Комітет ініціює створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів розкрадання державних коштів на державних підприємствах

11 червня 2015, 14:46

Комітет ініціює створення Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів розкрадання державних коштів на державних підприємствах

 

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин ініціює створення в Парламенті Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів розкрадання державних коштів посадовими особами державних підприємств, підпорядкованих Міністерству аграрної політики та продовольства України. Про це на прес-конференції в інформагентстві Інтерфакс заявили народні депутати України: Олександр Бакуменко та Вадим Івченко - заступники Голови Комітету Верховної Ради України з питань агрополітики та земельних відносин та Олексій Мушак член вказаного Комітету.

 

«На кожній сесії Верховної Ради ми шукаємо можливість зекономити бюджетні кошти, а тут отримуємо мільярдні крадіжки. А ці кошти могли бути спрямовані на ліки онкохворим дітям, на відкриття нових лікарень, соцвиплати тощо», - зазначив Олександр Бакуменко.

 

На виконання контрольної функції Комітетом двічі були проведені слухання (23 квітня та 3 червня 2015 р.) щодо оцінки діяльності Мінагрополітики і підпорядкованих йому державних підприємств.

 

Правоохоронними органами розпочато значну кількість кримінальних проваджень. Зокрема, триває досудове розслідування у двадцяти восьми кримінальних провадженнях, у яких збитки заподіяні ПАТ “Державна продовольчо-зернова корпорація Українискладають 6,8 млрд. гривень

 

За словами народного депутата Олексія Мушака, керівництво ПАТ «ДПЗКУ» ще у березні цього року звернулося до СБУ з інформацією щодо невиконання рядом офшорних компаній зовнішньоекономічних контрактів в частині неповернення валютної виручки у сумі майже 132 млн. дол. США за відвантажені корпорацією протягом 2014 року зернові культури.

 

Вісім кримінальних проваджень, за якими ведеться слідство за фактом збитків, завданих в результаті діяльності ПАТ «Аграрний фонд України» на суму 83,3 млн. гривень. Державній спеціалізованій установі «Аграрний фонд» завдано збитків на суму 586,5 млн. грн.

 

Наразі правоохоронні органи розслідують одне провадження, у якому збитки спричинено ДП «Укрспирт», на суму 1,4 млрд. гривень. До суду направлено обвинувальні акти по двох кримінальних провадженнях щодо службових осіб ДП «Укрспирт».