В Україні цьогоріч розмінували майже 195 тисяч га сільськогосподарських земель

06 грудня 2023, 16:00

 

Завдячуючи Збройним Силам України аграрії практично всіх областей зібрали врожай, посіяли озимі, а піротехнічні підрозділи державних органів та неурядових операторів мають змогу розміновувати українські родючі землі, - інформують у Комітеті з питань аграрної та земельної політики.

Так, за даними Мінекономіки у листопаді обстежили понад 17 тис. га земель сільськогосподарського призначення. У межах пріоритетного розмінування сільгоспземель всього з початку року обстежено понад 257 тис. га угідь.

Попри ускладнення погодних умов піротехнічні підрозділи продовжують роботу з обстеження та розмінування найбільш цінних українських земель. За останній тиждень листопада обстежено більше трьох тисяч гектарів, понад півтори тисячі гектарів очищено чи розміновано. З початку року майже 195 тис. га повернуто аграріям для господарської експлуатації. Уряд продовжує роботу над посиленням спроможностей піротехнічних підрозділів.

Найбільші площі в листопаді в межах виконання плану пріоритетного повернення сільгоспземель у експлуатацію були обстежені в Херсонській області – 12,4 тис. га. На Харківщині за місяць піротехніки обстежили понад 3,5 тис. га сільгоспугідь. Ще більше 1,3 тис. га обстежено в Миколаївській області.

Зазначається, що 4 грудня було підписано Угоду між урядами Словенії та України про надання Словенією €1,5 млн гуманітарної допомоги на безповоротній основі на цілі гуманітарного розмінування, які будуть направлені на забезпечення саперів ДСНС та Державної служби спецтранспорту необхідним індивідуальним захистом, обладнанням та технікою для розмінування.

Також у листопаді американська компанія Tetra Tech, яка співпрацює з Державним департаментом США, розпочала роботу з розмінування в п’яти областях України. Фонд Баффета надав Україні машини механізованого розмінування. У листопаді Канада направила Україні 6 роботизованих комплексів DIGITAL VANGUARD-S. Також Азербайджан передав Україні машину для розмінування, яка відправилась на Полтавщину. Німеччина надала танки для розмінування Wisent 1 і спецматеріали для знешкодження вибухових боєприпасів. Швейцарія направить загальний пакет допомоги на 1,2 млн швейцарських франків (+€1,3 млн) на машину для розмінування від фонду Digger, причіп та запчастини. До розмінування вже залучено 144 групи неурядових організацій.