Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку (реєстр. № 9162) прийняти за основу

21 листопада 2018, 10:09

 

На   засіданні   Комітету   з   питань  аграрної  політики  та  земельних   відносин 20 листопада 2018 року народні депутати України – члени Комітету розглянули проект Закону України про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку (реєстр. № 9162), поданий народними депутатами України Бакуменком О.Б., Мартиняком С.В., Давиденком В.М., Кулінічем О.І. та іншими народними депутатами.

Проект закону є рамковим і визначає основні принципи та пріоритети державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку в Україні, що спрямовані на системність та узгодженість впровадження заходів із реалізації державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку всіма органами державної влади та місцевого самоврядування з метою забезпечення сталого розвитку агропромислового комплексу та сталого сільського розвитку, доступу суб’єктів усіх форм господарювання до ринків збуту сільськогосподарської продукції.

У проекті визначено п'ятнадцять пріоритетів державної аграрної політики, зокрема, підвищення конкурентоспроможності українського аграрного сектора та його продукції, збільшення експорту сільськогосподарської продукції з більшою доданою вартістю, впровадження нових механізмів підтримки та стимулювання розвитку окремих галузей, забезпечення захисту прав та інтересів землевласників і землекористувачів, підвищення рівня зайнятості сільського населення та ін.

Також законопроектом зазначається, що завданням держави є забезпечення збалансованого розвитку усіх складових системи агропромислового виробництва.

Державна аграрна політика у напрямі збалансування системи агропромислового виробництва спрямована на забезпечення максимальної реалізації різними виробниками своїх можливостей шляхом:

стимулювання розвитку сімейних фермерських господарств, фермерських господарств, сільськогосподарських кооперативів та аграрних кластерів;

створення ефективної системи державної підтримки для малих виробників сільськогосподарської продукції, включаючи сприяння їх об’єднанню;

сприяння створенню конкурентних переваг у виробництві нішевої продукції та продукції з високою доданою вартістю.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про основні засади державної аграрної політики та державної політики сільського розвитку (реєстр. № 9162) прийняти за основу.