таку інформацію  взяли, а вона сьогодні діє.

Друге питання. Це  відшкодування щодо  будівництва елеваторів і  тваринницьких приміщень, це питання зовсім інше. Ну, я думаю, що  на сьогоднішній день  міністерство  в особі Тараса Висоцького  у цьому  питанні вже  розібралися  і найближчим часом  воно буде діяти.  Давайте ми кожний раз не  будемо  людей заводити в заблуду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Секунду, дивіться я вас  називаю рівно так, як  ви представлялися по телефону, коли ви мені дзвонили. Це перше зауваження.

 

ПАЛАМАР І.О. Це ваші  фантазії, вибачте.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Другий момент, дивіться, по-першому питанню, наскільки я знаю, те, що ви сказали, все відображено.

По другому питанню. Нам необов'язково формулювати запит, Мінекономіки є тут, і ми можемо зараз їх запитати, що є з цією програмою цього року.

Тарас, прокоментуйте, будь ласка.

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. Власне, я хочу ще раз підтвердити, що в запропонованій пропозиції підкомітету, де 2,5 мільярди гривень, є по племінній справі, є виплати на голову ОСГ і є всі інші програми, просто вони йдуть як підпрограми, це не є окрема стаття бюджету. В бюджеті є підтримка тваринництва. Он Вадим Євгенович може підтвердити: все там враховано.

Тепер щодо цього року. Не відбулися засідання трьох комісій – це тваринницькі комплекси, елеватори і садівництво, вересневі. Якщо ми говоримо про виплату на голову особистим селянським господарствам, все в штатному режимі, техніка – все в штатному режимі, племінне – все в штатному режимі. Ці комісії… документи приймаються і надалі, і попередньо прийняті, до 1 грудня будуть прийматися. Ми чекаємо зміни до Закону України про Державний бюджет на 2019 рік, де ці програми будуть закріплені за Мінекономіки. Тоді Мінекономіки матиме повноваження формування комісії, розгляду і виплати. Я ще раз повторю, очікувано в кінці жовтня мали би прийняті бути зміни. Ми адаптуємо нормативну базу,  …. комісії, документи приймаються до 1 грудня, в грудні оперативно всі засідають, і мають відбутися виплати. Наразі Мінекономіки не має повноважень по формуванню комісій і розгляду даних програм.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які ще питання? Вадим Євгенович?

Тоді ставлю на голосування, давайте правильно сформулюємо, щоб... разом, щоб не було помилок. Позиція комітету наступна6 підтримати рішення підкомітету щодо розподілу 4,4 мільярда відповідно... 4, пробачте, відповідно до тих пропозицій, які затверджені підкомітетом в рамках 8,4, які, згідно законодавства, один процент повинні виділятися на аграрну галузь з державного бюджету.

Хто – за, прошу проголосувати.

 

_______________. Можна з мотивів?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Після голосування?

 

ІВЧЕНКО В.Є. З мотивів. В рамках 8,4.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я ж казав, Вадиме Євгеновичу.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Якщо буде 4,4 залишиться, у нас будуть основні програми чи відшкодування на купівлю землі. Оці питання мають бути зрозумілі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадиме Євгеновичу, дивіться, у нас з вами у всіх тут одинакові задачі. Дивіться, ми в п'ятницю подивимося алгоритм цієї історії і ще раз звернемося в питанні 4,4 по здешевленню кредитів.

Хто – за, прошу підтримати. Ще раз. Секретаріат прошу підрахувати. Хто – проти? Утримався? Одноголосно.

У мене, з вашого дозволу, два коротких звернення, які вже давно є в нашому комітеті, які прошу швидко розглянути, щоб ми перейшли до основного питання порядку денного.

Перше. Щоб всі могли спланувати роботу на листопад прохання, пропозиція провести два засідання в такі дати. Пане Микола, можете озвучити час і дати?

 

_______________ Мова йшла, що 30 жовтня, середа пленарна з 15 години і 6 листопада 10 ранку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. У нас 30 жовтня пленарне засідання тільки до обіду, тому пропозиція на 3 годину. 6-го у нас немає засідань, це тиждень роботи в комітетах. Тому пропозиція на 10 годину. Є інші пропозиції?

Прошу підтримати та проголосувати. Хто – за? Проти? Утримались? Одноголосно.

Ще одне коротке питання. У нас є звернення народного депутата України Скічка Олександра Олександровича щодо незаконного захоплення ТОВ "СИЛІКАТ-1" земельних ділянок селян-власників паїв та неналежного проведення досудового розслідування слідчими Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області кримінального правопорушення за фактом підроблення договорів оренди земельних ділянок.

Секретаріат розбирався з цим питанням? Матеріали надані? Хто? Дивіться, воно вже 2 тижні там відкладалось. Є у когось заперечення або побажання, або ще якісь питання по цьому зверненню?

 

_______________. В пропозиціях розісланих було звернутися до Генерального прокурора Рябошапки та голови Національної поліції України.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Це от якраз Генеральна і розбереться. Хто… Якщо нема заперечень, прошу підтримати і проголосувати.

Хто – за? Хто – утримався? Хто – проти? Одноголосно.

Переходимо до основного питання порядку денного нашого – це розгляд законопроектів, пов'язаних з обігом землі. Всього зареєстровано 1 кабмінівський і 10 альтернативних, всього відповідно 11 законопроектів. Ми сьогодні починаємо їх розгляд в комітеті.

Пропоную наступну процедуру: виступ авторів, питання до авторів і відповіді авторів, обговорення. Після цього переходимо до другого питання, до другого по черговості реєстрації на сайті Верховної Ради, відповідно в Апараті Верховної Ради перед тим.

Пропоную встановити такий регламент. Ще раз кажу, питання дуже важливі. Якщо ми побачимо, що по деяких законопроектах нам треба більше часу, я перший підніму питання, щоб ми цей розгляд продовжували. Але все рівно регламент нам треба встановити. Виступ авторів – до 3 хвилин, питання до авторів – до 1 хвилини, відповіді – до 1 хвилини, обговорення по законопроекту – до 20 хвилин. І якщо ми бачимо, що ми не встигаємо, вертаємося ще раз до питання, скільки нам часу для цього потрібно.

Хто – за, прошу підтримати. Хто – проти? Утримались? Одноголосно.

Перший законопроект у нас – це 2178, поданий Кабінетом Міністрів. Доповідач – Тарас Висоцький.

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. Дякую.

Доброго дня ще раз всім присутнім! 25 вересня уряд України подав законопроект 2178. Він врегульовує наступні напрямки: перше, і головне, всі напрямки головні, він скасовує дію, 18-річну дію мораторію на продаж, на обіг земель сільськогосподарського призначення;  друге – він пропонує запровадити вступ можливості обігу земель сільськогосподарського призначення з 1 жовтня 2020 року. Два моменти.

Для того, щоб було достатньо часу  прийняти і імплементувати всі необхідні зміни для якісного функціонування, в тому числі наповнення Державного земельного кадастру, є доручення Прем'єр-міністра, ми рухаємося згідно плану, він буде наповнений по державних землях до 1 серпня 2020 року, і в тому числі не буде розірвано технологічний цикл в рослинництві.

Третій напрямок визначає перелік осіб, які матимуть право на купівлю земель сільськогосподарського призначення, а саме: громадяни України; юридичні особи, зареєстровані згідно законодавства України; територіальні громади; держава.

Наступний напрямок визначає запровадження системи моніторингу, реєстрації цін та відкритої системи інформування щодо купівлі і продажу земель сільськогосподарського призначення. Врегульовуються питання концентрації, можливості набувати у власність особами земель сільськогосподарського призначення, а саме пропонується два обмеження: не більше 15 відсотків в межах області та не більше 0,5 відсотка в межах країни.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Колеги! Шановні! Дивіться, у всіх буде можливість висловитися. Маємо елементарну повагу один до одного.

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. Наступний напрямок.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, дякую, що ви дуже толерантно, ми дійсно це цінуємо. Всі будуть мати слово, в тому числі і фермери.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Само собою. Дивіться, зараз всі будуть мати висловитись, всі, все, що хочеться сказати, все, що накипіло, не накипіло і так далі. Будь ласка, всі будуть мати слово висловитись.

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. Наступний напрямок: купівля земель сільськогосподарського призначення, набуття у власність підпадає під дію Закону "Про санкції", відповідно є обмеження по країні-агресору.

З точки зору основних блоків я коротко доповів. Дякую. І готовий відповісти на запитання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Дивіться, в нас сьогодні багато обговорення, всі висловляться. Перші зададуть депутати-члени комітету. Другі – депутати - не члени комітету. Потім всі представники громадськості. Юлія Володимирівна, при всій повазі, Вадим Євгенович член комітету, тому він перший буде.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Я прошу передати слово Юлії Володимирівні. 

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дякую дуже.

Шановні друзі, я хочу запитати: уряд і більшість в комітеті у члени команди Президента? Ви член команди Президента?

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. Я працюю для українців і для української держави.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви члени команди Президента чи ні?  

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. Я є заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

 

_______________. (Не чути)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Тобто ви не член команди?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Володимирівно, всі ми члени команди Президента. Відповідаю.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Прекрасно. Якщо ви члени команди Президента, я хочу запитати: ви читали його передвиборчу програму? У передвиборчій програмі пана Зеленського написано одним з перших пунктів в його програмі, дослівно: "Народ України буде формувати основні завдання для влади через референдум. Ключові питання життя народу будуть розглядатися тільки на референдумі".

