Комітетські слухання щодо обігу земель сільськогосподарського призначення: полярні позиції, які треба звести до практичної “дорожньої карти”

 

Гарячими і емоційними виявилися комітетські слухання на тему «Стратегічні напрямки державної політики у сфері обігу земель сільськогосподарського призначення, актуальні проблеми у галузі земельних відносин та шляхи їх подолання». Питання можливої купівлі-продажу земель фактично поділило учасників дискусії навпіл. В той самий час, як частина користувачів землі хочуть стати повноцінними власниками своїх наділів, інша частина зацікавлених осіб, в тому числі, науковці, застерігають від можливих спекуляцій на цьому питанні і щодо ризиків зловживань, особливо в умовах проблем з кадастром та неналежно виписаному чинному законодавстві.

 

«Напруження в цій ситуації, на мою думку, існує перш за все через те, що є різність інтересів у всіх учасників ринку, і є різність ресурсів та можливостей щодо реалізації цих інтересів. Ключове питання - чи продавати взагалі землю і хто від цього виграє. Мені здається, потрібно мати дорожню карту для підтримки інтересів учасників ринку від простого селянина, до великого виробника, щоб кожен розумів своє місце на мапі України в контексті аграрного сектору і перспективи свого розвитку,» - зазначив Голова парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий. «Ввести ринок для того, щоб сьогодні хтось за безцінь у селянина забрав землю, це точно не рішення, та ще й в умовах несформованого кадастру».

 

Питання ринку землі в Україні активно обговорюється понад 20 років, але й досі не напрацьовано єдиної думки щодо подальшої долі цього ресурсу. Нині дискусія активізувалась у зв'язку з тим, що термін дії існуючого мораторію на продаж землі спливає наприкінці 2015 року. У разі, якщо в країні не буде узгоджено відповідної правової бази для купівлі-продажу землі і не буде прийнято відповідного закону про початок обігу цього ресурсу, мораторій автоматично буде подовжено. Крім того, у Верховній Раді України зареєстровано кілька законопроектів, якими пропонується подовжити мораторій на термін від кількох років і аж до заборони торгівлі землею взагалі.

 

Серед пропозицій, які озвучили учасники слухань, були наприклад такі, що стосуються експериментальних, пілотних проектів з продажу землі в окремих регіонах, де населення підтримує ідею купівлі-продажу. Або розпочати продаж із земель державної власності на основі публічних торгів.

 

Аргументи на користь зняття мораторію наводять представники аграрних організацій. Обіг землі “де-факто” вже існує: купити-продати пай можна через “сірі” схеми. Отже кошти від цих операцій проходять повз державний бюджет, а права як продавців, так і покупців не захищені жодним чином.

 

Застереження висловлюють науковці, зокрема, в контексті нестабільної ситуації і фактичного стану війни, в якому перебуває країна. На думку професора земельного права Володимира Носіка, ринок землі може стати “економічною диверсією”, а його початок і великий рух коштів, пов'язаний з цим, може дестабілізувати аграрний сектор.

 

Зрештою, слухання продемонстрували, що  питання потребує детального вивчення і обговорення, напрацювання конкретних механізмів подальшого поводження з землею, будь то ринок чи продовження мораторію. У зв'язку з цим, результатом стали рекомендації відповідно до яких на вересень заплановані парламентські слухання з цієї теми із залученням якомога більшої кількості фахівців та зацікавлених сторін. Були прийняті рекомендації профільному Міністерству агарної політики та продовольства щодо створення робочої групи і представлення на розгляд депутатів Комітету свого бачення можливого пакету документів, які б могли врегулювати дане питання.

 

«Базовою тезою цієї резолюції є наступне, що ми з позиції Комітету ініціювали діяльність і обговорення, яке на нашу думку є сьогодні дуже важливим. Що ми би хотіли просити сьогодні у всіх присутніх? Максимального зближення позицій по питанню, які конкретно кроки треба зробити вже наприкінці цього року. Ви бачите, наскільки поляризоване суспільство, настільки ж поляризовані і народні депутати. І я абсолютно погоджуюсь що саме ця поляризованість, не саме питання і не шляхи його вирішення, буде використовуватися ворогами України, тому всі ми маємо фахово, не в рамках емоцій, а в рамках запропонованого документа сказати, яким чином будуть захищені права пенсіонера, власника, що живе в селі. Як використати ініціативу громади по купівлі цієї землі на баланс громади, бо для цього потрібен механізм. Яким чином місцеві фермери мають пріоритет на купівлю землі? Нам потрібно напрацювати умовно кажучи 30 тез, які ми повинні відпрацювати і сказати, що є документ і є асоціації фермерів, профспілки, державні агенції і з цими позиціями система може існувати. Або може прийти до висновку і сказати, що за будь яких позицій це не може існувати ніяк і тоді шукати інших шляхів вирішення питання - підкреслив Голова Комітету Тарас Кутовий.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

26 березня 2024 19:15
25 березня 2024 20:30
21 березня 2024 17:30
20 березня 2024 19:00
20 березня 2024 18:45
18 березня 2024 18:00
18 березня 2024 16:35
14 березня 2024 18:00
12 березня 2024 15:19
11 березня 2024 20:00