Проблеми очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів обговорили у Комітеті з питань аграрної та земельної політики

10 травня 2023, 15:09

 

10 травня 2023 року у Комітеті з питань аграрної та земельної політики під головуванням голови підкомітету з питань земельних відносин Артема Нагаєвського відбулось засідання робочої групи щодо вивчення проблем очищення земель сільськогосподарського призначення від вибухонебезпечних предметів.

Народні депутати України - члени Комітету звернули увагу на необхідність тісної комунікації з Міжвідомчою робочою групою з питань гуманітарного розмінування та Національним органом з питань протимінної діяльності.

Процес гуманітарного розмінування в Україні відбувається занадто повільно. Це обумовлено великою територією земель, які заміновані та обмеженими ресурсами. Адже сапер вручну очищає 15-20 кв. м на добу, а техніка для розмінування - 6 кв. км. І при цьому зберігається максимальна безпечність для саперів. Тому наявність спецтехніки допоможе значно розширити спроможності гуманітарного розмінування сільськогосподарських земель. Для цього необхідна підтримка міжнародних партнерів.

Також члени Комітету обговорили необхідність нормативно-правового врегулювання проблемних питань щодо залучення неурядових операторів протимінної діяльності до виконання заходів з розмінування, а також інших питань.

Довідково. Згідно інформації Мінагрополітики на сьогодні пріоритетним планом Уряду визначено наявність 470 тис. га потенційно забруднених вибухонебезпечними предметами земель сільськогосподарського призначення. Йдеться про землі, до яких є доступ і землі та на яких можна проводити роботи з розмінування. У цю цифру не включені тимчасово окуповані території та Автономна Республіка Крим. Найскладніша ситуація наразі на Харківщині, Миколаївщині та Херсонщині.