8 квітня 2015 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог), реєстр. № 1460-1.

08 квітня 2015, 16:20

Приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських норм дасть можливість українському насінню потрапити на ринки ЄС. Про це заявив Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий, коментуючи ухвалений в першому читанні проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо приведення законодавства України у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог), реєстр. 1460-1.

 

За словами Кутового Т.В., головною метою законопроекту є отримання статусу еквівалентності українського насіння із європейськими вимогами. "Це дасть можливість українському насінню потрапити на ринок ЄС. Без цього статусу жодна країна не може постачати своє насіння на ринок ЄС. Спочатку експерти оцінюють рівень законодавства країни, оцінюють, як працюють певні механізми в цій країні і тільки після цього надається статус еквівалентності", - наголосив "ударівець".

 

Тарас Кутовий також додав, що законопроектом передбачається спрощена реєстрація суб'єктів насінництва, яка сьогодні є неймовірно обтяжливою. "Реєстрація сортів в Україні в шість разів дорожча ніж в Іспанії. Насіння, яке імпортується в Україну, спочатку сертифікується в Європі, потім це ж насіння сертифікується в Україні. Тобто фактично відбувається одна і та ж сама робота із сертифікації, за яку сплачує імпортер. Потім імпортер продає це насіння фермеру, який є кінцевим споживачем, і відповідно фермер закладає вартість насіння у собівартість своєї продукції", - додав народний депутат.

 

Він зауважив, що проектом вносяться зміни до Закону України "Про охорону прав на сорти рослин" в частині доповнення закону новими термінами "експертний заклад", "ботанічний таксон", а також встановлюється термін про повідомлення заявника протягом десяти робочих днів про прийняття його заявки на проведення експертизи сорту.