Протокол комітетських слухань на тему: «Малі форми господарювання як основа сталого сільського розвитку в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом»

Опубліковано 20 червня 2019, о 15:02
 

КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

З ПИТАНЬ АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН

 

 

КОМІТЕТСЬКІ СЛУХАННЯ

 

на тему: «Малі форми господарювання як основа сталого сільського розвитку в контексті імплементації Угоди про асоціацію між
Україною та Європейським Союзом
»

 

 

ПРОТОКОЛ № 9

  

від 29 травня 2019 року

вул. Грушевського, 5, конференц-зала

14 год. 00 хв.

  

Головував: заступник Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Івченко В.Є.

 

Присутні: народні депутати України – члени Комітету Бриченко І.В., Вадатурський А.О., Дідич В.В., Козаченко Л.П., Негой Ф.Ф., Юрчишин П.В.

 

Списки присутніх від секретаріату Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин і запрошених додаються.

 

СЛУХАЛИ:

Заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Івченка В.Є., який відкрив комітетські слухання.

Керівника напряму з сільського господарства, санітарних та фітосанітарних питань, групи підтримки України в Єврокомісії Маркуса Клінгера, який у своїй доповіді зазначив, що аграрна політика Європейського Союзу орієнтована на підтримку розвитку сільських територій та інфраструктури, а також на підтримку сільськогосподарського виробника через прямі виплати фермерам.

Заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Шеремету В.В., який доповів про систему державної підтримки вітчизняних малих аграрних підприємств та дрібних фермерів. Шеремета В.В. акцентував увагу на необхідності введення у податкове законодавство окремої групи оподаткування для дрібних фермерів, а також вирішення питання щодо їх реєстрації.

Професора університету імені Гумбольдта у Федеративній Республіці Німеччина Дітера Кіршке, який доповів стосовно оподаткування сільського господарства, яке здійснюється в країнах-членах Європейського Союзу, зокрема, у Німеччині.

Міжнародного експерта проекту Європейського Союзу «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» (SAFPI) Горана Живкова, який виступив з питання щодо підходів до юридичної ідентифікації оподаткування та податкових преференцій для малих сільськогосподарських виробників та самозайнятих сільськогосподарських виробників Європейського Союзу на базі досвіду Сербії та країн Західних Балкан.

Заступника директора Інституту аграрної економіки Національної академії аграрних наук України Саблука В.П., який виступив з питання щодо можливості імплементації європейських податкових принципів та норм в українське законодавство.

Завідуючого Відділу фінансово-кредитної і податкової політики Інституту аграрної економіки Національної академії аграрних наук України Тулуша Л.Д., який доповів про проблеми оподаткування малих форм господарювання у сільському господарстві України та їх вплив на сталий розвиток. 

Керівника проекту Європейського Союзу «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики в Україні» (SAFPI)
Джона Міллнза, який доповів про м
еханізми прямої підтримки фермерських господарств і малих сільськогосподарських виробників у Європі.

Заступника директора Інституту аграрної економіки Національної академії аграрних наук України Ходаківську О.В., яка доповіла про земельну політику щодо підтримки малих форм господарювання в країнах-членах Європейського Союзу.

 

ОБГОВОРИЛИ: учасники комітетських слухань обговорили доповіді виступаючих та необхідні кроки для удосконалення законодавчого забезпечення розвитку малих форм господарювання та дрібних товаровиробників в Україні.

Участь в обговоренні взяли народні депутати України – члени Комітету Дідич В.В., Козаченко Л.П., а також голова громадської спілки «Аграрний союз України» Новіков Г.В., президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Стрижак М.І., головний науковий співробітник відділу форм і методів господарювання в агропродовольчому комплексі Інституту прогнозування Національної академії наук України Молдаван Л.В.

Народний депутат України – член Комітету Дідич В.В. зауважив, що імплементація досвіду Європейського Союзу до українського законодавства  щодо розвитку малих і середніх фермерських господарств повинна, в першу чергу, базуватись на створенні робочих місць та забезпеченні належних умов для розвитку сільських територій.

Народний депутат України Козаченко Л.П. зазначив, що європейська система підтримки розвитку сімейного фермерства є важливим прикладом та необхідним досвідом для України.

Голова громадської спілки «Аграрний союз України» Новіков Г.В. зазначив про необхідність створення законодавчих умов для конкурентоспроможності вітчизняних малих фермерських господарств як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках.

Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Стрижак М.І., який зазначив, що сьогодні для малих фермерських господарств важливо врегулювати питання їх кооперації.

Головний науковий співробітник відділу форм і методів господарювання в агропродовольчому комплексі Інституту прогнозування Національної академії наук України Молдаван Л.В., яка зазначила, що сучасні вітчизняні малі фермерські господарства потребують державної підтримки у переробці продукції та її реалізації, а також відмітила, що важливим елементом є врегулювання питання щодо стимулювання фермерів до об’єднань для спільного ведення господарства.

 

СЛУХАЛИ: Заступника Голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Івченка В.Є., який підвів підсумки комітетських слухань та відзначив, що за результатами комітетських слухань буде підготовлено проект рекомендацій, який буде розглянуто на засіданні Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

  

Заступник Голови Комітету                                                             В. ІВЧЕНКО

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку