Протокол комітетських слухань на тему: «Стан епізоотичної ситуації в Україні. Забезпечення надійних та ефективних заходів ліквідації і попередження спалахів хвороб тварин»

Опубліковано 25 травня 2017, о 11:21
 

 

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН


 


КОМІТЕТСЬКІ  СЛУХАННЯ

 

на тему: «Стан епізоотичної ситуації в Україні. Забезпечення надійних та ефективних заходів ліквідації і попередження спалахів хвороб тварин»

 

 

ПРОТОКОЛ № 7

 

від 18 квітня 2017 року

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

11 год. 00 хв.

 

Головував: заступник Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменко О.Б.

 

Присутні: народні депутати України – члени Комітету Давиденко В.М., Єдаков Я.Ю., Кіт А.Б., Кучер М.І., Люшняк М.В., Мірошніченко І.В.

 

Списки присутніх від секретаріату Комітету та запрошених додаються.

 

СЛУХАЛИ:

Заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Бакуменка О.Б., який відкрив комітетські слухання.

Голову Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Лапу В.І., який доповів про епізоотичну ситуацію в Україні та стан виконання рішення Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин від 21 лютого 2017 року (протокол
№ 51) «Про епізоотичну ситуацію щодо африканської чуми свиней, шляхи попередження та подолання».

Першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Мартинюка М.П., який розповів про стан та перспективи розвитку тваринництва в Україні, а також нарощення експортного потенціалу у тваринництві.

Інформацію головного лікаря ветеринарної медицини СП ТОВ
«Нива Переяславщини» Юрка Д.О. про рівень біобезпеки, якому мають відповідати суб’єкти господарювання, які займаються вирощуванням, утриманням та реалізацією свиней.

Інформацію директора департаменту безпечності харчових продуктів
та ветеринарії
Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Кобаля Б.І. про стан біобезпеки в господарствах та заходи, направлені на забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації
в Україні в сучасних умовах.

Генерального директора Української корпорації по виробництву м’яса
на промисловій основі «Тваринпром» Гнатюка С.А. про актуальні проблеми
у свинарстві, пов’язані з ускладненням епізоотичної ситуації.

Головного лікаря ветеринарної медицини ПАТ «Миронівський хлібопродукт» Бойка Є.Б. про можливість та якість заходів біобезпеки на рівні сучасного оператора ринку та підтвердження їх державними гарантіями з метою експорту продукції птахівництва.

Віце-президента Асоціації виробників молока України Лавренюк Г.П., яка поінформувала про актуальні проблеми у скотарстві, пов’язані з ускладненням епізоотичної ситуації.

Академіка-секретаря Відділення ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України Мандигру М.С., який розповів про науковий супровід проведення протиепізоотичних заходів в Україні.

Начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Сидорука Г.П., який зосередив увагу учасників комітетських слухань
на проблемних питаннях, які виникають під час виконання заходів державного контролю та нагляду при ліквідації випадків африканської чуми свиней.

В.о. директора науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Новожицьку Ю.М., яка розповіла про державну систему лабораторної діагностики в Україні, відповідність міжнародним стандартам державних лабораторій ветеринарної медицини.

Голову Громадської ради при Держпродспоживслужбі Башинського В.В., який поінформував учасників комітетських слухань про рішення, прийняті
за результатами проведення круглого столу на тему: «Епізоотичний статус благополуччя України, як результат діяльності галузі ветеринарної медицини,
та загрози сьогодення», проведеного на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України.

ОБГОВОРИЛИ: учасники комітетських слухань обговорили доповіді виступаючих та необхідні кроки для стабілізації епізоотичної ситуації в Україні.

Участь в обговоренні взяли народні депутати України – члени Комітету Давиденко В.М., Люшняк М.В., Кіт А.Б., Мірошніченко І.В., а також Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В. та інші.

Так, народний депутат України Давиденко В.М. відзначив необхідність впровадження систем простежуваності та запропонував:

1)                делегувати до складу Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин;

2)                звернутися до Держпродспоживслужби з пропозицією включити
до складу колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів народних депутатів України – членів Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

Про негативне враження від роботи Держпродспоживслужби зазначив народний депутат України Люшняк М.В. і наголосив на необхідності належної підготовки фахівців у галузі ветеринарної медицини, достатнього фінансування лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи, використанні інформаційного простору щодо інформування населення. Як приклад ефективного механізму боротьби з АЧС Люшняк М.В. навів співпрацю представників бізнесу в Тернопільській області та працівників відповідного територіального органу Держпродспоживслужби.

Народний депутат України Кіт А.Б. зазначив, що утворено не робочий орган (Держпродспоживслужбу), який поєднує в собі реєстратора сільськогосподарської техніки, санітарного лікаря тощо. Також він відмітив,
що
абзац другий пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014
№ 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»
в частині реорганізації Державної санітарно-епідеміологічної служби України с
касовано в судовому порядку. У зв’язку з цим, народний депутат України запропонував звернутися до Кабінету Міністрів України щодо необхідності приведення постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442
«Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади»
у відповідність до законів України
«Про ветеринарну медицину»,
«Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів, а також –
перегляду функцій Держпродспоживслужби.

Народний депутат України Мірошніченко І.В. зазначив про три блоки відповідальності (питань), необхідних для забезпечення контрольованої епізоотичної ситуації в Україні, а саме: нормативно-правове забезпечення, фінансування та трудовий ресурс.

Міністр аграрної політики та продовольства України Кутовий Т.В. наголосив на тому, що питання, які обговорюються вирішуються не за місяць і навіть не за рік. Також Кутовий Т.В. зазначив про необхідність зосередження
на формуванні інституційної спроможності Держпродспоживслужби, яка фактично почала працювати лише рік тому назад.

СЛУХАЛИ: Заступника Голови Комітету з питань аграрної політики
та земельних відносин Бакуменка О.Б., який підвів підсумки комітетських слухань та відзначив, що за результатами комітетських слухань буде підготовлено проект рекомендацій, який буде розглянуто на засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

 

Заступник Голови Комітету                                                   О. БАКУМЕНКО

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку