Протокол Комітетських слухань на тему: «Про стан інфраструктури меліоративних систем зрошуваного землеробства та її окремих об’єктів в Україні»

Опубліковано 28 травня 2015, о 10:49

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

 

КОМІТЕТСЬКІ СЛУХАННЯ

 

 

 

ПРОТОКОЛ № 1

     

 

 

 

від 18 березня 2015 року

м. Київ, вул. Грушевського, 5,

конференц-зал, о 14:00 годині

 

 

 

ГОЛОВУЄ: Голова Комітету Кутовий Т.В.

 

ПРИСУТНІ: народні депутати України - члени Комітету: Бриченко І.В., Заболотний Г.М., Кіт А.Б., Корнацький А.О., Негой Ф.Ф., Нестеренко В.Г., Хлань С.В., Юрчишин П.В.

 

Від секретаріату Комітету присутні: заступник завідувача секретаріату Комітету Самсоненко В.В., головні консультанти Величко В.І., Усата Р.Ю., Чернишенко І.І., консультант Корякіна І.І., спеціаліст І категорії Кантур С.В.

 

 

Запрошені: список додається

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ:

 

1. «Про стан інфраструктури меліоративних систем зрошуваного землеробства та її окремих об’єктів в Україні»

 

 

1

 

СЛУХАЛИ: інформації Голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин Кутового Т.В., голови підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Хланя С.В. та виконуючого обов’язки  Голови  Державного  агентства водних ресурсів України Чунарьова О.В. про стан інфраструктури меліоративних систем зрошуваного землеробства та її окремих об’єктів в Україні.

Кутовий Т.В. зазначив, що на сьогодні питання незадовільного стану зрошувальних земель досягло масштабного розголосу. Відповідно до статистичних відомостей, загальна площа зрошувальних земель в Україні становить 1,77 мільйонів гектарів землі, це без урахування площ Автономної Республіки Крим. Однак лише 20 відсотків від усього масиву зрошувальних земель використовується за призначенням. Всі інші площі – 361,4 тис. гектарів не використовуються переважно через зношеність або відсутність насосно-силового обладнання, незадовільного гідрогеологомеліоративного стану, відсутності фінансування тощо.

Голова Комітету акцентував увагу на тому, що метою даних комітетських слухань є обговорення вже фактичної ситуації та взаємного пошуку й досягнення позитивних змін у сфері зрошувального землеробства та захисту земель в Україні.

Він зазначив, що на сьогодні вже діє Закон України "Про затвердження Загальнодержавної цільової програми розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року", яким визначені заходи з реконструкції меліоративних систем та джерелах фінансування, в тому числі передбачення залучення коштів як з державних та місцевих бюджетів, так і з інших джерелінвестицій.

Також Кутовий Т.В. зауважив, що Верховною Радою України 05.03.2015 року був прийнятий у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель державної комунальної власності, на яких ці об'єкти розташовані», реєстр. № 1128. Прийняття даного Закону надасть можливість створити умови для забезпечення технологічної цілісності меліоративних систем та їхнього ефективного функціонування.

В свою чергу, голова підкомітету Хлань С.В. поінформував, що на словах важко переоцінити значення зрошувального землеробства, особливо на півдні України. Останнім часом південь України знаходиться в дуже посушливих умовах і це особливо стосується Херсонської, Миколаївської, Одеської та Запорізьких областей.

Але є і пріоритети в цих областях, тому що велика кількість світових та сонячних днів переважає на цій частині України. І якщо відрегулювати штучне зрошення, то можна буде мати значний пріоритет і перевагу в сільському господарстві саме в цих областях.

Однак, реалізації потенціалу зрошувального землеробства перешкоджає недостатня фінансова підтримка з боку держави та відсутність чітких і зрозумілих підходів до залучення інвестицій у галузь.

Таким чином, галузь зрошувального землеробства України, незважаючи на свою перспективність, перебуває у критичному стані, потребує термінового реформування та залучення інвестицій для подальшого розвитку.

 

В обговоренні взяли участь: народний депутат України Гордєєв А.А., заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Лапа В.І., голова Державного агентства водних ресурсів України Чунарьов О.В., депутати Херсонської обласної ради Горстка Ю.В. та Рибалко С.В., директор Інституту водних проблем і меліорації НААН України Ромащенко М.І., начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Коваленко Є.Є., директор ТОВ «Дунайський аграрій» Дяжук Р.У.

