Комітетом з питань аграрної та земельної політики проведено комітетські слухання на тему: «Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією в рамках Угоди про асоціацію з ЄС»

13 лютого 2020, 17:00

Сьогодні, 13 лютого 2020 року за інформаційної підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» у Комітеті з питань аграрної та земельної політики відбулись комітетські слухання на тему: «Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією в рамках Угоди про асоціацію з ЄС».

У заході взяли участь народні депутати України – члени Комітету, заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України – Торговий представник України Тарас Качка, Тарас Висоцький, т.в.о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Ольга Шевченко, Директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, представники експертної групи з питань експертизи законодавства України на відповідність праву ЄС Урядового офісу європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, а також керівники профільних аграрних організацій та асоціацій.

Голова Комітету Микола Сольський зазначив, що в умовах реалізації політики в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом пріоритетне значення має питання розширення торгівлі продукцією агропромислового комплексу. Аграрна продукція залишається однією з ключових товарних позицій в загальному експорті до країн ЄС. Прикладом є те, що за підсумками 2019 року, Україна займає третє місце серед країн-експортерів м’яса птиці до ЄС та перше по експорту яєчних продуктів. Загальна сума експорту продукції птахівництва до країн ЄС становила більше $250 млн.

Учасниками слухань зазначалося, що імплементація Україною законодавства ЄС дає можливість багатьом українським компаніям, які працюють в аграрному секторі економіки, отримати європейську сертифікацію, що дозволяє працювати з Євросоюзом та багатьма іншими країнами без додаткової реєстрації та сертифікації, адже відповідність європейським вимогам та правилам в галузі сільського господарства – це вищий рівень якості та безпеки для людей і навколишнього середовища.

Народними депутатами України – членами Комітету та учасниками комітетських слухань також були обговорені питання щодо огляду нового Закону України про органічне виробництво в розрізі контролю та нагляду операторів та органів сертифікації, системи моніторингу та контролю в межах ЄС, створення системи стратегічного планування при експорті зернових, інструментів торговельної політики ЄС – ввізні мита та тарифні квоти для вітчизняної продукції тощо.

Також висловлювались пропозиції для розвитку вітчизняної виноробної продукції в частині необхідності спрощення процедури митного оформлення презентаційної виноробної продукції, яка вивозиться за межі митної території України для представлення її на виставках, форумах та інших міжнародних заходах.

Комітет вдячний учасникам комітетських слухань за конструктивну дискусію та пропозиції, що сприятиме подальшій роботі над удосконаленням вітчизняного законодавства та імплементації необхідних нормативно-правових актів в контексті подальшої реалізації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.