22 червня 2023 року на засіданні робочої групи з питань напрацювання законодавчих змін щодо окремих питань використання земель на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи під головуванням народного депутата України - члена Комітету Сергія Буніна обговорили питання про стан земель на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, їх кількісні та якісні характеристики після 37 років з часу Чорнобильської катастрофи тощо.

Учасниками засідання було зазначено, що Чорнобильська катастрофа створила на значній території України надзвичайно небезпечну для здоров’я людей і навколишнього природного середовища радіаційну обстановку. Україну оголошено зоною екологічної катастрофи. Усунення наслідків цієї катастрофи залежить від законодавчого визначення правового режиму різних за ступенем радіоактивного забруднення територій і заходів щодо його забезпечення.

Необхідною умовою реалізації заходів, спрямованих на реабілітацію територій, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, є проведення моніторингу забруднених об’єктів природного середовища і насамперед ґрунту як депо накопичення радіонуклідів і джерела їх міграції у повітря, водні джерела, продукти харчування та зовнішнє опромінення населення.

Було акцентовано увагу на тому, що проведення суцільного радіологічного обстеження земель сільськогосподарського призначення дозволить частину земель із зони гарантованого добровільного відселення перевести в зону земель умовно чистих з використанням без обмежень.

Учасників засідання було поінформовано, що з метою проведення вище згаданих заходів та на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.01.2021 № 79 «Про проведення інвентаризації земель» Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ) розпочало проведення інвентаризації земель зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, орієнтовною площею 32439,1 гектара, що перебувають у постійному користуванні ДАЗВ, на території Київської області.

Однак, наразі роботи тимчасово призупинено у зв’язку із замінуванням території зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення, яка в період з 24.02.2022 по 31.03.2022 перебувала під окупацією рф. Роботи буде відновлено після закінчення або скасування воєнного стану та розмінування зазначеної території.

Також в ході засідання робочої групи учасники обговорили проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій та забезпечення населення інформацією про їх радіаційний стан» (реєстр. № 6476 від 28.12.2021), який було розроблено на виконання Указу Президента України від 10 липня 2019 р. № 512 «Про деякі питання розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Метою прийняття законопроєкту є удосконалення законодавства у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи з урахуванням сучасних міжнародних вимог щодо протирадіаційного захисту людини, зокрема щодо зонування забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи територій, створення правових механізмів стимулювання сталого розвитку територій, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

В той же час учасниками засідання робочої групи було зазначено, що підхід до вирішення зазначених питань має відповідати сучасним міжнародним механізмам врегулювання, в першу чергу відповідати екологічній та людській безпеці.

Участь у засіданні робочої групи взяли: народний депутат України - член Комітету Тетяна Грищенко, народний депутат Андрій Пузійчук, представники Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, Національної академії аграрних наук України, Національної медичної академії наук України, Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології НУБіП України, Державної установи «Інститут охорони ґрунтів України» та представники місцевого самоврядування Київської, Чернігівської та Житомирської областей.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 травня 2024 16:23
09 травня 2024 10:38
08 травня 2024 16:40
07 травня 2024 16:30
04 травня 2024 10:56
03 травня 2024 18:00
02 травня 2024 17:30
01 травня 2024 19:30
30 квітня 2024 11:02
29 квітня 2024 17:00