У Комітеті з питань аграрної та земельної політики відбувся круглий стіл на тему: «Заборона трансжирів у продуктах харчування: крок до здорової нації»

01 листопада 2021, 19:00

 

1 листопада 2021 року у Комітеті з питань аграрної та земельної політики під головуванням народного депутата України – члена Комітету Дмитра Соломчука відбулось засідання круглого столу на тему: «Заборона трансжирів у продуктах харчування: крок до здорової нації».

Учасники заходу заслухали інформацію народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної та земельної політики, членів Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування, представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, представників Міністерства охорони здоров'я України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, представників та експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, галузевих асоціацій, а також громадських організацій, - щодо ризиків для життя та здоров’я громадян через споживання трансжирів.

Виступаючі наголошували, що, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, споживання трансжирів спричиняє приблизно 500 тисяч передчасних смертей від ішемічної хвороби серця щороку в усьому світі. В Україні від неінфекційних захворювань щорічно помирає понад 600 тис. людей, 63% - через серцево-судинні захворювання.

У ході круглого столу зазначалося, що у 2018 році ВООЗ ініціювала пакет дій REPLACE, який передбачає стратегічний підхід до усунення промислового використання трансжирів під час виробництва продуктів харчування, з метою повної ліквідації промислово-вироблених трансжирів у продуктах до 2023 року. Це всеосяжний технічний та стратегічний документ передбачає шість етапів впровадження, включаючи суворе обмеження кількості трансжирів промислового виробництва в продуктах харчування, жирах та оліях. Елімінація трансжирів є одним із ефективних та доступних заходів збереження життя та здоров’я громадян, що підтверджено науково.

Як йшлося під час обговорення, в Україні 16 вересня 2020 року було прийнято наказ Міністерства охорони здоров’я України № 1613 «Про затвердження правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», який імплементує європейське законодавство в частині вмісту трансжирних кислот в продуктах харчування.

Водночас, було відзначено, що в Україні низький рівень обізнаності стосовно ризиків, пов’язаних із використанням та споживанням трансжирів. Це стосується як широкої громадськості так і осіб, які приймають рішення у сфері громадського здоров’я та регулювання. Докази негативного впливу трансжирів на здоров'я недостатньо відомі.

На сьогодні План пріоритетних дій Уряду на 2021 рік, який затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 276-р, передбачає запровадження заходів щодо регулювання вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах, що в свою чергу спрямовано на профілактику виникнення неінфекційних захворювань, зокрема ішемічної хвороби серця за рахунок сприяння здоровому харчуванню, поліпшенню раціону харчування та здоров'я населення.

Учасники круглого столу зазначали, що Україна, як держава-член Організації Об’єднаних Націй, підтримала проголошені резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 25 вересня 2015 року № 70/1 глобальні цілі сталого розвитку до 2030. Держава підтвердила своє зобов’язання виконати Ціль 3 – «Забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці», зокрема, завдання 3.4 – до 2030 року зменшити на третину передчасну смертність від неінфекційних захворювань за допомогою профілактики і лікування.

Таким чином, поступова відмова від використання трансжирних кислот, що промислово виробляються, є дієвим інтервенційним заходом, який допоможе досягти зазначеної цілі, підкреслювали учасники круглого столу.

Обговорюючи шляхи вирішення порушених проблем, учасники заходу звернули увагу на необхідність прийняття в другому читанні проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» (№ 5148), метою якого є заборона використання трансжирів у харчових продуктах, зокрема, й у дитячому харчуванні.

Також було наголошено, що для ефективного виконання зазначеної норми законодавства необхідно:

запроваджувати та застосовувати механізми моніторингу та контролю використання трансжирів;

розвивати та посилювати спроможності лабораторної мережі щодо моніторингу вмісту трансжирів у продуктах харчування, в тому числі використовуючи протоколи ВООЗ;

проводити роз'яснювальну роботу та інформаційні кампанії щодо здорового харчування серед населення.

Слід зауважити, що відповідно до даних опитування КМІС, представлених вперше представниками Бюро ВООЗ в Україні, 82% населення підтримують законодавче обмеження використання трансжирів у продуктах харчування.

За результатами обговорення, учасники круглого столу просять Комітет з питань аграрної та земельної політики направити звернення до Прем’єр-міністра України стосовно доручення Міністерству охорони здоров’я України про розробку плану заходів щодо заборони використання трансжирів у продуктах харчування. Також учасники заходу закликали Комітет розглянути на своєму засіданні доопрацьований до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми», № 5148, та подати його на розгляд Верховної Ради України.