Я хочу запитати. Скажіть, будь ласка, питання продажу 72 відсотків території України – це не просто питання сільськогосподарської землі, це питання незалежності, суверенітету, це реально питання життя народу, існування країни. Скажіть, будь ласка, якщо ви члени команди Президента, чому ви спочатку не проводите референдум, а потім взагалі не ставите на обговорення питання продажу землі?

Ви знаєте, що проведене прекрасне соціологічне опитування команди "Рейтинг", де на питання: "Як ви ставитеся до запровадження продажу сільськогосподарського призначення?" 73 відсотки українців сказали – ні. Що ви хочете? Ви хочете за спиною всього народу прийняти тишком-нишком у парламенті питання продажу сільськогосподарської землі, в тому числі іноземцям, і ви хочете потім народу пред'явити цей закон і практично кинути всю країну у війну за кожен сантиметр землі?

Я просто хочу зараз попросити вас, по-перше, дати відповідь на питання: ви будете проводити, ініціювати проведення референдуму чи ні? Це перше питання.

І друге питання до пана Миколи Тарасовича Сольського, до голови комітету: будь ласка, поставте на голосування перше питання – проведення референдуму. І комітет може вийти з рекомендацією провести референдум. І якщо комітет проголосує за це, то немає змісту обговорювати 11 законопроектів, а треба просто нормально провести референдум. (Оплески) Це є перше. Це є перше. І я прошу поставити це на голосування, якщо є хоч крапля демократії у новообраної влади.

І, до речі, я хочу вам сказати, що за опитуванням компанії "Рейтинг" за проведення референдуму…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Володимирівно, регламент.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Вибачте, будь ласка, питання достатньо важливе. 74 відсотки, за  опитуваннями, хочуть референдуму на цю  тему.   І, крім того,  75 відсотків хочуть на референдумі проголосувати  проти продажу сільськогосподарської землі. Можете ви допустити таке право взагалі, будь-якої влади,  з будь-якою назвою, волюнтаристськи, без  волі  народу вирішувати  це питання? Це перше в мене  запитання.

І друге запитання. Скажіть, будь ласка… Хто про регламент говорить, покажіть, будь ласка, цих  представників…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна!

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Я хочу подивитися  на вас в упор.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дивіться, як і будь-хто дасть вам договорити, але регламент є регламентом.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Не буду з вами говорити.

У мене наступне питання. Ви слухаєте прес-конференції Президента? Якщо ви слухаєте прес-конференції Президента, то цей же  марафон, 18 годин країна, затамувавши подих, не просто так дивилася, там Президент сказав, що  той закон, який ви доповідаєте, цитую: "недопустимо вносити  до парламенту". Він навіть не знає, що він вже внесений.

І тому, якщо ви  - команда Президента, відкличте цей законопроект і  не ганьбіться, його не можна розглядати,  його не можна виносити  у Верховну Раду. Відкличте, проведіть референдум, а потім вже  піднімайте питання разом з  аграріями, в якому порядку взагалі підходити до питання землі. От два  питання у мене, будь ласка. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Добре, Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Чи готові  ви провести референдум і поставити на голосування?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Давайте я вам відповім.    

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. І друге: відкликати  цей  законопроект і поставити в комітеті на голосування питання повернення  цього законопроекту  уряду? (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юлія Володимирівна.

Дивіться, ви краще мене знаєте, тому що значно більше  в парламенті, ми сьогодні будемо  розглядати різні законопроекти, в тому числі, де є  питання референдуму. Не тільки  у вашому законопроектів це є, а й  в інших законопроектах, і всі парламентарі мають бажання  висловитися по всіх законопроектах. Ми будемо всі один  одному задавати питання, в тому числі як ви  мені, так само я і  вам можу задати питання, по законопроектах, які є авторства. Ми не можемо  поставити це на голосування при розгляді  кабмінівського  законопроекту…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, якщо комітет підтримає ваш законопроект, це означає, що він підтримав питання референдуму. Саме так. І ви процедуру краще мене знаєте, Юліє Володимирівно. Ну, ви ж знаєте краще мене процедуру.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Саме тому, що я знаю процедуру, спочатку треба поставити на голосування про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. От якщо ви знаєте краще мене… (Не чути)

Юліє Володимирівно, якщо ви знаєте краще мене процедуру, то ви знаєте, що комітет може відхилити кабмінівський законопроект, правильно? Так от давайте слухати один одного. Може, так і буде, а може, і не буде, у нас тут 30 чоловік, в тому числі депутати з вашої фракції.

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Пане Тарасе, дивіться, всі… Колеги, ну, ми не зможемо так нічого обговорити. Дивіться, хтось з вас, хто хоче, ніхто не буде мати обмеження задати питання.

 

_______________. Так він не відповідає, що….

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тому що ви його перебиваєте. От ви конкретно його два рази вже перебили, і в тому числі і мене. Не тому, що я не хочу, щоб мене перебивали…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас!

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М.  Юліє Володимирівно, ініціювання референдуму не входить у повноваження Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. І ви це знаєте. Я готовий відповідати на ваші запитання по суті законопроекту 2178. Будь ласка, запитуйте. (Не чути) Юліє Володимирівно. я готовий відповідати по суті законопроекту 2178. Все. (Шум у залі)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадиме Євгеновичу, питання. Ви тягнули руки, питання у вас.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ні, так відповіді немає.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Дякую.

Тут, колеги, в чому тут суть. Президент говорить одне. Якщо уряд – це команда Президента, він спокійно сьогодні може заявити про відкликання законопроекту, а це означає: ніякі інші альтернативні розглядатися не мають права. Тому це було питання: чи відкликаєте ви згідного того, що сказав Президент, чи ні? Ви дали відповідь: ні. У нас будуть інші питання до Президента тепер: чому його команда не відкликала законопроект?

І друге. Поясніть, будь ласка, всій країні, оце не вперше я чую цифри, всій країні, аграріям, представникам громадськості, звідки взагалі ви взяли 0,5 відсотків в країні? Двісті тринадцять тисяч гектарів - в якій голові це з'явилося, от поясніть? Чому не 20, чому не 2, чому не 200? В якій голові і хто відповідальний за цю цифру, і який аргумент? Це перше.

Друге. Це третє вже буде питання, третє питання. Покажіть мені хоч одну країну в світі, хоч одну, яка відразу допустила іноземців і дала їм можливість купувати землю, хоч одну, ті, які починали обіг землі, будь-яку країну покажіть, відразу де включилися іноземці.

І третє, і третє...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович!

 

ІВЧЕНКО В.Є. Скажіть, будь ласка, яким чином ваша... ...територію Криму і Донбасу.

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. Відповідаю на ваші запитання. Ви самі знаєте, що рішення про подання і відкликання не приймаються усними заявами, не озвучуються усно. Тепер ви задали конкретні запитання, за що я вам вдячний.

Коли ми говоримо про два показники: 15 відсотків і піввідсотка, - ми, подаючи законопроект, виходили з того, що в нинішньому стані аграрний сектор, де працюють десятки тисяч суб'єктів, є успішним і треба як мінімум зберегти чинну ситуацію і запровадити всі умови для розвитку. Відповідно, дивлячись на структуру користування в розрізі областей, ми дійсно, і тут ми погоджуємося, що треба знизити, говорячи про область, взяли область, яка є найменша з точки зору кількості сільськогосподарських земель, і подивилися там концентрацію, це Закарпатська. Погоджуємося, що в національному форматі це може бути понижено до 7-8 відсотків легко, з точки зору збереження інших структур. (Шум у залі)

Ні, я пояснюю ще раз... Почекайте! Давайте ще раз, розказую. Взяли всі області, Закарпатська область є теж областю України, подивилися землекористування, і побачили, що максимальна присутність в межах області чинних суб'єктів господарювання є 15 відсотків. Якщо взяти середнє по Україні, це 8 відсотків, а оскільки була ціль зберегти всі формати, взяли максимальний показник, не "зі стелі", а з розрахунку. Якщо ми... В мене обмежений час на відповіді?

 

_______________. Може, одразу список оголосите, хто буде власниками землі, чи що? (Оплески)

 Це ж 170 людей. Оголосіть! (Шум у залі)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви просто хочете легалізувати агрохолдинги, які сьогодні належать іноземцям, 7 мільйонів гектарів землі.

 

_______________. Вони легалізують статус-кво, який є на сьогодні. Вони його хочуть легалізувати… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Колеги! Колеги, всі можуть задавати питання в порядку черги.

 

_______________. (Не чути)

 

_______________. Уважаемые гости! Уважаемые гости, я очень прошу, пожалуйста, давайте придерживаться уважения друг к другу и соблюдать… (Шум у залі)

 

_______________. Зберігайте спокій і порядок, будь ласка! Є ведучий комітету, і хай він надає слово. Ми друг друга не почуємо тоді взагалі. Не перетворюйте засідання комітету на базар, будь ласка! (Шум у залі)

 Ви ще не чули мою позицію, мій законопроект. Тому не треба навішувати ярликів, добре? Поважайте всі, будь ласка, спокій і порядок.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Євгеній, дуже дякую. Дякую всім.

Ще раз відповідаю на питання, і Вадим Євгенович прекрасно знає на нього насправді відповідь, що зняття основного не знімає альтернативний з порядку денного. Це перше питання. (Загальна дискусія)

Я вам відповів на це питання. Дивіться, так, дивіться, ті, хто найбільше задає питання. Крім вас, є багато інших людей, не всі хлопають. Будь ласка,  ми почуємо всіх. Почуємо всіх. (Шум у залі) Чудесно! Зараз зачитаємо... в тому числі зачитаємо рішення віче. Які ще питання?

