Сьогодні, 06 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла підготовлений
Комітетом з питань аграрної політики та земельних відносин до другого читання один із самих важливих
євроінтеграційних законопроектів – проект Закону України про інформацію для споживачів щодо
харчових продуктів (реєстр. № 8450) у другому читанні та в цілому як
Закон. Відповідне рішення підтримав 231 народний депутат України.
Основною метою Закону України про
інформацію для споживачів щодо харчових продуктів є забезпечення належної поінформованості споживачів щодо харчових
продуктів, які вони споживають.
Законом забороняється використання інформації, що може ввести споживача в
оману. Зазначена заборона
поширюється також на рекламування та представлення харчових продуктів.
Серед основних новел Закону України, зокрема,
слід відзначити наступні: встановлення вимог до забезпечення
розбірливості інформації; регламентація вимог щодо надання інформації про
алергени; запровадження однакових вимог до надання інформації про харчові
продукти, продаж яких здійснюється дистанційним способом; надання споживачеві
інформації стосовно того, чи піддавався харчовий продукт заморожуванню/розморожуванню.
Реалізація положень прийнятого
Закону України сприятиме комплексному врегулюванню усіх
питань, пов'язаних із наданням споживачам інформації про харчові продукти, їх
інгредієнтів, складу, поживної цінності, способу споживання, а також зменшить навантаження на операторів ринку шляхом
систематизації положень законодавства щодо вимог до інформації про харчові
продукти в одному Законі, гармонізованому із законодавством Європейського
Союзу.