Протокол № 17, 30.06.2015

07 вересня 2015, 16:21

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

Протокол №  17

 

30  червня  2015 р.

 

Засідання Комітету

 

адреса: вул. Грушевського, 5, конференц-зал, 14.00 год.

 

 

ГОЛОВУЄ:  Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету:  Бакуменко О.Б., Бобов Г.Б., Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Давиденко В.М., Дмитренко О.М., Дідич В.В., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кіт А.Б., Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Кузьменко А.І., Лабазюк С.П., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Мушак О.П., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Хлань С.В., Юрчишин П.В.

 

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету: Добкін Д.М., Корнацький А.О., Кучер М.І., Лунченко В.В., Мартиняк С.В., Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

 

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М.,  головні консультанти: Коляда О.М., Чернишенко І.І., Боремська З.В., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)», II читання, реєстр. № 1460-1 від 24.12.2014р.;

2. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 50 Закону України "Про землеустрій" щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок», IIчитання, реєстр. № 1280 від 08.12.2014 р.;

3. Про проект Закону України «Про безпечність та гігієну кормів», внесений народними депутатами України Кутовим Т.В., Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І., Вітком А.Л., Лабазюком С.П., Івченком В.Є., Лунченком В.В., Кучером М.І., Юрчишиним П.В., Голубом В.В., реєстр. № 2845 від 14.05.2015р.;

4. Про проект Закону України «Про корми», внесений народними депутатами України Козаченком Л.П., Мірошніченком І.В., реєстр. № 2845-1 від 27.05.2015р.;

5. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б.,  Кулінічем О.І., Лабазюком С.П.,  Івченком В.Є., Лунченком В.В., Кучером М.І., Мартиняком С.В., Мушаком О.П., Сторожуком Д.А., реєстр. № 2028а від 04.06.2015р.;

6. Про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких норм стосовно сільгосптоваровиробників», внесений народним депутатом України  Нестеренком В.Г., реєстр. № 2128 від 13.02.2015 р.

 

1

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Кутового Т.В. про доопрацьований до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)», реєстр. № 1460-1 від 24.12.2014р.

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Лапа В.І. висловився на підтримку даного законопроекту.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Кіт А.Б.,  Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Давиденко В.М., Заболотний Г.М., виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Жемойда О.

Під час обговорення цього законопроекту народним депутатом – членом Комітету Котом А.Б. було озвучено пропозицію щодо змін до ст.18 законопроекту. Зміни стосуються розмежування функцій між державними і приватними структурами під час здійснення акредитованими органами оцінки відповідності видачі сертифікатів, проведення лабораторного сортового контролю, визначення посівних якостей насіння і садивного матеріалу. Також запропоновано сертифікацію добазового і базового категорій насіння і садивного матеріалу залишити тільки за державними акредитованими органами з оцінки відповідності, а до сертифікації сертифікованого насіння і садивного матеріалу крім державних можуть також долучатися і акредитовані приватні компанії.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Внести відповідні зміни до порівняльної таблиці та рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)», реєстр. 1460-1 від 24.12.2014р., прийняти в другому читанні та в цілому, як Закон України.

2. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

2

 

СЛУХАЛИ: Інформацію Голови Комітету Кутового Т.В. про доопрацьований до другого читання проект Закону України  «Про внесення змін до статті 50 Закону України "Про землеустрій" щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок»,  реєстр. № 1280 від 08.12.2014 р.

В інформації зазначалось, що до другого читання до проекту надійшло 3 пропозиції від народних депутатів України Мельничука І.І., Тіміша Г.І., Денисенка В.І. Також під час підготовки порівняльної таблиці виникла необхідність внести наступну пропозицію від Комітету: «копії правовстановлюючих документів будуть надаватися лише на об’єкти нерухомості ІІІ-V категорії складності (Категорії визначено ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»). На об’єкти нерухомості І-ІІ категорії складності, а це приватні будинки, господарські будівлі та ін. копій правовстановлюючих чи інших документів  для виготовлення проекту землеустрою для відведення земельних ділянок надавати не потрібно». В даній пропозиції враховано думки народних депутатів України, висловлені під час обговорення законопроекту в І читанні на сесії Верховної Ради України 22.04.2015 р.  

