Протокол №33 від 12.05.2016

06 червня 2016, 16:46

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

      

Протокол 33

     

                                                                                                    від  12 травня 2016р.  

 

 

вул. Грушевського, 18/2, к.11,

 14.00 год.                                                             

 

ГОЛОВУЄ:  Заступник Голови Комітету  Бакуменко О.Б.

 

Присутні: народні депутати України - члени Комітету:    Бриченко І.В., Дідич В.В., Вадатурський А.О., Вітко А.Л., Давиденко В.М., Кузьменко А.І., Заболотний Г.М., Івченко В.Є., Кучер М.І., Козаченко Л.П., Кулініч О.І., Лабазюк С.П., Лунченко В.В., Люшняк М.В., Мартиняк С.В., Мушак О.П., Мірошніченко І.В., Юрчишин П.В.

Відсутні: народні депутати України – члени Комітету Бобов Г.Б., Дмитренко О.М., Добкін Д.М., Корнацький А.О., Кіт А.Б., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Хлань С.В.,  Омельянович Д.С., Петьовка В.В.

Від секретаріату Комітету присутні: завідувач секретаріату Комітету Змій Ю.М., заступники завідувача секретаріату Данченко А.А., Пивоваров А.А., головні консультанти Коляда О.М., Чернишенко І.І., Гаркавенко Ю.М., Жидков О.Є., Шумейко С.Г., Корякіна І.І., старший консультант Кантур С.В.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

  1. Про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо розмежування земель державної та комунальної власності)», внесений народним депутатом України  Фроловим М.О. (реєстр. № 4253 від 17.03.2016)
  2. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії корупції на ринку зерна»,  внесений народними депутатами України Мушаком О.П., Кривенком В.В., Кузьменком А.І., Кулінічем О.І.,  Лабазюком С. П., Івченком В.Є., Негоєм Ф.Ф., Бриченком І.В., Бакуменком О.Б. (реєстр. № 4454 від 15.04.2016)
  3. Про проект Закону України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру», внесений Кабінетом Міністрів України  (реєстр. № 4532 від 27.04.2016)
  4. Про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 283 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати земельного податку земельних ділянок, на яких розташовані приміщення, що використовуються для вирощування та утримання сільськогосподарських тварин»,  внесений народним депутатом України  Шиньковичем А.В. (реєстр. № 3511 від 24.11.2015)
  5. Про проект Закону України «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України»,  внесений народними депутатами України  Мушаком О.П., Амельченком В.В., Савченком О.Ю. (реєстр. № 4464 від 18.04.2016)
  6. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи,  внесений Президентом України  (реєстр. № 4437 від 14.04.2016)
  7. Інформація про діяльність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
  8. Різне.

 

 

1

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Чернишенко І.І. про проект Закону України «Про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо розмежування земель державної та комунальної власності)», внесений народним депутатом України  Фроловим М.О. (реєстр. № 4253 від 17.03.2016).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є створення правової основи для визначення правового статусу земель під полезахисними лісовими смугами та іншими захисними насадженнями, які стали безхазяйним майном внаслідок реформування сільськогосподарських підприємств як таких, що належать до земель комунальної власності територіальних громад. Законопроектом пропонується віднести земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами та іншими захисними насадженнями (несільськогосподарські угіддя), які стали безхазяйним майном внаслідок реформування сільськогосподарських підприємств до земель комунальної власності відповідних територіальних громад та встановити заборону на передачу таких земельних ділянок у приватну власність. Проте, слід зазначити, що земельні ділянки, про які йде мова у законопроекті, на даний час перебувають у колективній власності згідно з Державними актами на право колективної власності на землю. Також, необхідно звернути увагу, що процедура віднесення земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами та іншими захисними насадженнями шляхом визнання їх безхазяйним майном внаслідок реформування сільськогосподарських підприємств до земель комунальної власності, може зайняти тривалий час і потребуватиме значних фінансових витрат. Зокрема, статтею 335 Цивільного кодексу України визначено порядок набуття права власності на безхазяйну річ. Відповідно до зазначеної статті безхазяйною є річ, яка не має власника або власник від неї відмовився. Так, безхазяйні нерухомі речі бере на облік орган, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду в комунальну власність. Разом з тим, необхідно зазначити про обов'язкову складову процедури набуття права власності на безхазяйну нерухому річ - офіційне оприлюднення інформації про взяття нерухомої речі на облік органом державної реєстрації прав.

Перший заступник голови Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Шемелинець Л.М. висловилася за відхилення даного законопроекту.

