Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відстеження і маркування генетично модифікованих організмів та обігу, відстеження і маркування харчових продуктів, кормів та/або кормових добавок, ветеринарних препаратів, отриманих з використанням генетично модифікованих організмів (реєстр № 7210) відхилити

21 листопада 2018, 16:02

На   засіданні   Комітету  з  питань   аграрної   політики  та   земельних  відносин  20 листопада 2018 року народні депутати України – члени Комітету розглянули проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відстеження і маркування генетично модифікованих організмів та обігу, відстеження і маркування харчових продуктів, кормів та/або кормових добавок, ветеринарних препаратів, отриманих з використанням генетично модифікованих організмів (реєстр. № 7210), поданий Кабінетом Міністрів України.

Дія проекту Закону поширюється на генетично модифіковані організми, харчові продукти, корми та/або кормові добавки, ветеринарні препарати, вироблені з генетично модифікованих організмів, що пройшли державну реєстрацію у встановленому порядку.

Законопроектом пропонується внесення змін до законів України «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про захист прав споживачів» та «Про ветеринарну медицину».

Цими змінами, зокрема, передбачається запровадити нові термінологічні визначення: «відстеження», «унікальний ідентифікатор», «оператор ринку», «перша стадія розміщення продукції на ринку», «фасована продукція» та інше; визначити повноваження відповідних центральних органів виконавчої влади у відповідній сфері тощо.

За результатами обговорення Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо відстеження і маркування генетично модифікованих організмів та обігу, відстеження і маркування харчових продуктів, кормів та/або кормових добавок, ветеринарних  препаратів,  отриманих  з  використанням генетично модифікованих організмів (реєстр. № 7210) відхилити, а його позитивні положення врахувати при доопрацюванні законопроекту (реєстр. № 7186).