 

ІВЧЕНКО В.Є. Іноземці, я запитав, скажіть хоч одну країну, яка розпочинала обіг землі в свої роки, де вони відразу допустили іноземців. Скажіть приклад. І звідки ви взяли таку норму?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна одне питання, Вадим Євгенович, я бачу, ви спеціаліст. Я ні в якому випадку нікого зараз не захищаю, ми будемо слухати всі законопроекти. В мене таке питання, скажіть: підприємства, засновані іноземцями, зараз в Україні можуть мати у власності с/г землю? Це перший…

 

_______________. Оренда…

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Стоп! Стоп! Стоп! Стоп! Микола Іванович, стоп! Я розумію, що ви можете багато чого сказати. Перше питання, раз у нас дискусія.

Друге питання: чи мають вони вже у власності?

(Шум у залі)

 

_______________. Вчіть Конституцію! Що ж ви приймаєте закон і не знаєте…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Вадим Євгенович.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Микола Тарасович, коли ми починаємо говорити професійно, так, спочатку потрібно подивитися на цей тіньовий ринок, який існує, і давайте його врегульовувати.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ні, припинити його існування, я не легалізувати.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Ми за те, щоб врегулювати більшість питань. Ви знаєте, що є прогалина: землі ОСГ дійсно продаються. Ці землі ОСГ через корупційні різні схеми Держгеокадастру, і про це буде говорити Юлія Володимирівна, з 14-го по 20-й рік масово продавалися Держгеокадастром типа через атошників комусь. І ,повірте, головне - провести аудит, подивитися, хто сьогодні власник, хто на корупційній основі взяв ці землі, хто не сплатив податки в державу, а, вибачте, зробив псевдофермерів і так далі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А можна питання? А чому…

 

ІВЧЕНКО В.Є. Так ось, так, землі ОСГ сьогодні можуть в тому числі купляти. Так давайте з вами працювати над тим, щоб не мали можливість іноземці, в тому числі які зареєстровані як юрособи, покупати…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, давайте, якщо ми говоримо…

 

ІВЧЕНКО В.Є. Я ж даю відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Регламент закінчився.

 

ІВЧЕНКО В.Є. … покупати землі ОСГ.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, дивіться…

 

ІВЧЕНКО В.Є. Давайте над цим працювати і врегульовувати тіньовий ринок, який існує в країні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Дивіться, в мене… Вадим Євгенович… Вадим Євгенович, дивіться… Вадим Євгенович… Абсолютно підтримую. В мене тільки одне питання… Абсолютно підтримую те, що ви кажете, у мене тільки одне питання: де  за 20 років аудит і все решта? Де за 20 років аудит?

 

ІВЧЕНКО В.Є.  Я, Миколо Тарасовичу, дам вам відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Заблоцький Мар'ян.

 

ІВЧЕНКО В.Є.  … ініціатив, які дають  депутати, наприклад, от у минулому скликанні  ми прийняли аж два  земельних законопроекти, тому  що не  було бажання врегульовувати земельні відносини, аж два, тому  вони і залишилися законопроектами, давайте їх піднімати і давайте відпрацьовувати.

 

ЗАБЛОЦЬКИЙ М.Б Так, дякую, пане  голово, за можливість поставити  питання.  У мене питання, власне, по  самому законопроекту урядовому. Пане Тарасе, як  ви знаєте, це вже другий раз, що уряд подає  законопроект, який скасовує мораторій на  продаж земель сільськогосподарського  призначення. Мене  цікавить, чи вивчали досвід  попереднього законопроекту? Зокрема, у 2008 році урядом Юлії Тимошенко був поданий законопроект, який  скасовує мораторій на  землю сільськогосподарського призначення. У даному законопроекті не були  встановлені жодні обмеження,  на відміну від законопроекту, що ви подали, стосовно площі, яку можна мати  у власності.

Також даним законопроектом дозволялося напряму власність на сільськогосподарську  землю іноземцям, навіть  іноземним державам, можете, будь ласка, підказати, чому уряд в цьому випадку, а не як у  2008 році, відмовився від  даного підходу і не пропонував  настільки вже ж ліберальну модель? Дякую.

 

ІВЧЕНКО В.Є. Миколо Тарасовичу, скажіть, будь ласка, кого  представляє цей народний депутат? Скажіть, будь ласка: "Слуга народу",  корпорація …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим  Євгенович….

(Шум у залі)

 

ІВЧЕНКО В.Є Як наші аграрії відносять до пана …. , послухайте їх.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадиме Євгеновичу.!

 

ВИСОЦЬКИЙ Т.М. В основу законопроекту лягли три основні  принципи. Це перше: що  має бути надане право  вільного розпорядження власникам земельних ділянок своїм майном. Друге: мають  бути створені  умови для  того, щоб була справедлива  ціна  за це розпорядження. І третє:  має бути збережена чинна структура, яка показала себе успішною, і закладені підвалини розвитку. Враховуючи, якраз щоб виконати 3 пункт, не було враховано максимально ліберальні постулати законопроекту 2008 року щодо вільного, без обмеженого доступу іноземцям, іноземним державам, іншим агентам при купівлі земель.

Дякую.

(Шум у залі)

 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, колеги, ну, між собою хоч не цей…

Юліє Володимирівно, Юліє Володимирівно. Юлія Володимирівна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дорогі друзі, знаєте, у мене склалося враження, що ми один український народ, одна українська нація стоїмо по різні сторони барикад. Для того, щоб не було таких речей, треба просто взяти і подивитися серйозну аналітичну роботу, яку зробили наші українські науковці, які проаналізували в усьому світі, як країни поводяться з землею. І немає жодної країни, яка б без колосальних перешкод, без безлічі процедур в підсумку не віддавали землю тільки своїм фермерам або середнім і малим сільгоспвиробникам. І вони, наші науковці, представили прекрасний звіт про те, що зараз у світі відбувається така навала, яка називається лендбандінг, тобто спеціально створені великі корпорації, які цілими країнами по суті скуповують землю. І 56 країн, а про це сказали наші науковці, малорозвинутих, неінтелектуальних, корумпованих з дебільним керівництвом продали свої землі. 56 країн! І тепер не знають, як їх назад повернути. І це оголошено лендбандінгом у світі, тому що у світі такі самі аналітичні підсумки зроблені. Що таке лендбандінг? Це бандитське пограбування земель конкретних держав. Зараз Україна із-за недосвідченості і абсолютного невігластва людей, які приймають такі рішення, а в тому числі на користь транснаціональних корпорацій, які вже володіють в оренді через емфітевзис і тіньову купівлю 7 мільйонами гектарів землі, хочуть Україну перетворити в об'єкт такого рейдерського захоплення.

Я хочу звернутися до всіх аграріїв: або ми зараз відстоїмо землю, і тоді земля буде українська, або якщо зараз ми дамо їм за спиною українського народу це провести, це буде означати, що України немає: сіл немає, фермерства немає, середнього сільгоспвиробництва немає. Дорогі друзі… (Шум у залі)

Дорогі друзі, я знаю… Я знаю, що зараз грантові структури… (Шум у залі) грантові структури і наші, наші в тому числі… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, колеги! Юлія Володимирівна, хвилинку, хвилинку! Колеги, колеги! Стоп!

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу сказати, що куплені…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, Юлія Володимирівна, секунду. Я зараз продовжу слово, хвилинку. Колеги, будь ласка, не перебивайте. У вас є прихильники, у будь-якого з людей, які тут говорять: Юлії Володимирівни, інших людей. Не перебивайте один одного, всіх почуєте.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я хочу зараз чітко сказати, що продаж землі на тих умовах, в тому вигляді, з тими параметрами, який хоче зробити ця влада, недопустимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, регламент.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Якщо вони зараз нас обведуть навколо пальця і проведуть будь-який закон з продажу землі, ми залишимося як країна без землі, а всі інші – без місць роботи і без можливості взагалі мати майбутнє.

Тому моя пропозиція дуже проста: зараз поставте на голосування в комітеті питання повернення цього законопроекту без розгляду і не проводити розгляд взагалі будь-яких законопроектів до проведення всеукраїнського референдуму про продаж сільськогосподарської землі. Поки ви не отримаєте відповідь народу, не посягайте на святе – на землю!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які ще питання є у депутатів?

 

_______________. Колеги, можна, я скажу…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ви обов'язково скажете в першу чергу.

Депутати з комітетів, Петро Васильович, ви будете зразу виступати? Ще й Оксана. Петро Васильович, потім – Оксана.

 

ЮРЧИШИН П.В. Шановні народні депутати, ви повинні зрозуміти одне, що сьогодні зареєстровано 8 законопроектів. Ми їх мусимо розглянути.  Але це не говорить про те, що комітет виносить рішення: земля продається. Комітет носить рекомендований характер. Ми сьогодні зібралися, ми... (Шум у залі)

 Шановні, сьогодні не буде, я так зрозумів жоден, жоден законопроект підтриманий, ми бистріше розглянемо і знімемо питання і напругу, і змінимо правила.

 

_______________. Знімайте вже, в чому проблема?

 

ЮРЧИШИН П.В. Та причому "знімати"? Ми розглянемо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Васильович, регламент. Оксана.

 

САВЧУК О.В. Оксана Савчук, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". Івано-Франківськ. Дивіться, шановні колеги і всі присутні, насправді, дійсно, комітет має повноваження зараз не розглядати жоден законопроект, і це правда. В зв'язку із чим не розглядати? У зв'язку з тим, що дане питання є занадто дражливе для суспільства. Подивіться, як всі напружилися, сесії почали збиратися. В мене особисто тут зараз стоїть два звернення, які надіслали депутати сесій обласних рад і міських, які екстрено збиралися, до нас, до депутатів, які нам кажуть, щоби ми жодним чином зараз не приймали жоден законопроект, який стосується взагалі такого питання, як відкриття ринку землі. Тобто наразі це питання потрібно, власне, заморозити. Перше.

Друге. Якщо ми хочемо це розпочинати, треба починати спочатку вести якусь певну кампанію, треба взагалі інвентаризувати ці землі, які в нас землі є сільськогосподарського призначення, яка їх кількість. А, дійсно, чому 15 відсотків може одна людина приватизувати на межі області? Можливо, це буде 10 відсотків, можливо, 3, зрештою область області різниця. Ми це чудово розуміємо. Питання зараз, воно тільки збурює суспільство, абсолютно збурює, і зараз, в цей час невизначеності, який ми маємо, проблеми на сході, я би пропонувала суспільство не збурювати, комітету прийняти вольове рішення: не розглядати і повністю всі законопроекти відправити на це і зробити такий певний мораторій взагалі на це питання.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Оксана.

Зараз, зараз. Які ще? Є хтось з депутатів хоче щось сказати? Будь ласка.

(Не чути)

  

ГОЛОВУЮЧИЙ. Миколо Семеновичу… (Шум у залі)

Миколо Семеновичу…

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, дивіться, от крім вас, ще є 80 людей. Давайте ми їх теж почуємо. (Шум у залі)

 Так, стоп! Ну, я ж маю дати відповідь Миколі Семеновичу. Вам не цікаво, що Микола Семенович скаже. (Шум у залі)

 Миколо Семеновичу, з радістю приймаємо ваше запрошення. Я секретаріат прошу подивитися, який там у нас десь вільний, ми з'їздимо до вас. Дякую. (Шум у залі)

 

МАРТИШКО В.І. Валерій Мартишко, Згурівський район, якраз середнє господарство - 1 тисячу 300 гектарів. Звичайно, не рівні умови, ми стоїмо тут тісно, вам зараз, зараз вам комфортніше, але часи минаються. І я що хочу вас попросити, тут аграрії стоять із Переяславщини, із Яготинщини, що я попросить хочу: треба зняти напругу в суспільстві. Напруга наколюється дуже сильно, і сьогодні - це вже мітинг, це вже не комітет, - і сьогодні треба продовжити мораторій, щоб зняти напругу в суспільстві. (Оплески) Це перше.

Друге. Винести на референдум швиденько обговорення цього важливого питання. Чекайте! Одне питання: за продаж земель сільськогосподарського призначення. І якщо народ нам каже "Так", тоді ми сідаємо і обговорюємо 40 проектів чи 70 проектів, але це в тому випадку, коли народ підтримає. І ми "автоматом" голосуємо, ви голосуєте у Верховній Раді, що земля уже не належить українському народу, і її надра, коли хтось купить 200 тисяч гектарів, то хто пустить туди щось з землі добувати?

І наостанок. Колись це вже було. 100 років назад, так само були зміни у володінні землі. Тому для того, щоб зараз вам, маючи монобільшість, переламати через коліно, не провести референдум і запустити цей закон, вам треба позбутися нас, як позбулися колись моїх прадідів - священиків і землевласників, - кудись нас позбутися, бо ми не дамо продати Україну. (Оплески)

Тому референдум. І у мене рішення Бориспільської міської ради на продовження мораторію. Я передаю, хто у вас…

 

_______________. Не буде референдуму…

 

_______________. Пані Ірино, чекайте, дайте зачитати. Чекайте.

 

_______________. Маю проінформувати всіх учасників комітету аграрного, а також інших людей, які не можуть знати, тому що засоби масової інформації не зовсім доносять правдиву інформацію, що 14 числа відбулася досить велика, велика хода протестна за українську землю, яка мала основною метою не допустити відкритого ринку землі. Скільки там було десятків тисяч людей, не є суть важно. Головне, що це були люди, представники різних громадських і професійних організацій з різних регіонів України. Потім на сходах біля президентського палацу проголосували відповідний документ, який називається наказ-вимога. Преамбулу його я вам читати не буду, вона вам роздана усім, ви подивитесь. Я загострюю вашу увагу на основному, на рішенні. Я його зачитую.

Вимагаємо, щоб державні органи та посадовці негайно припинили дії, що загрожують національній безпеці українського народу та призводять до втрати національного багатства, а також упорядкували діяльність іноземних та вітчизняних суб'єктів аграрної діяльності з метою збереження наших загальнонародних прав власності та природні якості української землі.

Наказуємо:

Перше. Відкликати та анулювати усі законопроекти, постанови, розпорядження, які проти волі українського народу містять прямо чи завуальоване право придбання у власність земель іноземними резидентами, в тому числі особами з подвійними, потрійними і, Бог знає, скількома ще громадянствами.

Наступне. Право придбання у власність чи користування земель більше 300 гектарів в одні руки чи пов'язаним особам.

Третє. Які містять дискримінаційні положення для українських малих фермерів.

Друге. Припинити будь-які спроби та встановити в теперішній корумпованій… щоб встановити в теперішній корумпованій державі ринкові відносини з обігу земель, які призводять до втрати теперішніми та наступними поколіннями українців своєї території та життєвого простору для відновлення та розквіту нації.

Третє. Вважати, що привласнення Президентом Зеленським чи його більшістю у Верховній Раді і Кабінетом Міністрів України права верховної влади українського народу та самовільне розпорядження основним загальнонаціональним багатством є узурпацією влади та злочином. Попереджаємо, якщо  однопартійна  теперішня влада не виконає  волю українського  народу і не забезпечить  законодавчу чи адміністративну оборону непорушного права українського народу на землю,   то  вона  штовхатиме  народ до останнього засобу захисту  наших прав…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Регламент, будь ласка.

 

_______________.  Слухайте! Це є  Загальні засади  декларації з прав людини. Ви зараз робите те, що ви штовхаєте народ на повстання. Припиніть узурпацію влади! 

 

_______________. Я ще не казав нічого. (Оплески) 

Шановний  головуючий… Шановний головуючий, я  прошу  уваги, дуже прошу! (Оплески) Це не мітинг партії "Свобода"  - це комітет.

 

ГОЛОСИ ІЗ ЗАЛУ. Ні продажу землі!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. 

 

_______________. Все? Може, зараз нас почуєте, ні? Є альтернативні думки.

(Шум у залі)

 

_______________. Ви  взагалі вийдіть, хто  ви такий тут?

 

_______________. Народний  депутат сьомого скликання, що таке?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Євгеній! Колеги! (Шум у залі) Пане Ігорю!

 

_______________. Миколо Тарасовичу, будь ласка. або ми продовжимо комітет, або взагалі це треба закривати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ми з радістю послухаємо про  діяльність МінАПК  у 2014 році, готові навіть зараз. Хочете зараз? Я думаю, дуже багато аграріїв готові вам задати багато питань.

 

_______________. І дуже багато готові підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно! Євгеній!

 

_______________. Да, і дуже багато людей, які хочуть почути…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вас дуже прошу!

 

_______________. … і про ДПЗКУ, і про інші компанії. І як були офшорні платіжки в той час, і якого в аеропорту…

 

_______________. Дайте слово.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я прошу політиків не ховати… Дивіться, зараз виступите. Бути більш конструктивнішим. Всі ми знаємо дуже багато нюансів, і ви, пане Ігор, теж, при всій повазі до вас. Давайте спілкуватись конструктивно. (Шум у залі)

Є, дивіться, є багато ключових питань, і як вони відбувалися… (Шум у залі) І як вони відбувалися, знають навіть ті люди, які з вами хлопали.

 

_______________. Дайте, будь ласка, слово народному депутату! Що це за базар?!

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, спокійніше, спокійніше! (Шум у залі)

 

_______________. Та дайте відповідь послухати, потім будете казати щось.

 

_______________. Миколо Тарасовичу, я прошу слова, будь ласка. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, ще раз, ніхто в цьому залі, ні ми вам, ні один одному у формі усних наказів не можемо вести дискусію. Це перший момент. (Шум у залі)

Друге. Послухайте, послухайте! Хтось комусь закривав двері? (Шум у залі)

 

_______________. Шановні гості, шановні народні депутати, я прошу уваги! Я прошу уваги!

 

_______________. 20 років ми говоримо про продаж землі. (Шум у залі)

20 років ми чуємо за продаж землі. (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я вам так і сказав. Ні, я вам так і кажу. Ми не будемо давати відповідь на наказ, ми абсолютно конструктивно будемо розглядати всі питання, в тому числі вашу позицію і позицію інших людей. (Шум у залі)

 Чекайте, дивіться, от ви не чуєте навіть інших людей! Про що ви говорите про позицію всіх людей?! (Шум у залі)

 

_______________. Микола Тарасович! Микола Тарасович!  (Шум у залі)

 

_______________. Колеги, є... Дивіться, є...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Вадим Євгенович, дивіться, ми вас чули найбільше. Я, звісно, цю людину не знаю, може, вона "за", може, "проти", но мають говорити всі. Це правильно. (Шум у залі)

 

ІВЧЕНКО В.Є. Колеги! Колеги, одну секунду. Одну... Колеги! Микола Тарасович! Колеги, дивіться... (Шум у залі) Колеги, є...