 

 

УХВАЛИЛИ:

 

1. Верховній Раді України:

 

1.1. Підтримати проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об’єкти розташовані», реєстр. № 1128, в другому читанні та в цілому, як Закон України.

 

1.2. Провести у вересні 2015 року парламентські слухання на тему: «Вдосконалення правового регулювання меліорації земель України: проблеми та шляхи їх вирішення».

 

1.3. Внести у 2015 році зміни до Земельного кодексу України, Законів України «Про меліорацію земель», «Про правовий режим земель охоронних зон обєктів магістральних трубопроводів», «Про трубопровідний танспорт», тощо з метою сприяння відновленню та збереженню меліоративних систем та розвитку зрошуваного землеробства України зокрема.

 

2. Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин:

 

2.1. Внести на найближче засідання Верховної Ради України підготовлений до другого читання проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони приватизації об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем та земель, на яких ці об’єкти розташовані», реєстр. № 1128, прискорити розгляд у встановленому порядку інших законопроектів, спрямованих на забезпечення розвитку меліоративних систем зрошуваного землеробства агропромислового комплексу та мінімального впливу фінансової кризи на галузь.

 

2.2. Звернутись до Світового банку та USAID з пропозицією про співпрацю в сфері відновлення меліоративних систем та розвитку зрошуваного землеробства в Україні.

 

2.3. Забезпечити контроль за виконанням даних рекомендацій комітетських слухань.

 

3.     Кабінету Міністрів України:

 

3.1. Утворити при Міністерстві аграрної політики та продовольства України робочу групу за участі представників Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства фінансів України, Державного агентства водних ресурсів України, інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з метою підготовки відповідних змін до чинного законодавства щодо відновлення меліоративних систем та розвитку зрошуваного землеробства України.

 

3.2. Під час підготовки проекту Закону про Державний бюджет України на відповідний рік передбачати у повному обсязі від потреби видатки на забезпечення виконання заходів, передбачених Загальнодержавною цільовою програмою розвитку водного господарства та екологічного оздоровлення басейну річки Дніпро на період до 2021 року, а також можливість отримання під державні гарантії кредитів вітчизняними суб’єктами, які виконують відповідні меліоративні послуги.

 

3.3. Переглянути розпорядження Кабінету Міністрів України від 21.11.2013 № 975-р «Про затвердження плану заходів щодо розширення площ зрошуваних земель у південних областях та забезпечення їх ефективного використання на період до 2017 року».

 

3.4. Під час проведення переговорів з міжнародними фінансовими організаціями і міжнародними організаціями технічної допомоги (такими, як Світовий банк, агентство USAID) розглянути питання фінансової підтримки відновлення меліоративних систем та розвитку зрошуваного землеробства України.

 

4. Міністерству економічного розвитку і торгівлі України, Міністерству фінансів України, Міністерству аграрної політики та продовольства України:

 

4.1. Підготувати відповідні пропозиції щодо можливих джерел фінансування розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушених угідь України, в тому числі за рахунок чергових траншів фінансової допомоги від міжнародних валютнофінансових організацій, кредитів (позик) залучених під державні гарантії, тощо. Розробити механізм залучення інвестицій у сферу розбудови меліоративних систем зрошуваного землеробства України для державних водогосподарських організацій.

 

4.2. Забезпечувати надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам для придбання сучасної дощувальної техніки та систем краплинного зрошення, зокрема на умовах лізингу, та компенсації вартості електроенергії, використаної для поливу на зрошуваних землях.

 

5. Міністерству екології та природних ресурсів України, Державному агентству водних ресурсів України:

 

5.1. Провести аудит використання зрошуваних земель та інвентаризацію інженерної інфраструктури міжгосподарських та внутрішньогосподарських зрошувальних систем.

 

5.2. Прискорити роботи щодо проектування та будівництва у 2015 році капітальної споруди на Північно – Кримському каналі з облаштуванням вузла водообігу для гарантованого забезпечення потреб у водних ресурсах Херсонської області.

 

6. Обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування:

 

6.1. Під час розроблення та затвердження місцевих бюджетів передбачати у них необхідні кошти для забезпечення виконання регіональних та місцевих програм (заходів) щодо відновлення меліоративних систем та розвитку зрошуваного землеробства.

 

 

Голова Комітету                                                             Т. КУТОВИЙ

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку