Верховною Радою України прийнято за основу проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції

04 вересня 2020, 12:50

 

Сьогодні, 4 вересня 2020 року, Верховна Рада України прийняла за основу проект Закон України про внесення змін до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» та інших законів Україні щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції (реєстр. № 3295). Відповідне рішення підтримали 271 народних депутата України.

Зазначений законопроект ставить на меті удосконалення функціонування системи державної підтримки сільського господарства, усунення адміністративних перепон та додаткових витрат для сільськогосподарських товаровиробників при отриманні державної допомоги.

Основною новацією законопроекту є запровадження законодавчих підстав для створення та функціонування Державного аграрного реєстру, як державної автоматизованої інформаційної системи про виробників сільськогосподарської продукції.

Впровадження Державного аграрного реєстру дозволить державі:

здійснювати прозоре адміністрування, спрямування та розподіл коштів державної підтримки в аграрній галузі за допомогою електронних засобів;

вести облік аграріїв-отримувачів державної допомоги;

надавати зручні електронні сервіси аграріям;

отримувати статистичну інформацію для органів державної влади та місцевого самоврядування, тощо.

В залежності від напрямку програми аграрний реєстр дозволить скоротити кількість необхідних документів які збираються та подаються аграріями для участі в програмах державної підтримки.

В подальшому розвиток цієї системи дозволить автоматично отримувати інформацію про наявну сільськогосподарську техніку, фінансову та статистичну звітність.

Законопроект також передбачає суттєві зміни в системі держпідтримки вітчизняних сільгоспвиробників, а саме:

бюджетна дотація та спеціальна бюджетна дотація буде розповсюджуватися на суб’єктів господарювання, що займаються розведенням кіз або вирощуванням аквакультури, які на сьогоднішній день не отримують держпідтримку;

законопроектом пропонується передбачити виробникам садівничої, виноградарської та хмелярської галузей такі види підтримки, зокрема як здешевлення вартості саджанців, робіт із встановлення шпалери та краплинного зрошення, а також здешевлення будівництва потужностей із переробки їхньої продукції;

законопроектом передбачається виключення окремих положень, які стосуються регулювання питань державної аграрної інтервенції як форми державного втручання.