Сьогодні всі говорять про те, що потрібно відхилити всі законопроекти.

 

_______________. Правильно!

 

ІВЧЕНКО В.Є.  Є одна пропозиція. Для того, щоб ми далі пройшли або ми продовжували, або не продовжували, Микола Тарасович, це буде правильно, поставте на голосування. Якщо не буде голосів - будемо іти далі, якщо будуть голоси – значить…  (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно… (Шум у залі) Вадим Євгенович! Вадим Євгенович, абсолютно з вами згідний, що ми можемо відхилити всі після того, як  вислухаємо всіх, в тому  числі з пропозиціями. Ми представників Кабміну послухали, є автори законопроектів  і інші, які хочуть також висловитися. (Шум у залі)

 

_______________. Вам нічого не зважає зараз  поставити на голосування. Поставте на голосування, про явіть свою … (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, давайте ми всі заспокоїмося і дальше будемо спілкуватися. (Шум у залі)

 Ми не будемо переривати розгляд питання, яке сьогодні в порядку денному. У вас питання?

 

ГОЛОВКО М.Й. Микола Тарасович, дякую за можливість виступити. Товариство, прошу вашої... Не перебивайте!

Мене звати Михайло Головко, народний депутат сьомого і восьмого скликання, і так само, до речі, я представляю як голова організації "Захист рідної землі". Я хотів би сказати, звернутися взагалі-то до замміністра з такими питаннями. Послухавши ваш законопроект, і зрозуміло, що сьогодні взагалі градус дискусії виведено на тему, що форми продажу української землі, тобто вже як би доконаний факт, що вона буде продаватися. Навіть ніхто не поставив питання, що чи потрібно це робити, чи ні. І згідно соціологічних опитувань ми маємо, що люди мають іншу думку, але нехай все ж таки звертаються до вас. Яка сьогодні із вашої сторони, зі сторони держави, зі сторони влади, зі сторони правоохоронної системи гарантія, що сьогодні бізнесмени, аграрії не можуть захистити свої фірми, маєтки, майно, активи, де рейдерські захоплення відбуваються? То як ви можете гарантувати, що та земля просто не буде переписана в тої бабці в селі? Де вона себе зможе, як захистити? Це перше.

Друге. Як ви будете контролювати і відсікати різницю, що сепаратисти з українськими паспортами будуть купувати українську землю? Вже визначені 175 осіб, може, у вас іще прізвища є тих осіб, як ви можете це відсікти? Що з Донбасу "сєпар" прийде сюди і скупить 15 відсотків області, ви про це думали, за російські гроші? Ви що, хочете повторити сценарій Ізраїлю, Палестини, де дозволили продаж землі - і нема сьогодні Палестини, бо всю землю скупили ізраїльтяни?

Тому сьогодні підчас війни не жартуйте, не підбурюйте суспільство, не створюйте соціальної революції, бо це буде державний переворот – те, що ви хочете зробити.

І ще одне, дайте останню відповідь. (Вадим, секунду). Як ви поясните те, що ви порушуєте Конституцію України, де сьогодні українці, і  взагалі земля, надра - це є надбання нації, народу, а не особи якось конкретної. Як ви…  і іноземцям,- 13 стаття Конституції.

Дякую.

 

_______________. Я прошу уваги до суспільства.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, колеги! Спокійніше! Хто хоче поговорити  між собою, хай вийдуть.

(Шум у залі)   

Тихо! Тихо! Вадим! Вадим Євгенович! (Шум у залі) Вадим Євгенович, вийдете і розберетесь. Може, зараз подзвонити в міліцію, хай приїжджають, ніхто не проти. Ніхто нікого не…

 

_______________. Покажіть мені депутата, який запросив ..…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не знаю. Хто вас запросив? (Шум у залі)

 

_______________. А я зараз виясню! І тоді ми будемо на комітеті ….  в очі таким депутатам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Виясняйте, будь ласка, виясняйте.

 

_______________. Бандитов приглашает всяких! (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, Євгеній Шевченко.

 

ШЕВЧЕНКО Є.В. Я хочу зняти напругу в залі. Вибачте, будь ласка, я є автором законопроекту 2178-7. Я – народний депутат від фракції "Слуга народу", одномандатний 76-й виборчий округ, місто Запоріжжя.

В моєму законопроекті право власності на землю – виключно громадяни України. Перше.

 

_______________. Конституцію почитайте.

 

ШЕВЧЕНКО Є.В. Ви ще не дослухали, вже починаєте. Слухайте, ну, це смішно. Це вже смішно просто. (Шум у залі) Виведіть цю людину із залу, він порушує дисципліну.

По-перше… по-перше… (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Євгеній, Євгеній, дайте, я поясню.

Колеги, от, дивіться, оце ще раз свідчення того, що ми не хочемо всі чути. (Шум у залі) Ні-ні, стоп! (Шум у залі) Пане Ігор, пане Ігор, я згідний, що є інші речі, які об'єднують суспільство, в тому числі… Не будемо їх озвучувати.

Але колега фракції "Слуга народу" подав альтернативний законопроект. Більшість з вас… А ви його читали? А ви його читали? А ви його читали? (Шум у залі) Який номер, який номер ви його читали?

 

_______________. Та ви взагалі не хочете чути нічого, да? Скажіть, будь ласка, ви хочете чути и не чути? Не хочете чути? Не хочете?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Ви не читали цього законопроекту.

 

_______________. Не хочете нічого?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чому ви не хочете послухати Шевченка Євгенія? Дивіться, крім вас є багато інших людей.

 

_______________. Нашим законопроектом...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євгеній, будь ласка.

 

ШЕВЧЕНКО Є.В. Нашим законопроектом ми визначаємо, що право власності на землю в Україні мають тільки громадяни України, громадяни з подвійним громадянством позбавляються такої можливості. Юридичні особи, які будуть працювати на землі, мають право виключно користування шляхом внесення фізичних осіб-громадян, які володіють земельними ділянками, в статутних капітал цих земельних ділянок без права, ми зазначаємо в Земельному кодексі, що при цьому не переходить право власності з фізичної особи до юридичної особи. По-друге, ми зберігаємо контури на зрошенні, щоб їх не розривали. Третє: ми встановлюємо ограничение по площі, ті, хто не працював ніколи на землі, 500 гектарів, ті, хто працювали протягом останніх 5 років, - 2 тисячі гектарів; ті, хто працювали від 5 до 10 років, – 20 тисяч гектарів максимально... (Шум в залі) 

Це питання дискусійне. Я хочу пояснити свою логіку, откуда взялися ці площі. Я хочу пояснити свою логіку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги! Євгеній, можна я тебе переб'ю, секунду буквально? Дивіться, Євгенію, ваш законопроект, ваш законопроект під номером 5.

 

ШЕВЧЕНКО Є.В. Сім.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Сім, пробачте, сім.

Наступний законопроект - давайте дотримуватися черги, - пані Королевської. Будь ласка, давно тягне руку.

Юлія Володимирівна, будь ласка! Ну, ми не можемо слухати тільки одну людину!

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Шановні колеги, шановні присутні, ми вітає розгляд за повесткою дня. Я хочу зараз презентувати законопроект "Опозиційної платформи – За життя". Ми послідовно... (Шум у залі)

 Шановні колеги, законопроект, голова комітету...

 

_______________. Дякую за увагу. До побачення.

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Шановні колеги, давайте будемо уважні один до одного. Наш законопроект… (Шум у залі) Можна я закінчу, добре?

 

_______________. Шановні народні депутати, прошу хвилинку уваги!

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Наш законопроект 2178, і я прошу почути нас, будь ласка. Шановні колеги, наша позиція стовідсотково заключається в тому, що ринок землі можна запроваджувати тільки після всеукраїнського референдуму.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Пані Наталія, я тільки коментар. 

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Це перше питання, яке ми ставимо. І на підставах останнього опитування, яке провела група "Рейтинг", де чітко визначено, що 73 відсотка громадян не підтримують в нашій країні продаж землі.

І коли наші колеги сьогодні зі "Слуги народу" розповідають, що треба 2 тисячі гектар продавати, 5, 10 років  хто працював, то я хочу вам нагадати, що в проекті бюджету, який зараз починає розглядатися в бюджетному комітеті на 2020 рік, мінімальну пенсію нам планують 65 доларів, а мінімальну зарплату 167 доларів. Так скажіть нам, будь ласка, хто буде купувати ті 2 тисячі гектарів землі, 5 чи 10 гектарів землі? І тому наша позиція здесь однозначна: мораторій до того періоду, поки не пройде всеукраїнський референдум, і іншого ми розглядати не будемо. І наша фракція буде підтримувати виключно мораторій і виключно референдум з цього питання.

Також ми хочемо наголосити, що на сьогоднішній день розпайовка земель пройшла тільки для 7 мільйонів громадян в нашій країні. Вибачте, але ж всі інші громадяни в Україні землі не отримували. І тому наша позиція також, що спочатку реєстр, спочатку розібратися з усіма землями державними, розпаювати і забезпечити право громадян нашої країни отримувати, незважаючи на те, де людина проживає, в сільській місцевості чи в місті, вони повинні мати право отримувати свій пай. І тільки після цього розглядати на референдумі ці питання, і тільки після цього взагалі піднімати це питання. А зараз зняти з розгляду це питання, продовжити  мораторій на наступний рік і не займатися тут розпродажем  України.

Дякую за увагу.  

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Питання до доповідача.

Колеги, чуєте тільки себе. Ми  обговорюємо всі  законопроекти, всі… Ні, дивіться, ми по кожному  не приймаємо рішення, тільки  після того, як ми вислухаємо всіх. Ви ж навіть не знаєте, які ще законопроекти, от ви  особисто, я впевнений, не знаєте.

 

_______________. Я знаю.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які? От дивіться, ви Шевченка недослухали, наприклад, навіть.

 

_______________. Те, що треба, я …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А, я поняв, тобто ви краще знаєте.

Тому  ми розглядаємо по черзі всі законопроекти. Є питання до  пані Королевської? До Королевської? Будь ласка.

(Шум у залі)

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю.  Можна відповідати, так?

Я ще раз хочу наголосити, що наша команда категорично… можна ще раз… Команда "Опозиційної платформи - За життя" категорично сьогодні виступає проти  продажу землі, категорично.  Ми в нашому  законопроекті запропонували декілька кроків, які треба  сьогодні зробити для того, щоб дійсно  створити умови, щоб наш фермер, український фермер, селянин могли спокійно розпоряджатися своєю землею, обробляти її, створити умови ще для підтримки фермерства в нашій країні, і це окрема програма підтримки селянина та фермерства в нашій країні. А також ми наполягаємо на тому, що ті люди, які не отримали паї, а це більше ніж 35 мільйонів громадян України, яких позбавили права, конституційного права в нашій країні отримувати паї, також мали таке право. І тільки після того ми можемо розглядати це питання, а не так, що зараз вони розпродадуть землю, люди залишаться без землі, а потім вже ніхто нікому нічого не буде винен.

Тому ми категорично за продовження мораторію, за референдум, за підтримку нашого фермерства та селянства в Україні. Крапка.

Дякую.

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

 

_______________. (Не чути)

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Дякую дуже вам за це питання. Можна відповідати, так? Я с вами абсолютно згодна, що зараз питання продажу взагалі не на часі. Але ж я хочу вам нагадати, що мораторій діє до 1 січня 2020 року. І тому треба приймати рішення за продовження мораторію, брати рік, розробляти та зробити всі ті необхідні сьогодні моменти про те, що ви говорили. І тільки після цього готуватися до референдуму. Але ж нам потрібно продовжити мораторій. А інакше вони з 1 січня 20-го року і без рішення комітету зможуть спокійно починати розпродавати нашу українську землю. Тому питання… Ми не заперечуємо, що сьогодні це не те, що не на часі, це взагалі не можна розглядати  - продаж землі в країні. Це перше. Але ж треба об'єднати зусилля всіх політичних партій, продовжити мораторій та об'єднати зусилля до підготовки до всеукраїнського референдуму. І тільки після цього підходити до цього питання.

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Які ще питання до пані Королевської?

 

_______________. Є питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Можна, тільки чуть пізніше, коли... (Не чути)

 

_______________. Я хочу від імені науковців Полтавської області. Полтавська область є найбагатшою країною агропромислового комплексу. Хочу підтримати думку громадськості стосовно продовження мораторію. В той час, коли країна дійсно перебуває в стані війни, в той час, коли є економічна і  політична криза, ми дійсно не можемо продавати нашу країну, продавати землі.

 Потрібно навести лад із діяльністю підприємств, перереєструвати іноземні підприємства на території України. Необхідно провести, дійсно, інвентаризацію земель, визначити якість. Оцінка земель, яка була проведена, дійсно занижена грошова оцінка. І та купівельна спроможність фермерів, звичайних власників паїв, вона не дозволяє придбати землі, не в тих обсягах, про які мова йде.

Я абсолютно підтримую всіх в плані продовження мораторію і зняття зараз цих питань. (Оплески)

 

_______________. Можна…

 

КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. Це до мене було питання, не до вас. Дякуємо. Дякуємо дуже науковцям Полтавщини, которые дуже добре розуміють, що сьогодні потрібно продовжувати мораторій, і точка. І не треба сьогодні створювати напругу в суспільстві і піднімати питання продажу української землі.

Тому ми зараз повністю підтримуємо, щоб зняти цей законопроект з розгляду, прийняти рішення щодо мораторію на 2020 рік, можна і більше, і далі вже працювати над тими всіма технічними питаннями, які треба розглядати.

Дякуємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ми не будемо переривати розгляд питання, поки не закінчимо його.

Юлія Володимирівна, наступний законопроект ваш. 

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Шановні друзі, я уважно послухала, тут є такий цікавий план: довести розгляд 11 законопроектів до абсурду, а потім все-таки, коли всіх виснажать, щось проголосувати.

Тому у мене є дуже коротка пропозиція. Всі автори цих альтернативних законопроектів, у мене просто є пропозиція, хай дуже коротко, буквально на хвилину, скажуть про свій законопроект. Я прошу всіх не задавати авторам запитання, тому що це не має ніякого змісту тут. Але після того, як останній 11 законопроект закінчиться в доповіді, поставити питання про відхилення всіх, без виключення, законопроектів. Про проведення… (Оплески)

Звернення до Президента про проведення референдуму за народною ініціативою щодо продажу сільськогосподарської землі. І поки продовжити мораторій. От три речі, які треба поставити на голосування.

Я не буду довго доповідати свій закон. В моєму законопроекті дуже просто: спочатку референдум, а потім все інше. Крапка. І продовження мораторію обов'язкове. Давайте зараз компактно це проведемо і доб'ємося того, щоб вони поставили на голосування, поки ми всі тут.

Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ваш законопроект.

 

_______________. Микола Тарасович, я хотів вам сказати. Нам надіслали Декларацію Об'єднаних Націй. Вони чітко сказали, що… десь у 18-му році, що наступні 10 років – це десятиліття фермерства. І вони говорять про наступне. Що законопроект 2178 може трактуватися як істотне порушення прав селян, закріплених Декларацією ООН.

Тому наш законопроект, мій особисто законопроект вводить ще мораторій на попередні договори купівлі, продажу і на емфітевзис. В тому числі і те, що сказала Юлія Володимирівна, попередньо все підтримується.

Дякую. (Оплески)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Петро Васильович, будь ласка.

 

ЮРЧИШИН П.В. Шановні народні депутати, я прошу врахувати, що ми сьогодні на засіданні комітету і в порядок денний внесли 8 законопроектів. Ми повинні зразу проголосувати про їх розгляд. Якщо ми не набираємо кворум, в подальшому ми продовжуємо засідання круглого столу і даємо кожному автору по 2 хвилини, і кожен вискажеться, що він думає. Зараз ми не можемо говорити, коли ми не проголосували. Чому ми порушуємо закон? Ви згідні чи ні?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Що ви хочете поставити на голосування?

 

ЮРЧИШИН П.В. Ми не включили в порядок денний, чи розглядаємо,чи ні ….. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги… Добре.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дуже правильно, Петро Васильовичу, геніально!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Прошу підтримати та проголосувати включення в порядок денний. Хто – за, прошу проголосувати. (Загальна дискусія)

 Колеги, це технічне питання. Колеги, дивіться, слушне зауваження від Петра Васильовича. Ми сьогодні не проголосували за порядок денний сьогоднішнього засідання. Прошу підтримати та проголосувати.

Хто – за, підняти руку. Колеги, колеги, прошу підтримати та проголосувати за включення в порядок денний сьогоднішній… Ми це повинні були зробити на початку комітету. (Загальна дискусія)

Ще раз, прошу підняти всі руки. (Загальна дискусія) Раз, два, три, чотири… В порядок денний включено. Дякую.

Юліє Володимирівно, ви будете доповідати свій законопроект?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Я сказала, що суть мого законопроекту – це спочатку референдум про те, хочуть люди продавати чи ні, продовження мораторію, поки буде проведений референдум. І до того ніякі законопроекти в парламент не ставити. Всім, повернути уряду, відкликати всім і закрити це питання. І розглянути закон про продовження мораторію і провести референдум. Все. Крапка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло. Дякую.

 

_______________. (Не чути)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ні, у нас зараз обговорення законопроекту Юлії Володимирівни.

У кого є з депутатів питання до законопроекту Юлії Володимирівни? Да, Дмитро, будь ласка.

 

_______________. Дякую.

Запитання таке: які питання виносити на референдум?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. На референдум винести одне єдине питання – погоджується український народ продати землю сільськогосподарську чи ні, чи ми будемо, поки закінчиться війна і поки прийде влада, яка буде служити народу України, поки що продовжити референдум. Коротко и понятно.

 

_______________. Мораторій?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Мораторій. Це єдине питання.

 

_______________. Я пробачаюсь, а запитати у всього народу чи у власників тих 7 мільйонів, які мають землю?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. У всього народу. Мені задали питання, можна я відповім, да?

Дорогі друзі, всеукраїнський референдум – це інституція, яка стосується голосування кожного. І запитати у всіх людей в Україні: готові вони продати сільськогосподарську землю (72 відсотка території своєї країни) чи не готові? І ви не маєте права без рішення народу приймати подібні рішення.

