Верховна Рада України прийняла за основу у повторному першому читанні проект Закону України про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (реєстр. № 5448-д)

19 квітня 2018, 16:40

Сьогодні, 19 квітня 2018 року Верховна Рада України прийняла за основу у повторному першому читанні проект Закону України про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції (реєстр. № 5448-д), внесений народними депутатами України Бакуменком О.Б., Івченком В.Є., Мушаком О.П., Кулінічем О.І., Люшняком М.В., Кітом А.Б. та іншими.

Проектом Закону пропонується удосконалити засади правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, а також гармонізувати законодавство України до законодавства Європейського Союзу у зазначеній сфері.

Під час підготовки законопроекту на повторне перше читання його було доповнено новими положеннями, зокрема, це стосується детальних правил органічного виробництва аквакультури та тваринництва; особливостей ввезення органічної продукції на територію України та вивезення такої продукції в митному режимі експорту; розширення системи контролю за органічним виробництвом та штрафних санкцій за порушення вимог такого виробництва.

Прийняття законопроекту сприятиме підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної органічної продукції, розширенню зовнішніх ринків її збуту та запровадженню чіткого і прозорого механізму реєстрації органів сертифікації, операторів ринку та органічного насіння.