В умовах війни аграрії опинилися в надскладних умовах. Водночас українці, одночасно відстоюючи суверенітет і цілісність України, продовжують закладати гарантії продовольчої безпеки і цілісності в нашій державі та світі.
За інформацією Мінагрополітики станом на 7 квітня 2022 року прогнозовані площі посіву основних ярих сільськогосподарських культур під урожай 2022 року на контрольованій Україною території складають 13 648 тис. га, що на 3 268,3 тис. га менше від показника минулого року (16 916,3 тис. га).
За оперативними даними структурних підрозділів військових адміністрацій, що забезпечують виконання функцій з питань агропромислового розвитку до сівби ярих культур приступили 23 області України, окрім Луганської, практично на всій території якої проходять бойові дії.
Так, всіма категоріями господарств посіяно: ярої пшениці 113,5 тис. га; ярого ячменю 550,8 тис. га; ярого ріпаку 11,6 тис. га; вівса 81,0 тис. га; гороху 82,5 тис. га; гречки 0,2 тис. га; проса 0,2 тис. га; кукурудзи 13,6 тис. га; цукрових буряків 55,2 тис. га; соняшника 108,1 тис. га; сої 14,1 тис. га.
У сільськогосподарських підприємствах продовжується підживлення озимих сільськогосподарських культур азотними мінеральними добривами та догляд за посівами. За оперативною інформацією областей посів озимих культур на зерно під урожай 2022 року проведено на площі 7,7 млн га. в т.ч.: озимої пшениці та тритикале посіяно 6,5 млн га; жита посіяно 159 тис. га; ячменю посіяно 1 млн га. Крім того, посів озимого ріпаку проведено на площі 1 млн 24 тис. га, що на 143 тис. га більше від показника 2021 року.
В Україні почали садити «другий хліб» – картоплю. З початком воєнного стану картопля увійшла до переліку найбільш затребуваних продуктів з боку населення у гарячих точках. Проте у традиційних «картоплярських» регіонах спочатку треба розмінувати поля, а потім садити картоплю.
За прогнозами експертів сумарно під овочі на 2022 р. заплановано 1491,4 тис. га. Найбільші площі традиційно будуть зайняті картоплею – 1116,65 тис. га або 74,9%, 3,7% – помідорами, 3,6% – капустою, 3,1% – цибулею, 2,8% – огірками. Сукупна частка площ під морквою і буряками становить 4,7%, під баштанними (кавун, диня, гарбуз і кабачок) – 7,1%. Найменші частки займають площі під часник, перець стручковий і баклажани, сукупно – 2,4%.
Найбільше картоплі вирощуватимуть у Вінницькій, Житомирській і Львівській областях – 102,8, 98,6 та 95,6 тис. га відповідно, що становить дещо більше ніж всього обсягу. Овочів відкритого ґрунту – у Львівській, Дніпропетровській, Херсонській, Вінницькій і Черкаській областях (40,5% від загального обсягу).