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Лапа В.І. та Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Мартинюк С.П.  висловилися на підтримку даного законопроекту.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України прийняти даний законопроект в другому читанні та в цілому, як Закон України».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону України «Про внесення змін до статті 50 Закону України "Про землеустрій" щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок»,  реєстр. № 1280 від 08.12.2014 р.  прийняти в другому читанні та в цілому, як Закон України.

2. Доповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити  Голову  Комітету Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

3-4

 

СЛУХАЛИ: Інформації народного депутата України Бакуменка О.Б. про проект Закону України «Про безпечність та гігієну кормів», внесений народними депутатами України Кутовим Т.В., Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І., Вітком А.Л., Лабазюком С.П., Івченком В.Є., Лунченком В.В., Кучером М.І., Юрчишиним П.В., Голубом В.В., реєстр. № 2845 від 14.05.2015р. та народного депутата України Козаченка Л.П. про проект Закону України «Про корми», внесений народними депутатами України Козаченком Л.П., Мірошніченком І.В., реєстр. № 2845-1 від 27.05.2015р.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Кіт А.Б.,  Люшняк М.В., Мірошніченко І.В., Давиденко В.М., Заболотний Г.М., Мушак О.П., керівник проекту ЄС "Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні" Тоні Віл.

Під час обговорення було зазначено наступне. Дані законопроекти спрямовані на гармонізацію законодавства України до вимог міжнародних нормативно-правових актів, зокрема, до законодавства Європейського Союзу.  В результаті того, що альтернативний законопроект № 2845-1 містить  складні і комплексні речі, які належать до різних сфер регулювання, та регулюються в ЄС окремими актами, не вирішеною залишається низка питань, що передбачає прийняття доволі великої кількості підзаконних актів. Також, опис процедур  реєстрації кормових добавок лише двома статтями може призвести до того, що ця складна процедура взагалі не працюватиме в Україні і замість спрощення створить додаткові проблеми для бізнесу. В ЄС, наприклад, ці вимоги встановлюються Регламентом 1831/2003, на додаток до якого видано інший документ, який являє собою фактично покрокову інструкцію з реєстрації. В законопроекті  № 2845-1 таких положень не передбачено.

Альтернативний законопроект реєстр. 2845-1 передбачає автоматичне включення кормових добавок, дозволених в ЄС, до Державного реєстру України. Така процедура може стати підставою для позову проти України в рамках СОТ через порушення положень Угоди СФЗ, адже автоматичне включення Європейського реєстру в Український стане бар’єром у торгівлі для тих країн, які використовують американський, канадський чи японський реєстр. Також, зазначений проект Закону пропонує запровадити невиправдано жорсткі вимоги до операторів ринку кормівневеликих зоомагазинів та супермаркетів, які продають корми для домашніх тварин. Від них буде вимагатися виконання та відповідність вимогам гігієни, а також наявність процедур, заснованих на принципах НАССР, як це вимагається для операторів ринку кормів для продуктивних тварин. В ЄС немає такої вимоги для роздрібної торгівлі кормів для домашніх тварин, вона застосовується виключно для процесів виробництва. Для роздрібної торгівлі кормів достатньо лише виконання умов зберігання кормів, зазначених на етикетці корму.

Законопроект  реєстр. № 2845 «Про безпечність та гігієну кормів» теж містить декілька технічних недоліків які стосуються термінів. Ці зауваження можуть бути усунені при підготовці до другого читання із урахуванням  деяких положень альтернативного законопроекту реєстр. № 2845-1.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про безпечність та гігієну кормів», внесений народними депутатами України Кутовим Т.В., Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І., Вітком А.Л., Лабазюком С.П., Івченком В.Є., Лунченком В.В., Кучером М.І., Юрчишиним П.В., Голубом В.В., реєстр. № 2845 від 14.05.2015р. за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 17; «проти» - 3;«утрим.» - 3.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України  «Про безпечність та гігієну кормів», внесений народними депутатами України Кутовим Т.В., Бакуменком О.Б., Кулінічем О.І., Вітком А.Л., Лабазюком С.П., Івченком В.Є., Лунченком В.В., Кучером М.І., Юрчишиним П.В., Голубом В.В., реєстр. № 2845 від 14.05.2015р., за результатами розгляду у першому читанні  прийняти за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити Голову  Комітету Кутового Т.В. 

Рішення прийнято.

 

5

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України  Івченка В.Є. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б.,  Кулінічем О.І., Лабазюком С.П., Івченком В.Є., Лунченком В.В., Кучером М.І., Мартиняком С.В., Мушаком О.П., Сторожуком Д.А., реєстр. 2028а від 04.06.2015р.

В інформації зазначалось, що  даним законопроектом  скасовується обов’язковість наявності  відповідної освіти та досвіду роботи для утворення фермерського господарства  і закріплюється  статус земельних ділянок фермерських господарств як земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Запропоновані нововведення  дозволять  масово створювати фермерські господарства. Також  пропонується продавати земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них для ведення фермерського господарства виключно на земельних аукціонах.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету       Давиденко В.М., Люшняк М.В., Кіт А.Б., Кулініч О.І.

 

На голосування поставили пропозицію: Рекомендувати  Верховній Раді України  прийняти даний законопроект за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 22; «утр.» - 1

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового статусу земель фермерського господарства», внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б.,  Кулінічем О.І., Лабазюком С.П.,  Івченком В.Є., Лунченком В.В., Кучером М.І., Мартиняком С.В., Мушаком О.П., Сторожуком Д.А., реєстр. 2028а від 04.06.2015р. прийняти   за основу.

2. Співдоповідачем із зазначеного питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити  Голову  Комітету Кутового Т.В.

 

Рішення прийнято.

 

6

 

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Нестеренка В.Г. про проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких норм стосовно сільгосптоваровиробників», внесений народним депутатом України  Нестеренком В.Г., реєстр. № 2128 від 13.02.2015 р.

В інформації зазначалось, що законопроектом шляхом внесення змін до Податкового кодексу України пропонується:

- встановити ставку податку за земельні ділянки, які перебувають у власності громадян для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та не передані в оренду юридичній особі, у розмірі 3 відсотків від їх нормативної грошової оцінки;

- включати до доходу сільськогосподарських товаровиробників –  платників єдиного податку четвертої групи дохід від надання сільськогосподарських послуг на власних або орендованих основних фондах;

- визначити, що у разі оскарження платником дії чи рішення контролюючого органу анулювання реєстрації платника єдиного податку та/чи перехід до сплати податків за загальною системою оподаткування зупиняється до закінчення процедури адміністративного чи судового оскарження дій чи рішень контролюючого органу;

- вилучити з тексту Податкового кодексу України норму яка передбачає, що права власності/користування земельними ділянками повинні бути оформлені та зареєстровані відповідно до законодавства.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Кіт А.Б., Мірошніченко І.В., Вадатурський А.О.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких норм стосовно сільгосптоваровиробників», внесений народним депутатом України  Нестеренком В.Г., реєстр. № 2128 від 13.02.2015 р.»

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 23

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

 

1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону України ««Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких норм стосовно сільгосптоваровиробників», внесений народним депутатом України  Нестеренком В.Г., реєстр. № 2128 від 13.02.2015 р.

2. Рішення  направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, визначеного головним з опрацювання даного законопроекту.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Голова Комітету                                                 Т. КУТОВИЙ

 

 

Секретар Комітету                                             В. ЛУНЧЕНКО