Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону України про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру (реєстр. № 4532)

17 травня 2018, 17:30

 

Сьогодні, 17 травня 2018 року Верховна Рада України прийняла за основу проект Закон України про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру (реєстр. № 4532), поданий Кабінетом Міністрів України.

Проектом Закону пропонується визнати таким, що втратив чинність Закон України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» та Закон України «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції».

Чинний Закон України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» за період з дати його прийняття зазнав ряд змін, доповнень та виключень і втратив свою комплексність.

Сьогодні обсяг виробництва цукру, що поставляється на внутрішній ринок України, обмежується лише квотою «А». Крім ризиків виникнення корупційних відносин у процесі розподілу квот, квотування обмежує прагнення до збільшення потужностей вирощування цукрових буряків та виробництва цукру, а також нівелює ринкові механізми.

Крім того, зазначеним Законом України передбачено щорічне встановлення Кабінетом Міністрів України мінімальних цін на цукрові буряки, які поставляються для виробництва цукру квоти «А», а також мінімальних цін на цукор квоти «А». Вказана норма є адміністративним, а не ринковим регулятором цін, та повинна була забезпечити недопущення зниження ціни на дану продукцію з метою забезпечення беззбитковості виробництва.

Прийняття Закону України про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру надасть можливість зберегти потенціал бурякоцукрової галузі та забезпечити її подальший розвиток на ринкових засадах.