Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин розглянув законопроекти, які стосуються оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення

11 липня 2017, 17:39

11 липня 2017 року на засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації використання масивів земель сільськогосподарського призначення (реєстр. № 6049 від 07.02.2017), поданий народними депутатами Івченком В.Є., Кириленком І.Г., Одарченком Ю.В. та іншими і альтернативний проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні (реєстр. № 6049-1 від 23.02.2017), поданий народними депутатами України Кулінічем О.І., Мірошніченком І.В., Бакуменком О.Б. та іншими.

Зазначеними законопроектами пропонується внести зміни до  земельного законодавства, які направлені на усунення проблем, пов’язаних з подрібненням масивів земель сільськогосподарського призначення, зокрема,  пропонується створити механізм використання масивів земель сільськогосподарського призначення, стимулювання зрошення, а також вирішення проблеми використання земель під польовими дорогами та земельних ділянок під лісосмугами та іншими захисними насадженнями  земель. Також запропонований механізм передачі земель, які залишилися в колективній власності, до комунальної власності.

Під час обговорення законопроектів народні депутати України – члени Комітету та учасники засідання відзначили, що порушені питання є нагальними і потребують законодавчого врегулювання.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні (реєстр. № 6049-1 від 23.02.2017) прийняти за основу, врахувавши при його підготовці до другого читання окремі положення законопроекту (реєстр. № 6049 від 07.02.2017).