І хочу звернутися до всіх аграріїв, і взагалі до всіх, хто мене чує, якщо вони через парламент обманом протягнуть будь-який закон про продаж землі, хоч фізичним, хоч нефізичним особам, вони потім тишком-нишком все це перероблять так, як їм потрібно, не можна сьогодні дозволяти продаж землі - тільки мораторій і референдум, крапка. (Оплески)

 

_______________. Юлія Володимирівна, я молодий політик, ви набагато більше всього знаєте. Скажіть, будь ласка, мораторій знімаємо, ви хочете, щоб людей запитатися, чи вони хочуть зняти мораторій, щоб вони могли продати свою землю, правильно? (Шум у залі)

 Ні, ні, будь ласка, я тільки хочу запитати. Ні, немає маніпуляцій.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дорогі друзі…

 

_______________. Ми знімаємо мораторій тільки на їхнє право розпоряджатися своєю землею, тільки своєю. І вони мають право розпоряджатися нею і все. (Шум у залі)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дорогі друзі…

 

_______________. Власники державної землі будуть ОТГ. І тоді, якщо захочуть продати землю, ви приходите…

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Можна я дам відповідь на питання?

(Шум у залі)

 

_______________. Правильно! Правильно! Абсолютно вірно.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Відповідь.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юлія Володимирівна, дайте відповідь.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Можна я дам відповідь на питання?

 

_______________. (Не чути)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Можна я дам довідку молодому депутату. Я прошу  одну хвилину уваги.

 Справа в тому,  що коли буде поставлено на  референдум це питання і  народ абсолютно точно, так, як по опитуванню  75 відсотків,  скаже "ні, продажу сільськогосподарської землі", більше не потрібні ні мораторії, нічого. Це буде воля  народу, яку не може порушити жоден парламент, жоден уряд, жоден Президент. Це буде означати заборону на продаж  сільгоспземлі,і ми так, як в Ізраїлі, у  Канаді,  у Франції, перейдемо до оренди. А коли буде влада, яка буде готова служити  людям і не продавати землю іноземцям, монополіям, агрохолдингам, а служити якраз тим людям, які живуть і  працюють на землі, от тоді треба, по французькій моделі, дуже виважено, дуже тонко, віддати тільки тим, хто  живе і працює на цій землі, і ніяким іншим, заборонити перепродавати, так, як  у Франції і в Польщі, 10-15 років, щоб спекуляції не було. І заборонити   взагалі купувати будь-кому  з подвійними громадянствами  і навіть юридичним особам. 

Дорогі друзі, але поки що, знаючи        налаштування і читаючи заяви, що все одно буде введено продаж землі іноземцям, навіть якщо відстрочити на рік, на два, на три, не можна допустити цього, це ризик,  неспівмірний взагалі ні з чим.  І тому  - референдум  і продовження мораторію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Юлія Володимирівна. 

Є питання до Юлії Володимирівни ще? Дмитро.

 

ПАЛАМАР І.О. Юлія Володимирівна…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чекайте, колеги. Ірино, дивіться депутати комітету, потім – ви обов'язково запитаєте. Пані Ірино1

 

КОСТЮК Д.С. Дякую. У мене  таке запитання. Так, я член фракції "Слуга народу", відразу можете "слугою" називати. Таке… Ну, представників фракції колишньої, "Свободи",  у Верховній Раді попрошу  не заважати говорити.

Питання таке. Давайте…  Пам'ятаю, так, чудово,  у вас був міністр аграрної політики…

 

_______________. Ось він перед тобою.

 

КОСТЮК Д.С. Да, ви багато  зробили для України.  Так, запитання можна? Якщо буде увага аудиторії. Я за те... (Можна, так?) Я за те, щоб спитати думку народу, провести референдум. Я пропоную і запитую в Юлії Володимирівни, чому ми не можемо в цьому референдумі передбачити наступні запитання: чи має право людина, яка має у власності земельну ділянку або її діти, внуки, цю ділянку продати?  У нас 400 тисяч українців – власників землі померло за 18 років дії мораторію, і їхня земля не відійшла ні їхнім дітям, нікому, вони її втратили. Це призводить до того самого зубожіння населення, про яке говорить Юлія Володимирівна.

Друге запитання. Чому ми не можемо винести на референдум питання: чи має право українець, відповідно до Конституції, де державні надра, земля, всі надра належать українцям, народу України, чому український народ, представники українського народу не мають право мати у власності земельну ділянку? Чому 30 мільйонів українців не мають права придбати земельну ділянку?

Дякую.

 

_______________. Шановний Дмитро Сергійович, тому що кожному українцю належать 2 гектари землі, і про це говорить пані Королевська, про те, що 35 мільйонів сьогодні населення, українців, не мають нічого.

 

_______________. Корупція така, корупція, що нічого не буде. Бабку обдурять, і ніхто землю продавати не хоче з бабки. Коли ви кажете, що бабка хоче продати, вона продає, тому що заболіла і в неї нема на операцію. А агрохолдинги не дають йому ні копійки. Поняли? Тоді вона його продає, щоб ви цього не утріровали більше ніколи, тому що, де агрохолдинги, нема села, там сніг упав – завмерло життя, Поділля: тисячі сел. Приїдьте до мене, я вам покажу наше село, сусіднє і завезу ще в деякі.

А тепер про корупцію. Стоїть земля промислового використання, 2 гектари під трасою, перевели в ОСГ, віддали даром 2 і завтра продали. Мільйон 500 її була вартість. Корупція, всі знають, всім нести, ніхто палець об палець в Черкаській області не вдарив. Рішення суду не виконується, рішення суду, один сказав, Роман Лещенко, честь йому і хвала - постанова іменем України, ніхто не виконує! Ніхто, ви розумієте, чи ні?! У нас тоді є закон. У нас корупція страшна і поголовна! І як сьогодні можна допустити продажу, якщо її нема, коли в нормального хазяїна люди КСП, чи інші працюють, захворіла – рішенням дають гроші, учать, і все.

Оця брехня: бабка вивчить сина, - ви її припиняйте і нікому не говоріть! Перше - поборіть корупцію і не допускайте! І приїдьте до людей, поговоріть з ними, я вас запрошую до нас. Будь ласка, приїжджайте.

 

КОСТЮК Д.С.  Можна відповісти, будь ласка?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Да.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Це ж питання мені.

 

КОСТЮК Д.С.  До мене говорили.

Дякую за запрошення. Дмитро Костюк, депутат з Пулинського, Ємільчинського, Баранівського і Новоград-Волинського районів. У нас в основному всі села.

Якщо можна, секундочку, будь ласка. Дивіться, я не маю відношення жодного до якихось аграрних компаній, там іноземців, не іноземців. Тому, ну, я можу висловити свою думку просто як громадянин України, не як політик?

 Я повністю з вами згоден, повністю з вами згоден. Корупція, земля рейдерським захопленням захоплюється, повністю згоден. (Шум у залі) Повністю згоден, земля продається і купується по схемам. Існує безліч проблем. А тепер запитання… (Шум у залі) А тепер запитання… А тепер запитання. Оскільки у нас все так погано…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дмитро, Дмитро, регламент, регламент! …

 

КОСТЮК Д.С. …оскільки українці зубожіють, чому ми слухаємо представників тих самих політичних партій: "Батьківщина", "Свобода", "Опозиційний блок" – які стільки років були при владі? І ми зараз тут сидимо, і слухаємо! (Шум у залі) Ми гарно живемо?! Ми гарно живемо?! Нас все задовольняє?! (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Стоп! Спокій! Виступлять всі! Виступлять всі! (Шум у залі) Стоп, стоп, колеги!

 

МАРКУС ШЮТТЕ.  Доброго дня! Мене звати Шютте Маркус. Я дуже багато…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Стоп! Зараз, секунду. Тихо! Та тихо!

 

МАРКУС ШЮТТЕ.  Дуже багато я сьогодні слухав по іноземцях, щоб їм ні в якому випадку не давати права на купівлю землі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Як вас звати? Як вас звати?

 

МАРКУС ШЮТТЕ.   Шютте Маркус, я іноземець, який працює і живе 15 років…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я хочу подякувати Шютте за те, що українську мову він знає краще, ніж багато інших наших колег в парламенті.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, ви ж орендуєте землю?

 

МАРКУС ШЮТТЕ.  Я орендую, я не можу бути власником землі.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ну, і працюйте. Ніхто ж не проти оренди. Орендуйте.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Володимирівно! Ну дайте людині виступити!

 

МАРКУС ШЮТТЕ. Я знаю, що є ще десь з 2000-2005 року є 20-30 іноземних фірм, які так як ми орієнтовно на 3-5 тисяч гектарів працюють зараз. Якщо мораторій знімається через 2 роки чи через 5, чи зараз, яка нам буде перспектива тут далі працювати, якщо всім буде право землю купляти, а нам не буде?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Проти оренди ніхто не заперечує. Орендуйте землю, працюйте. Ви успішно працюєте на українській землі?

 

МАРКУС ШЮТТЕ. Успішно працюю і живу мирно в  селі.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Прекрасно. Я думаю, треба подякувати українській нації, що вона дала вам право орендувати землю і нормально працювати. Працюйте.

 

МАРКУС ШЮТТЕ. Але я знаю, що деякі люди в селі хочуть землю і продати. Я сто процентів переконаний, якщо ми як орендарі не можемо купляти, то сусіди будуть купляти.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. А ви з якої країни? (Шум у залі) Ви з Канади? Ви з Канади? (Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Колеги, ну чого ви перекрикуєте, ну чого ви перекрикуєте?

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ви з Канади?

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, крім 4 людей, всі чекають свого слова.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. З Німеччини? Я якої ви країни?

