Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості (реєстр. № 7186) прийняти за основу з урахуванням при доопрацюванні до другого читання окремих положень законопроекту реєстр. № 7210

21 листопада 2018, 12:30

На   засіданні   Комітету   з   питань   аграрної  політики  та  земельних  відносин  20 листопада 2018 року народні депутати України – члени Комітету розглянули проект Закону України про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості (реєстр. № 7186), поданий народними депутатами України Люшняком М.В., Котом А.Б., Кулінічем О.І. та іншими народними депутатами України.

Метою законопроекту є запровадження ефективного державного контролю за генетично модифікованою продукцією на території України, обігом генетично модифікованої продукції у сільському господарстві та харчовій промисловості та запровадження системи контролю на всіх стадіях створення і проведення досліджень, оцінювання ризиків, здійснення дореєстраційних випробувань, державної реєстрації генетично модифікованих організмів, їх розміщення на ринку та маркування з урахуванням найкращого міжнародного досвіду, а також встановлення відповідальності за порушення законодавства у цій сфері.

Проектом Закону пропонується, зокрема:

визначити повноваження органів державної влади у сфері поводження з генетично модифікованою продукцією;

удосконалити систему оцінювання ризиків генетично модифікованої продукції з урахуванням положень Директиви № 2001/18/ЄС;

встановити вимоги до регулювання поводження з генетично модифікованою продукцією в ізольованій системі;

встановити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення законодавства у сфері контролю за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості.

Прогнозується, що прийняття законопроекту створить правову основу для державного контролю за використанням генетично модифікованої продукції у сільському господарстві та харчовій промисловості.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про державний контроль за генетично модифікованою продукцією у сільському господарстві та харчовій промисловості (реєстр. № 7186) прийняти за основу з урахуванням при доопрацюванні до другого читання окремих положень законопроекту реєстр. № 7210.