Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин проведено засідання, присвячене ситуації, яка склалась у зв’язку з підвищенням ПАТ «Укрзалізниця» ставок плати за використання власних вагонів перевізника

16 жовтня 2018, 17:48

 

Сьогодні, 16 жовтня 2018 року на засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин було обговорено питання про ситуацію, яка склалась у зв’язку з підвищенням ПАТ «Укрзалізниця» ставок плати за використання власних вагонів перевізника.

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова, а також керівники профільних аграрних організацій та компаній.

Учасники засідання зазначили, що ситуація із перевезенням сільськогосподарських вантажів залізничним транспортом є вкрай напруженою.

Зокрема, народні депутати України наголосили на тому, що ПАТ «Укрзалізниця» без проведення консультацій, користуючись своїм монопольним становищем, підвищила ставки плати за використання власних вагонів перевізника. Одне з найбільших підвищень стосується перевезення сільськогосподарської продукції зерновозами – на 48 %.

Учасники засідання одностайно звернули увагу, що такі дії ПАТ «Укрзалізниця» призведуть до значних втрат аграріїв. За розрахунками експертів в 2018-2019 маркетинговому році втрати можуть скласти 4,7 млрд. гривень. Це спричинить падіння закупівельних цін, від чого постраждають малі та середні товаровиробники.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення, зокрема, ініціювати зустріч з Президентом України з метою обговорення проблемних питань, пов’язаних з підвищенням ПАТ «Укрзалізниця» ставок плати за використання власних вагонів перевізника, рекомендувати Кабінету Міністрів України провести перевірку обґрунтованості такого підвищення ставок та нараду під головуванням Прем’єр-міністра України за участі народних депутатів України та керівництва відповідальних центральних органів виконавчої влади щодо врегулювання ситуації, яка склалась, а також звернутись до Антимонопольного комітету України із вимогою щодо перевірки дотримання ПАТ «Укрзалізниця» вимог антимонопольного законодавства, зокрема, статті 13  Закону України «Про захист економічної конкуренції».