 

МАРКУС ШЮТТЕ. З Німеччини.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. З Німеччини. Скажіть, будь ласка, а чого ви в Німеччині землю не купили, а приїхали в Україну?

 

МАРКУС ШЮТТЕ. Я 15 років тому, як був молодим, може, трошки і дурним, сюди попав і мені дуже подобається Україна.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Дивіться, вам подобається, нормально, ви орендуєте. Якщо ви спробуєте зараз у Німеччині купити півтори тисячі гектарів землі, ви ніколи в житті не купите, ніколи. А в Україні ви можете орендувати, працювати, заробляти гроші, і ми цьому раді. Я вас вітаю, але в оренді. В оренді.

 

_______________. У нас є рекомендація для вас, у нас сьогодні спрощена процедура отримання громадянства України. Ставайте громадянином України - і купуйте, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юліє Володимирівно, ви щось хотіли сказати, я так розумію чи… (Шум у залі) А, відповідь на питання, дійсно, да.

 

ТИМОШЕНКО Ю.В.  Да,  чесно кажучи,молодий депутат з Житомирщини…

 

_______________. Юлія Володимирівна у мене пропозиція, що я внесу, законопроект, яким скасовується мораторій і дозволялось скуповувати іноземцям, і можемо разом  за нього  проголосувати.   

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. … молодий депутат з Житомирщини, я думаю, мусить зробити  одну просту річ: опитати  своїх громадян на своєму окрузі, якщо ви мажоритарщик, і хай вони вам дадуть наказ. Ви ж не  самостійно працюєте, ви ж за дорученням народу. І якщо  народ вам доручить продати землю, ви прийдете і  нам покажете рішення народу. Проведіть місцевий референдум.

 

_______________.  Дякую. 

У мене в основному сільський округ,  тільки два міста  маленькі, всі інші - села. І вся моя виборча кампанія була  на тому, що їздив по селах, говорив з людьми. І, справді, в першу чергу,   в кожному  селі, чесне слово, люди першим ділом питали, чи я продовжу мораторій  на продаж земель сільськогосподарського призначення.  Це болить людям. Я чесно питав у людей: а земля продається і купується? І мені людини говорили: так продається і купується. І зрештою в ході розмови в кожному  селі  я переконувався у тому, що мораторій не діє, він не діє. Навіщо  нам   приймати те, що не діє?

Другий момент.  Цей мораторій… Вибачте, люди довірили мені представляти  їхні їх інтереси, тому я тут.  Довірили мені, а не тим,  любителям села, які  відстоюють інтереси українського села  18 років і довели його до повної бідноти, коли селяни в Україні бідніші,  ніж,  вибачте,  бездомні в тій самій  Німеччині. Ось, що таке мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Яким чином… (Шум у залі)

 Україна  вже навіть імпортує  картоплю. Яким  чином довели до того  з цим мораторієм землі, що  ми маємо той …., який маємо? Треба дати можливість селянам мати землю…… Ми не закликаємо  продавати землю,  ми проти того, щоб  селяни продавали землю, хай почекають 5 років, 10, ця земля буде  дорожча, і по максимальній ціні, якщо  захочуть, продадуть і будуть багатими людьми, а  не бідними, як зараз…

 

КОРОЛЕВСЬКА Н. Ю. Шановні колеги! Шановні колеги, так як згадували... Шановні колеги, так як згадували  нашу політичну силу, я........ за те, щоб ми мали можливість надати....

(Шум у залі)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановний депутат Королевська, у вас є питання до Юлії Володимирівни? До Юлії Володимирівни?

 

 КОРОЛЕВСЬКА Н.Ю. …Вибачте, і ви не маєте права собі сьогодні привласнювати бажання продати землю і прикриватися бажанням захистити українське село та українських селян. Так не піде. Тому спочатку виконайте всі ті обіцянки, які ви вже надавали, виконайте всі закони України, які є: захистити українську землю, провести референдум, продовжити мораторій, і після цього ми з вами будемо розмовляти на цю тему.

І також я хочу додати, що пропозиція, щоб створити спільний законопроект щодо продовження мораторію та щодо підготовки до всенародного референдуму, нами підтримується. І тому ми також вважаємо, що всі ці законопроекти треба сьогодні відкласти та продовжити мораторій, та   працювати над тим, щоб організувати...

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Дмитро, дякую. Всім дякую.

Є ще питання до Юлії Володимирівни?

 

_______________. Закривайте комітет.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Два останніх питання.

(Шум у залі)

 

_______________. Минуту. Минуту. Ребята, минуту, я задам вопрос, который важен для всех сидящих в этом зале, и стоящих тоже.

Юлия Владимировна, я в целом согласен с тем, что вы говорите, и согласен с тем, что, хоть мытьем, хоть катаньем, а они как-то всунут иностранцев, в этом сомнений нету, это у них главная позиция, и они ее как-то ведут, и спекулируют, обратите внимание, они чем. А бабушке же надо продать пай, что ж делать? И так далее. Давайте, когда будем проводить референдум, уточним вопрос. действительно, пускай бабушка продаст этот пай. Это будет вопрос сформулирован. Мысль какая, покупатели все мы - весь народ Украины, все мы, сидящие в этом зале, в лице государства. И они тогда ничего не смогу сделать. И мы сохраним эту землю для будущих поколений, потому что бабушка, продавая пай государству, она его продает своим детям, внукам, сохраняет для них. Все остальное, спекуляции эти все – это такое предательство Украины. Ребята, вас всех проклянут, что вы это сделали! А мы, если не упремся, нас проклянут за то, что мы вам допустили это сделать. (Оплески)

 

ОДНОРОГ Г.Г. Дякую. Мене звуть Галина Однорог, я військовий волонтер із міста Маріуполь. Насправді мені сьогодні дійсно соромно за те, що у нас сьогодні відбувається. Ми вам два тижні тому казали: зупиніть продаж української землі! Зупиніть! Ви подивіться сьогодні виступають ваші депутати молоді, я навіть не знаю, як вас звати, ви тут зараз кажете, що тут "Опоблок", "Свобода", "Батьківщина", так от я вам хочу сказати, що я не належу до жодної партії і мені дуже соромно сьогодні, що Королевська, яка приїжджала до нас у Маріуполь, я їй казала питання, коли були, ви знаєте, і відправляла, коли я не згодна, я всім кажу. І мені соромно, що ви не почули, те, що відбувалося позавчора на Майдані, коли вийшли десятки тисяч людей і приїхали з Маріуполя, і приїхали атовці, і приїхали ті, що воюють, розумієте. І для них сьогодні найголовніше – це продаж української землі. Тому ми вимагаємо просто, щоб не допустити того, що сьогодні відбувається. І це не смішно. Я от дивлюся, ви сидите тут, посміхаєтесь, ви не уявляєте, що робиться, який настрій там у нас, на сході, ви розумієте. Люди шостий рік воюють за що? За те, що ви сьогодні хочете продати землю?

Так, ми всі знаємо, покажіть, хоч один не згоден з тим, що є проблеми з землею7 Покажіть мені, хто за те, щоб залишити так, як воно є. Ніхто! Але ви не чуєте нас. Я голосувала за Зеленського, але мені сьогодні соромно перед тими людьми, ви розумієте, які пішли зі мною голосувати, що ви протягуєте закони і не чуєте нас, людей.

Ми вас ще раз дуже просимо: зніміть, будь ласка, це питання, зніміть напругу, яка сьогодні є в суспільстві, послухайте всіх, накладіть мораторій. Юліє Володимирівно, будь ласка, у нас залишилося 2 місяці, ми розуміємо, що референдум ми не встигнемо провести.

Тому, будь ласка, внесіть окремо зараз накласти мораторій, до референдуму, бо з нового року ми знаємо, що це може початися.

Дякую. (Оплески)

 

_______________. Слава Маріуполю!

(Не чути)

 

ТИМОШЕНКО Ю.В. Ми уже два доповіли, все, давайте далі рухатись. Я дуже вас прошу, зараз є певний план –  просто зірвати прийняття рішення. Нам з вами треба добитися прийняття рішення – зняття з розгляду всіх цих питань. Все. Тому пришвидшити все це і швиденько проголосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дивіться, ніякого плану немає, крім слухати всіх. Ніякого! (Шум у залі)

 

_______________. Шановні колеги…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Абсолютно всі… Дивіться, ми сьогодні слухали найбільше декількох людей, всього-на-всього. Є багато інших людей, деякі автори вже навіть пішли на цих емоціях. Ми розглянули поки що перший і тільки три. Ще є сім. У нас через годину фракція. Тому всіх запрошую, всіх запрошую в п'ятницю. Я прошу секретаріат знайти більший зал. На 14:30 буде два питання ми продовжимо далі розгляд. Ніхто таємно ніде ніколи не робить. Перший  момент.

І друге питання. Це пов'язано з тим, що  Мінфін і  Мінекономіки ми  заслухаємо по  4,4.

Тому прошу  це рішення підтримати і  проголосувати. Засідання продовжується у  п'ятницю 14:30 у залі… бажано, щоб секретаріат знайшов більший зал.

Хто – за, прошу підтримати і проголосувати. Прошу підтримати.

 

_______________. А що сьогодні комітет прийняв?

 

КОРОЛЕВСЬКА  Н.Ю.  А за що  голосуємо?

(Загальна дискусія)

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Хлопці, ну що ж  ви такі…

18. Дякую. Рішення прийнято. Всіх запрошую на п'ятницю.

Всім дякую ще раз.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку