У Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин відбулась робоча зустріч на тему: «Перспективи законодавчого врегулювання проведення консолідації земель сільськогосподарського призначення в Україні»

16 листопада 2017, 14:04

 

15 листопада 2017 року у Комітеті з питань аграрної політики та земельних відносин була проведена робоча зустріч на тему: «Перспективи законодавчого врегулювання проведення консолідації земель сільськогосподарського призначення в Україні».

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету, працівники секретаріату Комітету, представники українського аграрного бізнесу, вітчизняні експерти та науковці, а також експерти товариства BVVG у федеральній землі Саксонія-Ангальт (Німеччина).

Учасники зустрічі разом з керівником BVVG у федеральній землі Саксонія-Ангальт Гансом-Егбертом фон Арнімом, юрисконсультом товариства BVVG Герхардом Людвигом, менеджером проектів товариства BVVG Крістофом Конрадом Гільгеном та представником відомства регіону Альтмарк з питань сільського господарства, землеустрою та лісового господарства Хартмутом Крізе обговорили проблеми консолідації земель сільськогосподарського призначення в Україні та можливі шляхи їх врегулювання.

Зокрема, було обговорено ситуацію, яка виникла у зв’язку з тим, що в процесі паювання земель колективних сільськогосподарських підприємств земельні масиви, які перебували у колективній власності, були розділені на земельні ділянки середньою площею 4 га, кожна з яких була передана у приватну власність членам таких підприємств. Однак, власники земельних ділянок, розташованих у масиві, в переважній більшості випадків передають їх в оренду аграрним підприємствам. В такій ситуації відбуваються не поодинокі випадки зловживань з боку недобросовісного землевласника або землекористувача, земельна ділянка якого розташована посеред масиву.

Комітет вдячний учасникам зустрічі за конструктивне обговорення, яке сприятиме подальшій роботі над удосконаленням законодавчого забезпечення у галузі земельних відносин.

Довідково: BVVG – це товариство у Німеччині, яке тісно співпрацює з Федеральним міністерством фінансів та Федеральним міністерством продовольства та сільського господарства. Його завданням є управління, оренда та продаж сільськогосподарських та лісогосподарських земель державної власності.