13 липня 2021 року у Комітеті Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики відбувся круглий стіл на тему: «Зміни у правовому регулюванні планування використання земель: готовність до реалізації та можливі проблеми у застосуванні»

13 липня 2021, 19:00

 

24 липня цього року набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», який запроваджує принципово новий принцип планування використання земель. З набранням ним чинності планування усієї території громади буде здійснюватися комплексно і буде стосуватися як території населених пунктів, так і території за їх межами, і здійснюватися рішеннями сільської, селищної, міської ради.

Для практичної дії даного Закону, необхідно затвердження якісної підзаконної бази. З усіх підзаконних актів, необхідність яких передбачена Законом, поки затверджений лише один – постанова Кабінету Міністрів України від 2 червня 2021 р. № 654, якою був визначений перелік обмежень у використанні земель, що встановлюються містобудівною документацією.

Інші підзаконні акти ще чекають свого затвердження. Це – класифікатор функціональних зон, новий класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок, а також порядок розроблення містобудівної документації.

Саме тому Комітетом було організовано Круглий стіл, на якому передбачалося обговорити зміст підзаконних актів ще до їх затвердження і оцінити реальність їх впровадження.

На заході було презентовано основні положення Порядку розроблення та оновлення містобудівної документації на місцевому рівні, основні положення Класифікатору видів цільового призначення земельних ділянок, видів функціонального призначення територій та співвідношення між ними, а також правил його застосування з визначенням категорій земель та видів цільового призначення земельних ділянок, які можуть встановлюватися в межах відповідної функціональної зони. Також було презентовано пілотний проект щодо розроблення комплексних планів просторового розвитку територій Пісочинської та Роганської територіальних громад Харківської області  і проблем, які виникають в процесі його проведення (програма USAID).

Також на Круглому столі було обговорено ще одне важливе питання - внесення до Державного земельного кадастру та містобудівного кадастру даних про обмеження у використанні земель. Це відбувається завдяки комплексному плану просторового розвитку території територіальної громади. Чинне законодавства встановлює значну кількість зазначених обмежень. Це стосується особливого режиму використання земель в межах прибережних захисних смуг, охоронних, санітарних зон тощо. Проте, нажаль, відомості про усі ці обмеження присутня у Державному земельному кадастрі дуже в обмеженій кількості. В результаті негативні наслідки спостерігаються для усіх – і тих, хто проводить господарську діяльність на території дії обмежень, і державні органи, які контролюють дотримання цих обмежень.

Тому Закон передбачає, що комплексний план просторового розвитку території територіальної громади обов’язково має містити відомості про усі ці обмеження із внесенням їх до кадастрів. Для того, щоб це було реалізовано, розробник комплексного плану має отримати від ряду органів влади, підприємств, установ, організацій у складі вихідних даних інформацію про наявність і межі зазначених обмежень. Проте потрібна інформація надається розробникам не завжди.

У круглому столі взяла участь велика кількість представників органів влади, установ та підприємств, які є держателями зазначеної інформації. Було обговорено вказані проблеми та наголошено на важливості неухильного дотримання вимог Закону щодо обов’язковості надання цієї інформації для розроблення містобудівної документації.