 

         На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  відхилити».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 18; «утрим.» - 1.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо розмежування земель державної та комунальної власності), поданий народним депутатом України Фроловим М.О. (реєстр. № 4253), відхилити.

2. Співдоповідачем з цього питання на сесії Верховної Ради України визначити заступника Голови Комітету Бакуменка О.Б.

Рішення прийнято.

 

2

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Мушака С.П. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії корупції на ринку зерна»,  внесений народними депутатами України Мушаком О.П., Кривенком В.В., Кузьменком А.І., Кулінічем О.І.,  Лабазюком С. П., Івченком В.Є., Негоєм Ф.Ф., Бриченком І.В., Бакуменком О.Б. (реєстр. № 4454 від 15.04.2016).

 В інформації зазначалось, що метою законопроекту є  запобігання та протидія корупції в державному секторі ринку зерна та неефективному використанню державних коштів, а також забезпечення відкритості і прозорості процедур закупівель зерна суб’єктами ринку зерна, частка держави в статутному капіталі (фонді) яких становить понад 50 відсотків, пропонується внести зміни до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні»  та Кодексу України про адміністративні правопорушення. У цих змінах, зокрема, пропонується встановити для вказаних суб’єктів ринку зерна вимоги до операцій  із зерном та продуктами його переробки, а саме: придбавати такі продукти на митній території України виключно у сільськогосподарських товаровиробників; здійснювати закупівлю та продаж виключно на відкритих аукціонах (публічних торгах); оприлюднювати та зберігати інформацію про свою діяльність на ринку зерна України; здійснювати будь-які експортно-імпортні операції поза межами митної території України, крім операцій із резидентами офшорних зон.  

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Давиденко В.М.. Мірошніченко І.В., Вадатурський А.О., Козаченко Л.П. Заболотний Г.М.

 

Під час обговорення народними депутатами України – членами Комітету було зазначено наступне.

Запропоновані законопроектом обмеження господарської діяльності у виборі контрагента (постачальника) зерна створюють неправомірне обмеження конкуренції для суб'єктів зернового ринку, у статутному капіталі (фонді) яких частка держави становить понад 50 відсотків, порівняно із іншими суб'єктами ринку зерна в Україні і суперечать статті 42 Конституції України, статті 44 Господарському кодексу України та статті 627 Цивільному кодексу України.

Також, прийняття проекту Закону суперечить зобов'язанням, взятим Україною в рамках зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння щодо макрофінансової допомоги ЄС від 22 травня 2015 року Україна взяла на себе зобов'язання утримуватися від введення нових торговельних обмежень або заходів, що спотворюють торгівлю, відповідно до зобов'язань в рамках СОТ.

 

 На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  повернути на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 13; «протии» - 4; «утрим.» - 2.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.  Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії корупції на ринку зерна» (реєстр. № 4454) повернути на доопрацювання суб'єктам права законодавчої ініціативи.

2.          Співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України визначено заступника Голови Комітету Бакуменко О.Б.

Рішення прийнято.

 

3

Розгляд питання про проект Закону України «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру», внесений Кабінетом Міністрів України, реєстр. № 4532 від 27.04.2016,  перенесено.

 

4

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Шиньковича А.В. про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 283 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати земельного податку земельних ділянок, на яких розташовані приміщення, що використовуються для вирощування та утримання сільськогосподарських тварин»,  внесений народним депутатом України  Шиньковичем А.В. (реєстр. № 3511 від 24.11.2015).

В інформації зазначалось, що метою законопроекту є створення сприятливих економічних, передовсім податкових, умов для забезпечення підвищення інвестиційної привабливості господарської діяльності у тваринництві для максимального насичення ринку України продукцією цієї галузі, збільшення її експорту на світові ринки, у тому числі до країн Європейського Союзу. У проекті пропонується доповнити підпункт 283.1.5 пункту 283.1 статті 283 Податкового кодексу України положенням, згідно з яким не підлягатимуть оподаткуванню земельним податком земельні ділянки, на яких розташовані приміщення, що використовуються для вирощування та утримання сільськогосподарських тварин, які є об’єктами бюджетної дотації відповідно до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України». Згідно із пунктом 15.2 статті 15 зазначеного Закону до таких об’єктів на сьогодні віднесені велика рогата худоба, свині, вівці, коні, птиця свійська, кролі.

Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В. висловився на підтримку даного проекту Закону.

 

В обговоренні взяли участь: народні депутати України – члени Комітету Івченко В.Є., Люшняк М.В., Кулініч О.І., Лабазюк С.П.

 

         На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття даного проекту Закону за основу». 

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» -14; «проти» - 1; «утрим.» - 4.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до статті 283 Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати земельного податку земельних ділянок, на яких розташовані приміщення, що використовуються для вирощування та утримання сільськогосподарських тварин, реєстр. № 3511, поданий народним депутатом України Шиньковичем А.В.
  2. Рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Рішення прийнято.

 

5

СЛУХАЛИ: Інформацію народного депутата України Мушака О.П. про проект Закону України «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України»,  внесений народними депутатами України  Мушаком О.П., Амельченком В.В., Савченком О.Ю. (реєстр. № 4464 від 18.04.2016).

В інформації зазначалось, що законопроектом пропонується перерозподілити видатки у межах загального обсягу бюджетних призначень Міністерства аграрної політики та продовольства України, збільшивши видатки розвитку за бюджетною програмою 2804010 "Керівництво та управління у сфері рибного господарства" на 15 000,0 тис. грн. за рахунок відповідного зменшення видатків розвитку за бюджетною програмою 2801030 "Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів". Метою законопроекту є забезпечення ефективного здійснення функцій, покладених на Держрибагентство, шляхом покращення матеріально-технічної бази та забезпечення територіальних органів Держрибагентства необхідними засобами для провадження їх діяльності. Слід зауважити, що зменшення видатків за бюджетною програмою 2801030 "Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів" - недостатньо аргументоване в частині визначення потреби на поточний бюджетний рік. Разом з тим, боротьба з корупцією та браконьєрством в рибній галузі неможлива без державної підтримки. Зважаючи на те, що сьогодні галузь в скрутному економічному і господарському становищі, потрібно запровадити реформу для стабілізації пріоритетних напрямків та виходу рибної продукції на європейський ринок. Таким чином запровадження норм законопроекту зможе створити підстави для початку боротьби з корупцією у рибній галузі.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Верховній Раді України даний проект Закону  прийняти за основу».

 

ГОЛОСУВАННЯ: «за» -19.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону «Про внесення змін до додатка № 3 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення реформування рибної галузі України», внесений народними депутатами України Мушаком О.П., Амельченком В.В., Савченком О.Ю., Іщейкіним К.Є. та Черненком О.М., реєстр. № 4464 від 18.04.2016 р., прийняти за основу.
  2. Дане рішення направити до Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, який визначено головним по опрацюванню зазначеного законопроекту.

Рішення прийнято одноголосно.

 

6

СЛУХАЛИ: Інформацію головного консультанта секретаріату Комітету Шумейка С.Г. про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи»,  внесений Президентом України  (реєстр. № 4437 від 14.04.2016).

В інформації зазначалось, що метою  законопроекту, відповідно до Пояснювальної записки, є врегулювання проблемних питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи. Законопроектом пропонується врегулювати у зонах відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, питання щодо: розпорядження землями державної власності, особливостей регулювання містобудівної діяльності, видачі дозволів на спеціальне водокористування водних об'єктів, надання дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, особливостей природоохоронного режиму територій та об'єктів природно-заповідного фонду, які створюються на цих територіях.

 

На голосування поставили пропозицію: «Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи внести на розгляд  Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу даного проекту Закону з подальшим урахуванням висловлених зауважень і пропозицій при доопрацюванні його до другого читання».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

  1. Рекомендувати Комітету Верховної Ради України з питань  екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи внести на розгляд  Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу   проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання окремих питань правового режиму території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи,  внесений Президентом України  (реєстр. № 4437) з подальшим урахуванням висловлених зауважень і пропозицій при доопрацюванні його до другого читання.
  2. Рішення направити до Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Рішення прийнято одноголосно.

 

7

Питання про заслуховування інформації про діяльність Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів перенесено.

 

8

СЛУХАЛИ: Інформацію заступника Голови Комітету Бакуменка О.Б.  про переобрання голови підкомітету з питань земельних відносин Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

  

На голосування поставили пропозицію: «Звільнити з посади голови підкомітету з питань земельних відносин народного депутата України – члена Комітету Корнацького Аркадія Олексійовича та обрати головою підкомітету з питань земельних відносин народного депутата України – члена Комітету Кулініча Олега Івановича».

 

 ГОЛОСУВАННЯ: «за» - 19.

 

За результатом розгляду та голосування вирішили:

1.      Звільнити з посади голови підкомітету з питань земельних відносин народного депутата України – члена Комітету Корнацького Аркадія Олексійович.

  1. Обрати головою підкомітету з питань земельних відносин народного депутата України – члена Комітету Кулініча Олега Івановича. 

Рішення прийнято одноголосно.